Mihail Boldea a fost dat în urmărire internaţională, după ce instanţa a emis pe numele lui mandat de arestare preventivă în lipsă, deputatul urmând să fie căutat prin Interpol. Potrivit procedurilor, după emiterea unui mandat de arestare preventivă, instanţa transmite mandatul de arestare către Serviciul urmăriri din cadrul Poliţiei, care trebuie să îl ducă la îndeplinire. În cazul în care poliţiştii stabilesc faptul că persoana pentru care a fost dispusă măsura preventivă nu mai este în ţară, întocmesc un referat de constatare, urmând ca aceasta să fie căutată prin Interpol.
Conform procurorilor, Boldea a ieşit sâmbătă din ţară, pe la Giurgiu, cu destinaţia Turcia, de unde a plecat, duminică, cu avionul, spre „o destinaţie necunoscută”.
Preşedintele-jucător plusează
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri la prânz, că Mihail Boldea se afla, în urmă cu câteva ore, în Kenya, şi că el se va implica în readucerea acestuia în ţară. „Mă voi implica categoric şi în acest caz de aducere înapoi. Acum câteva ore era în Kenya. Nu ştim unde va fi diseară”, a spus Băsescu. „Încă de aseară, statul român a declanşat procedurile de aducere în ţară a domnului Boldrea. Nu ştiu cât de repede, cât va dura, dar vă asigur că îl vom găsi şi în gaură de şarpe până la urmă”, a asigurat Băsescu.
România nu are tratat acord de extrădare cu Kenya, ţară în care se afla, ieri, deputatul de Galaţi, au declarat surse oficiale. Cu toate acestea, procurorul general Codruţa Kovesi a declarat că Boldea ar putea fi adus din Kenya chiar dacă România nu are acord de extrădare cu această ţară, putându-se aplica „principiul reciprocităţii”. De asemenea, Kenya este membru al Interpol, astfel că autorităţile din ţara africană iau în serios mandatele de arestare internaţionale.
La rândul său, ministrul Administraţiei şi Internelor, Gabriel Berca, a declarat că speră ca Boldea să fie extrădat foarte rapid, afirmând că se bazează pe profesionalism şi pe faptul că ştie sigur unde se află acesta, astfel că „va fi reţinut în scurt timp”.
Control la DIICOT Galaţi
Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Laura Codruţa Kovesi, a cerut efectuarea unui control la DIICOT Galaţi. „Obiectivul controlului dispus are în vedere stabilirea modalităţilor de valorificare a informaţiilor şi măsurile dispuse de procurori ca urmare a monitorizării inculpatului Boldea Mihail pentru perioada cuprinsă între data de 16 martie 2012 – aducerea la cunoştinţă a învinuirii şi 22 martie 2012 – data emiterii mandatului de arestare în lipsă”, se arată într-un comunicat. De asemenea, Kovesi a arătat că demisia procurorului de caz de la Galaţi nu ar fi utilă. Procurorul general a subliniat că prioritatea acum este să fie adus Boldea în ţară, iar procurorul de caz cunoaşte cel mai bine dosarul acestuia. Potrivit acesteia, procurorul de caz a fost supus unor presiuni uriaşe timp de un an şi jumătate de către Boldea, pe numele magistratului fiind depuse „plângeri peste plângeri” din partea deputatului.
În acelaşi timp, preşedintele Traian Băsescu a declarat că nu îi consideră vinovaţi pe procurorii gălăţeni care au gestionat dosarul deputatului Mihail Boldea de un aranjament cu infractorul, şeful statului apreciind că a fost vorba, în cazul acestora, despre o „neîndemânare”. „Există tentaţia publică de a da vina pe procuror pentru un aranjament. Nu, eu cred că a fost o neîndemânare a procurorilor în modul cum au gestionat chemarea grupului, pentru că ei avut 24 de ore să facă 22 de percheziţii domiciliare, să facă referatele, să audieze vreo 20 de oameni, să facă referatele de arestare pentru opt din ei. Este clar că aici, lucrând sub o asemenea presiune, într-un timp atât de scurt, procurorii au putut să greşească”, a spus preşedintele. De asemenea, el a arătat că este convins că procurorii nu au dorit să îl scape pe Boldea, pentru că au adunat în doi ani probe importante la dosar. „Eu sunt convins că oamenii ăştia care investighează dosarul Boldea de doi ani nu au vrut să îl scape, pentru că altfel nu puneau în dosar ce au pus, toate probele relevante legate de el. Probabil a fost o eroare generată şi de statutul altfel al lui Boldea decât al celorlalţi opt care au fost arestaţi şi de aici o planificare greşită. Deci nu i-aş învinui pe procurori”, a afirmat Băsescu.
Avocatul lui Boldea nu a luat legătura cu deputatul
Avocatul deputatului Mihail Boldea, George Moloman, a declarat că nu a luat legatura cu clientul său şi că nu ştie dacă este informat despre faptul că există un mandat de arestare preventivă pe numele său. În acelaşi timp, Moloman se declară convins că deputatul se va întoarce în ţară. „Sigur se va întoarce în ţară. Nimeni nu trebuie să se sustragă anchetei”, a spus George Moloman, în faţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
www.viata-libera.ro