spot_img
spot_img
6.9 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

MIHALACHI, TRIMIS ÎN JUDECATÃ DE DNA!

- Advertisement -

RÃZBOIUL TRASEELOR, LA JUDECÃTORIE!

Final neasteptat într-un dosar de coruptie instrumentat de DNA Iasi, dosar care-l avea în centru pe vicepresedintele Consiliului Judetean Vaslui, Vasile Mihalachi. Acesta a fost acuzat de un transportator din judet pentru faptul cã, în 2008, ar fi refuzat sã acorde niste trasee judetene de transport cãlãtori unei firme care avea dreptul, favorizând în schimb alte firme. Plângerea ar fi fost trimisã la DNA în 2012 si, nu se stie din ce motive, a fost acceptatã de procurorii anticoruptie, desi faptele erau destul de vechi. Desi initial se credea cã plângerea transportatorului (conform unor surse, ulterior si alte firme de transport cãlãtori ar fi depus plângere la DNA) va fi respinsã si Mihalachi, care acum patru ani era presedintele Consiliului Judetean, va scãpa de acuzatii, procurorii DNA au decis altceva. Vasile Mihalachi, împreunã cu alte trei persoane din comisia judeteanã pentru acordarea traseelor, ar fi actionat ilegal, provocând un prejudiciu firmelor de transport de peste 26 miliarde lei vechi. „Nu mã simt vinovat, totul a fost legal. O sã merg la Judecãtorie, sã vãd cine mã acuzã si de ce”, a spus, asearã, fostul presedinte al Consiliului Judetean, care riscã sã piardã toate bunurile agonisite în aceastã afacere încâlcitã.

O informatie publicatã, ieri dimineatã, pe site-ul Directiei Nationale Anticoruptie a bulversat de tot conducerea Consiliului Judetean. „Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Iasi au dispus trimiterea în judecatã a inculpatilor: MIHALACHI VASILE, vicepresedinte al Consiliului Judetean Vaslui, BUTNARU LIVIU, director al Agentiei Judetene Vaslui a Autoritãtii Rutiere Române, VIERIU VASILE, director executiv adjunct în cadrul Directiei Tehnice a Consiliului Judetean Vaslui, ROPOTÃ DÃNUT, referent în cadrul Agentiei Judetene Vaslui a Autoritãtii Rutiere Române, în sarcina cãrora s-a retinut infractiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacã functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial. În rechizitoriul întocmit, procurorii au retinut urmãtoarea stare de fapt: În anul 2008, inculpatii Butnaru Liviu, Mihalachi Vasile, Vieriu Vasile si Ropotã Dãnut care, în calitate de membri ai Comisiei Paritare Vaslui pentru atribuirea traseelor de transport public judetean de persoane, prin încãlcarea atributiilor de serviciu si a legislatiei în vigoare care reglementeazã transportul public judetean, au determinat înlãturarea unor societãti comerciale – operatori de transport public rutier – de la atribuirea unor trasee de transport, firme care fie au câstigat licitatiile în mod legal, fie au fost împiedicate sã participe la alte licitatii. În aceastã modalitate, au fost lezate interesele legale ale operatorilor de transport public care au încercat în mod onest sã dobândeascã dreptul de a desfãsura serviciul de transport public pe raza judetului Vaslui. Pe de altã parte, a fost creat un avantaj patrimonial injust pentru operatorii favorizati în sumã totalã de 2.659.845 lei, reprezentând sumele obtinute din operarea traseelor atribuite nelegal. Societãtile comerciale ale cãror interese patrimoniale au fost afectate s-au constituit pãrti civile în procesul penal cu suma totalã de 140.000 euro. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecãtoria Vaslui”.

Buba este la Husi, în curtea omului de afaceri Cãtãlin Dogaru

Printre cei care s-au plâns procurorilor DNA, dupã ce s-au convins cã licitatiile pentru traseele de transport ale judetului erau rezervate „privilegiatilor” indiferent de prevederile legii si ale caietului de sarcini, au fost si patroni huseni, între care si Adrian Dominte, patronul SC Anta ’95, transportator cu state vechi în domeniu si ale cãrui servicii sunt apreciate de huseni. Dar pentru cã, pe atunci, liberalul husean Cãtãlin Dogaru era unul dintre cei care trebuiau sã câstige orice licitatie, Dominte a ajuns sã îsi caute dreptatea la DNA. Si nu este singurul! „Si eu am fãcut plângere la DNA, împotriva lui Cãtãlin Dogaru, un individ care pur si simplu l-a adus la un pas de puscãrie pe acest Butnaru, pe care l-a obligat sã facã o multime de lucruri reprobabile si l-a presat în ultimul hal. Este dosarul în cercetare, astept sã ajungã în instantã. Acesta de acum, care a ajuns la judecãtori, este, cred, cel în care a fãcut plângere Adrian Dominte, un patron serios, care nu a putut sã mai încapã pe anumite drumuri ale judetului, dupã ce Dogaru a avut grijã sã nu câstige anumite licitatii unde avea interes si el. Problema cea mai importantã pentru procurori este urmãtoarea: Dogaru, cel care a stat în spatele tuturor masinatiunilor si presiunilor, nu a semnat nimic, niciun act. A fost smecher, dar cred cã procurorii, dacã vor sã îsi facã treaba serios, vor sti sã ducã firele spre cei cu adevãrat vinovati, mai ales cã multi din dosar au recunoscut totul si au colaborat cu anchetatorii. Sper sã se facã dreptate si la închisoare sã ajungã cei cu adevãrat vinovati”, a spus unul dintre husenii, patroni de firmã de transport, care au reclamat la DNA abuzurile care se fac în acest sistem. Ce se întâmpla, de fapt? Conform unor surse demne de încredere, în 2008, Cãtãlin Dogaru, consilier judetean PNL, fãcea tot felul de smenuri pentru a prinde trasee de transport judetean de cãlãtori. Pe lângã traseele despre care se stia, apãreau si unele secundare, care erau date direct lui Dogaru, care nu putea apãrea în mod oficial în afacere, fiind consilier la judet. Firma pe care se acordau aceste licente era condusã de tatãl consilierului judetean PNL. Cãtãlin Dogaru a intrat, oficial, în actele firmei de transport abia dupã decesul tatãlui sãu, de aceea nu poate fi „agãtat” în mod direct.

Membrii comisiei nu sunt vinovati, Mihalachi a dat ordinele

Cei care au ajuns în fata instantelor de judecatã sunt, de fapt, membrii Comisiei judetene de acordare a licentelor de transport din perioada 2008. Liviu Butnaru si ceilalti doi inculpati nu au decât vina de a fi ascultat de ordinele lui Mihalachi, cel care era în relatii tensionate cu Dumitru Buzatu, imediat ce a ajuns presedinte la judet. Mihalachi a cãutat un refugiu în curtea PNL, liberalii dorind sã-l racoleze de la PSD. Asa se face cã presedintele CJ îi fãcea tot felul de favoruri lui Dogaru, printre care si alocarea unor licente de transport în mod ilegal. Liviu Butnaru, directorul ARR Vaslui, nu are nicio vinã directã, pentru cã omul nu se putea pune cu poftele presedintelui CJ Vaslui, care îl chema si îi spunea: „Uãi, ia semneazã aici, pe aceste licente”. Interesant este si cã, la momentul 2008, printre firmele care au fost deranjate de atitudinea lui Mihalachi a fost si una din Iasi, FYA Trans. „Am avut si noi o poveste cu Consiliul Judetean si dl. Mihalachi, în 2008, însã nu am fãcut niciun fel de plângere. Ne-au întrebat cei de la DNA dacã nu vrem sã depunem si noi plângere, cu ceva timp în urmã, însã a trecut mult timp si am trecut de acest subiect”, a spus un oficial al companiei iesene. Rãmân multe semne de întrebare privind vinovãtia unora dintre cei implicati. Cu sigurantã, însã, va fi un proces exploziv, în lunile urmãtoare, în care se vor face multe acuzatii si cei vinovati vor trebui sã plãteascã. Iatã ce spune Mihalachi despre acest scandal: „Sunt niste firme care au reclamat, însã nu au dreptate. Nu sunt vinovat de nimic, am fãcut totul legal, dacã au respectat conditiile legii au primit trasee firmele care s-au înscris. Ei, cei care mã acuzã, pot sã vorbeascã vrute si nevrute, însã eu nu sunt vinovat. Am sã merg la Judecãtoria Vaslui sã vãd ce scrie în acest dosar. Eu am citit din presã cã sunt trimis în judecatã, nu mi s-a adus la cunostintã în mod oficial”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.