spot_img
spot_img
0.3 C
Vaslui
13-ian.-2025

Mihai Tănăsescu: FMI doreşte stabilitate financiară nu mărirea taxelor

- Advertisement -

Fondul Monetar Internaţional nu doreşte mărirea taxelor şi impozitelor şi nu se pune problema măririi fiscalităţii în perioada imediat următoare, a declarat, vineri, reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, la intrarea misiunii FMI condusă de Jeffrey Franks la convorbirile cu oficialii Băncii Naţionale.

Mihai Tănăsescu a avut o atitudine optimistă faţă de şansele României de a încasa ultima tranşă din acordul cu FMI, arătând că cifrele privind evoluţia economiei sunt bune şi chiar foarte bune.

În acelaşi ton, reprezentantul României la FMI este de părere că în 2011 economia României va înregistra o creştere de 1,5% „şi poate chiar mai mult”.

Viitorul acord dintre România şi FMI care va fi unul de tip preventiv se va axa, în opinia exprimată de Mihai Tănăsescu, pe restructurarea companiilor de stat care înregistrează pierderi şi pe consolidarea stabilităţii financiare.

Surse apropiate negocierilor au declarat anterior că viitorul acord ar putea cel mai probabil să aibă să se întindă pe un termen de doi ani şi să se refere la o sumă de circa 3,6 miliarde de euro.

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, declara, în urmă cu două zile, că misiunea FMI a constatat progresele semnificative făcute de România în ceea ce priveşte consolidarea fiscală şi reducerea arieratelor.

Printre rezultatele favorabile prezentate de ministrul de finanţe şi ‘recunoscute’ de misiunea FMI, BM şi CE se numără faptul că, în loc de 6,8%, deficitul fiscal a fost de 6,5% la sfârşitul anului trecut şi că arieratele s-au redus la 250 de milioane de lei la sfârşitul anului 2010.

Şeful finanţelor publice a recomandat misiunii celor trei finanţatori ‘să discute problema restructurării companiilor de stat cu miniştrii care au în portofoliu companiile respective’, şi anume ministrul transporturilor şi cel al economiei, la respectivele convorbiri urmând să participe reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor Publice. În urma analizei, se va alege metoda cea mai potrivită pentru ca întreprinderile să ajungă să funcţioneze pe criterii de performanţă.

Actualul acord stand-by al României cu FMI este în vigoare până la începutul lunii mai 2011 şi este în valoare de 13,15 miliarde de euro, din care România a încasat 12,44 miliarde de euro.

Cea mai recentă tranşă încasată de la FMI, în valoare de 904,8 milioane de euro, a fost aprobată de boardul FMI în 7 ianuarie 2011.

În afară de împrumutul de la FMI, România a mai încasat 3,5 miliarde de euro din împrumutul d 5 miliarde de euro de la Comisia Europeană şi 600 de milioane de euro din împrumutul de un miliard de euro de la Banca Mondială.

AGERPRES.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.