Anul viitor, alegeri într-o singurã zi
ASUMARE Guvernul a anuntat ieri cã îsi angajeazã rãspunderea pentru comasarea alegerilor locale si parlamentare în anul 2012, cel mai probabil pentru luna noiembrie. Ieri, Executivul a adoptat proiectul de Lege privind organizarea si desfãsurarea alegerilor pentru autoritãtile administratiei publice locale si a alegerilor pentru Camera Deputatilor si Senat din anul 2012, precum si pentru modificarea si completarea unor legi care vizeazã organizarea, la aceeasi datã, a alegerilor locale si a celor parlamentare în anul 2012, cel mai probabil în luna noiembrie. “Vom vedea cum se încheagã echipa primar- parlamentar, dupã alegerile de anul viitor. Este normal sã se întâmple asa, în urma unei singure campanii electorale, nu cum se întâmpla pânã acum, când alesul local era ales la o datã, iar parlamentarul la 6 luni”, explicã deputatul Dan Marian, presedintele PDL Vaslui.
S-a decis: vom merge la alegeri într-o singurã zi, anul viitor, pentru a ne alege primarul, presedintele de Consiliu Judetean, consilierii locali si judeteni, dar si parlamentarii. Ieri, Executivul a propus un proiect de lege pentru comasarea alegerilor prin procedura angajãrii rãspunderii Guvernului în fata Parlamentului, calendarul procedurii urmând sã fie stabilit de birourile permanente ale Parlamentului. Comasarea celor douã scrutine electorale se va face în contextul în care 2012 va fi un an economic dificil din punct de vedere economic, în care România trebuie sã evite orice derapaj, a sustinut premierul Emil Boc. “Dorim ca în 2012, un an încã extrem de dificil în contextul crizei economice internationale, sã avem mai putinã dezbatere care sã producã instabilitate si sã avem un an în care sã ne concentrãm pe ceea ce înseamnã investitii, locuri de muncã pentru a putea consolida cresterea economicã”, a declarat seful Executivului. De asemenea, primul-ministru a declarat cã prin comasarea alegerilor se mizeazã pe o ratã mai crescutã a participãrii la vot si “nu trebuie ignorat si faptul cã se face o economie bugetarã de aproximativ 20 de milioane de euro”.
La Vaslui se vorbeste deja de echipe si economii…
Executivul sustine cã au mai fost situatii precedente asemãnãtoare în ceea ce priveste comasarea alegerilor. Astfel, pânã în anul 2004, alegerile pentru Camera Deputatilor si Senat si alegerile pentru Presedintele României s-au desfãsurat la aceeasi datã. În 2007, referendumul privind introducerea votului uninominal s-a desfãsurat în aceeasi zi cu alegerile pentru Parlamentul European, iar, în anul 1996, mandatele alesilor locali au fost prelungite si alegerile locale care urmau sã se desfãsoare în februarie, s-au desfãsurat în iunie, printr-o hotãrâre de Guvern. “Pentru mine, am mai spus-o si o repet, ca parlamentar al judetului, alegerea în acelasi tur a primarilor, parlamentarilor si presedintelui de Consiliu Judetean înseamnã cã alesul local si cel care pleacã la Bucuresti vor face parte din aceeasi echipã, lucru care este important si pentru electorat. Cine a decis sã facã echipã cu primarii are numai de câstigat, iar electoratul vede aceastã schimbare. Experienta mi-a demonstrat cã parlamentarul trebuie sã facã echipã cu primarul, în beneficiul alegãtorilor, iar acolo unde nu s-a înteles acest lucru s-au vãzut si rezultatele. Dacã alegerile vor fi comasate, vom vedea cã parlamentarul care pleacã la Bucuresti duce cu el mesajul primarului si alegãtorilor care i-au dat votul, pentru cã totul se va baza pe echipa deputat-senator si primar”, explicã deputatul Dan Marian, presedintele PDL Vaslui. “Urmeazã un an în care trebuie sã fim extrem de precauti cu situatia economicã a României, iar comasarea alegerilor va însemna economii importante la buget, plus cã, în perioada alegerilor, se produce si o restrângere a activitãtilor economice, cu efecte negative pentru fiecare cetãtean. Va fi si o economie de timp si de oameni, pânã la urmã, pentru cã nu vom mai implica nu stiu câte persoane în procesul electoral, totul se va desfãsura într-o singurã zi”, a spus senatorul PDL de Bârlad, Vasile Pintilie.
Adio, parlamentari de tãiat frunzã la câini!
Ideea formãrii unor echipe primar-parlamentar în urma alegerilor de anul viitor ar putea rezolva si situatiile tensionate si ciudate care se petrec acum în colegiile de deputati si senatori ale judetului Vaslui. Cel mai flagrant caz de dezinteres si totalã lipsã de respect fatã de alegãtori este cel al deputatului Dan Bordeianu, ales în colegiul Vaslui rural de 1.960 de alegãtori. Bordeianu, odatã ajuns în Parlament, nici nu a mai cãlcat prin colegiul sãu, fiind mai preocupat sã prindã lucrãri de zeci de miliarde de lei prin firma sa, decât sã ajute primarii în dezvoltarea unor proiecte de anvergurã. S-a dovedit, în acest caz, cã un parlamentar rupt de realitate, fãrã nicio legãturã cu primarii din colegiul sãu, poate face mult rãu comunitãtii care l-a ales, mai ales atunci când ajungi în Parlament cu doar 13,5% dintre voturile de pe Vaslui-rural…
“O mãsurã care va conduce la economii”
“Cred cã este o mãsurã foarte bunã, care va conduce la economii substantiale la buget, într-o perioadã în care Uniunea Europeanã este zguduitã de convulsii financiare. Sunt de acord cu comasarea alegerilor, pentru cã vom putea alege într-o singurã zi atât parlamentarul, cel pe care-l vom trimite la Bucuresti sã discute si sã adopte legi importante pentru electorat, cât si presedintele Consiliului Judetean, primarii, consilierii locali si judeteni” – Ionel Constantin, presedintele organizatiei judetene UNPR Vaslui