spot_img
spot_img
5.3 C
Vaslui
28-nov.-2024
spot_img
spot_img

Mii de absolventi in prag de bacalaureat

- Advertisement -

De luni, incep probele sesiunii de vara a examenului de Bacalaureat. Cei peste 3.000 de absolventi de clasa a XII-a vor intra in febra examenului maturitatii.

Examenul de bacalaureat din acest an, prima sesiune, debuteaza luni cu evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana. Aceasta proba se va da in perioada 6-8 iunie. Urmeaza apoi, intre 14 si 17 iunie, evaluarea competentelor digitale si, intre 20 si 23 iunie, evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala, proba orala. Pe 27 iunie, candidatii vor sustine prima proba scrisa din cadrul examenului de bacalaureat, cea la limba si literatura romana, urmand ca apoi, pe 29 iunie, sa dea examen scris la proba obligatorie a profilului si, pe 1 iulie, la proba la alegere a profilului. Primele rezultate, inainte de contestatii, se vor afisa pe 3 iulie.

Din cele declarate de inspectorul scolar Daniel Bucataru, purtator de cuvant al Inspectoratului Scolar, in 28 de centre se vor desfasura probe de competente lingvistice, competente digitale si competente de limba si comunicare. Vor fi 11 centre de examen, in timp ce corectarea lucrarilor va avea loc in 3 centre de evaluare. Centrele de evaluare sunt la scolile 6, 10 si 11.

„3.677 de absolventi de clasa a XII-a s-au inscris la aceasta sesiune a examenului de bacalaureat Pentru ca examenul de maturitate sa decurga in conditii tehnice normale, saptamana trecuta a avut loc o simulare tehnica a acestuia, a modului de transfer a subiectelor de la server in scoli. Candidatii au dreptul sa sustina examenul de bacalaureat, fara taxa, de cel mult doua ori. Taxa stabilita pentru aceasta sesiune a examenului de bacalaureat este de 240 de lei”, a declarat Daniel Bucataru.

Elevii care vor fi prinsi la copiat nu vor mai putea da bacalaureatul in urmatoarele doua sesiuni.

Nici un ordin cu privire la plata cadrelor didactice din comisie

Pana la aceasta data nu a fost emis nici un ordin de ministru cu privire la plata membrilor comisiilor de bacalaureat.

„Pana acum nu a ajuns nici un ordin al ministrului Daniel Funeriu cu privire la plata membrilor comisiilor de bacalaureat. De obicei acest ordin este emis cu cateva zile inainte de inceperea examenului sau dupa inceperea probelor”, a spus Daniel Bucataru.

Liderul Ligii Sindicatelor Libere din Invatamant (LSI) este de parere ca nu ar fi exclus ca profesorii sa nu primeasca niciun ban pentru activitatea in cadrul bacalaureatului. „Nu exista la ora aceasta niciun Ordin de Ministru care sa stabileasca suma de plata pentru participarea la bacalaureat, iar din prevederile legii, participarea la bacalaureat ar putea fi considerata ca obligatie de serviciu, s-ar putea sa nu fie platita deloc”, a mentionat Liviu Axinte.

Parintii vor observatori doar la Industrie Usoara

Conform ordinului Ministrului Educatie, in acest an la examenul de bacalaureat pot participa ca observatori reprezentanti ai asociatiilor parintilor si a asociatiilor si organizatiilor non-guvernamentale. Cei interesati s-au putut adresa Comisiei judetene de Bac cu o solicitare scrisa, oficiala pana pe 1 iunie.

La Botosani au fost inregistrate doar doua cereri, ambele de la Asociatia de parinti a elevilor de la Liceul de Industrie Usoara. Pentru a nu perturba examenul de bacalaureat vor fi acceptati cel mult doi observatori pe centru de bac, pe proba.

In activitatea de monitorizare, observatorii vor fi insotiti in permanenta de un membru al comisiei. Observatorii nu au voie sa ia contact direct cu subiectele, inainte de afisarea acestora, sa citeasca lucrarile candidatilor sau sa discute cu acestia in timpul probelor, sa discute cu profesorii asistenti in timpul probelor. (Petronela Rotariu)

CALENDAR EXAMEN BACALAUREAT 2011

6-8 iunie: Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana – proba A (proba orala)

8-10 iunie: Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna – proba B (proba orala)

14-17 iunie: Evaluarea competentelor digitale – proba D (proba scrisa/practica)

20-23 iunie: Evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala – proba C (proba orala, scrisa si practica)

27 iunie: Limba si literatura romana – proba E -a) – proba scrisa

28 iunie: Limba si literatura materna – proba E – b) – proba scrisa

29 iunie: Proba obligatorie a profilului – proba E – c) (istorie pentru profilurile umanist, artistic, pedagogic – bibliotecar-documentarist, instructor-animator, instructor activitati extrascolare -, educatie fizica si sport, teologic si matematica pentru celelalte profiluri) – proba scrisa

1 iulie: Proba la alegere a profilului si specializarii – proba E – d) proba scrisa

3 iulie: Afisarea rezultatelor

4 iulie: Depunerea contestatiilor (orele 08:00-12:00)

5-7 iulie: Rezolvarea contestatiilor

8 iulie: Afisarea rezultatelor finale

www.evbt.ro

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.