spot_img
spot_img
-0.9 C
Vaslui
24-nov.-2024
spot_img
spot_img

Mihnea Sandu, de trei ori olimpic. Dupã Fizicã si Matematicã, acesta bifeazã si Nationala de la „Stiinte pentru Juniori”

- Advertisement -

ELEV DE AUR…Mihnea Sandu, olimpicul de aur al Vasluiului si al Liceului Mihail Kogãlniceanu, aflat în clasa a VIII-a, a reusit o performantã unicã. S-a calificat la trei faze nationale din cadrul olimpiadelor organizate de Ministerul Educatiei. Dupã ce a bifat Faza Nationalã a Olimpiadei de Fizicã de la Oradea si dupã medalia de argint luatã la Brasov, la Olimpiada Nationalã de Matematicã, iatã cã vine si calificarea la Olimpiada Nationalã de Stiinte pentru Juniori, una dintre cele mai complexe întreceri între elevii de gimnaziu, fiindcã sunt testate cunostintele din trei discipline: Biologie, Fizicã si Chimie. Mihnea este singurul vasluian calificat la Faza Nationalã, fiindcã a fost singurul elev din cei sapte din judet care au luat peste 50 de puncte. Acesta i-a întrecut pe elevii de la Colegiul National „Rosca Codreanu” Bârlad si cei de la Liceul Teoretic „Emil Racovitã” Vaslui. „Atunci când nu te astepti apare si un rezultat frumos. La aceastã olimpiadã nu aveam mari asteptãri, am participat fiindcã nu am vrut sã-i supãr pe profesori. Eram si obosit dupã cele douã olimpiade nationale de la Oradea si Brasov, dar m-am mobilizat si în douã sãptãmâni de lucru intens la Chimie si Biologie, acolo unde aveam de recuperat, iatã cã am reusit”, a spus Mihnea Sandu, unul dintre vârfurile învãtãmântului vasluian, care anul acesta va sustine si examenul de Evaluare Nationalã.

În sport, cele mai spectaculoase probe sunt cele de pentathlon, unde sportivul dacã este atlet trebuie sã sarã în lungime, în înãltime, sã arunce greutãti sau sã arunce cu sulita. A apãrut si varianta modernã a acestei discipline si aici sportivul trebuie sã exceleze în 200 metri de înot, scrimã, 3 kilometri de cros, tir si sãriturã la obstacole. Cine este olimpic la o asemenea disciplinã este cu adevãrat un sportiv complet. Iatã cã si-n olimpiadele scolare este acest examen, care este un fel de puntea suspinelor. Elevii la gimnaziu trec prin trei probe, la Fizicã, Chimie si Biologie, iar cei de liceu mai au si Geografia. Mai trebui adãugatã si matematica, fiindcã fãrã aceastã materie nici nu te poti gândi cã poti oborda Fizica. De la Vaslui, la faza judeteanã doar sapte elevi s-au calificat, iar dintre ei, doar unul singur merge mai departe, dupã ce a obtinut peste 50 de puncte dintr-un total de 100. Este vorba despre Mihnea Sandu, elev în clasa a VII-a la LMK. Performanta acestuia este extraordinarã, fiindcã anul acesta s-a mai calificat la douã Faze Nationale, la Matematicã si Fizicã si s-a ntors cu o medalie de argint acordatã de Societatea de Stiinte Matematice din România. Modest, acesta spune cã si pentru el este o surprizã si cã dedicã victoria aceasta profesorilor care s-au ocupat de el, atât la clasã cât si la centrul de excelentã. Este vorba de profesorii de Fizicã, Dyana Cruceanu si Elena Bãdãrãu, dar si de profesorii de top ai judetului, Romascu Gianina (Biologie) si Drãgoi Nicoleta (Chimie). „Am mers la aceastã olimpiadã de dragul profesorilor si e normal ca acest rezultat sã îl dedic lor”, a mai spus Mihnea. Profesorul de Chimie, Nicoleta Drãgoi, îl contrazice si spune cã: „E un elev sclipitor care a meritat aceastã califcare. E meritul exclusiv al lui, fiindcã a reusit sã se mobilizeze dupã douã faze nationale la Olimpiadele de Matematicã si Fizicã, dar iatã cã a oferit aceastã frumoasã surprizã, sã se califice si la aceastã complexã olimpiadã care presupune sã cunosti toate stiintele, dar sã si te concentrezi deodatã pe trei tipuri de subiecte. Încã o datã, îi transmit felicitãri si spor la Faza Nationalã”.

Mihnea, elevul de aur al Vasluiului, modest si echilibrat în declaratii

Mihnea a prins gustul concursurilor scolare din ciclul primar. A învãtat la Scoala „Mihai Eminescu” din Vaslui si a excelat în special la matematicã. A fãcut din clasa a V-a pasul la LMK, unde a dat piept cu cei mai buni profesori si elevi din municipiu. Anul trecut, acesta s-a calificat la prima nationalã, la Matematicã, iar anul acesta a bifat douã faze nationale, plus a treia la Stiinte pentru Juniori. Modest, acesta nu considerã cele trei calificãri ca fiind o mega-performantã si regretã cã la Matematicã, acolo unde avea mari asteptãri, nu s-a întors cu medalia de aur. „Pentru mine a fost o surprizã aceastã calificare la Faza Nationalã a Olimpiadei de Stiinte Junior. Am participat fiindcã nu am vrut sã-i supãr pe profesorii care au fost alãturi de mine si au lucrat tot anul scolar. Nu a fost deloc usor, la Fzicã subiectele chiar au fost destul de complexe si trebuia sã stii toatã materia, plus ce se predã si la liceu. M-am descurcat atât la Biologie, cât si la Chimie. În ultimele douã sãpãtmâni, am învãtat mult la cele douã materii, fiindcã trebuia sã recuperez deficitul de materie. La Fizicã m-am pregãtit oarecum mai putin, fiindcã tocmai m-am întors de la Nationala de Fizicã, dar sã stiti cã subiectele au fost foarte dificile si o parte din ele erau chiar de clasa a IX-a. Si timpul de examen a fost scurt. Practic, nu prea aveai timp foarte mult sã analizezi problema din mai multe unghiuri. Trebuia sã stii algoritmul, sã-l stãpânesti si, în timp record, sã gândesti rezolvarea. De aceea eu consider aceastã olimpiadã foarte dificilã, poate cea mai dificilã”, a spus Mihnea

Mihnea sperã ca la Stiinte sã prindã lotul lãrgit, dupã rateul de la Matematicã

OBIECTIV… Mihnea regretã cã nu a prins lotul lãrgit de la Olimpiada de Matematicã, care l-ar fi putut propulsa la Balcaniada de Matematicã. I-ar mai fi trebuit cinci puncte, pe care zice cã le-a avut, însã o rezolvare la un subiect nu a fost pe placul profesorului care a corectat. Acum, dacã tot i s-a mai dat o sansã, vrea sã prindã Olimpiada Internationalã de la Stiintele pentru Juniori care anul acesta este în Thailanda, spre sfârsitul anului. Pentru acest pas, Mihnea trebuie sã prindã mai întâi lotul lãrgit, format din 15 elevi si apoi sã intre în lotul restrâns. „Mi-as dori sã merg la faza internationalã în Bangkok, dar pânã atunci mai este Faza Nationalã, care va fi pe 24 iunie, la Bacãu. Va fi destul de dificil, fiindcã trebuie sã recuperez la Biologie si Chimie. Eu stau bine la Matematicã si Fizicã. La Matematicã chiar aveam asteptãri un pic mai mari la Brasov. Am luat doar medalie de argint si am urcat fatã de anul trecut vreo 13 locuri în clasamentul general, ajungând pe locul 31, dar nu a fost suficient sã prind lotul. Surpriza vine de unde nu te astepti. Si calificarea aceasta la faza Nationalã a Olimpiadei de Stiinte mã motiveazã în plus sã obtin un rezultat bun. Între timp, mai am un concurs la matematicã, la Botosani, si iatã cã închei cu concursurile în acest an scolar destul de încãrcat si vine, bineînteles, si Evaluarea Nationalã”, a spus în final elevul de aur de la LMK.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.