spot_img
spot_img
1.5 C
Vaslui
01-ian.-2025

VIDEO | Mihai Ponea, directorul DSVSA Vaslui, ne învață cum să verificăm dacă ouăle sunt proaspete sau nu

- Advertisement -
dr. Mihai Ponea, directorul executiv al DSVSA Vaslui

ÎNDRUMARE… Mai sunt doar trei zile până la marea sărbătoare a Învierii Domnului, ceea ce face ca toate pregătirile pentru Sfintele Paști să se desfășoare într-un ritm alert, mai ales când vine vorba despre cumpărături. Tocmai de aceea, conducerea Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui vine cu precizări importante, pentru ca produsele achiziționate să fie bune de consum și sigure pentru sănătate. Cum oul reprezintă vedeta cumpărăturilor de Paște, fiind în același timp și un produs perisabil și foarte sensibil la condițiile la care este supus, pe drumul de la producător până pe raftul magazinelor, doctorul Mihai Ponea, directorul executiv al DSVSA Vaslui, face o serie de precizări care să îi învețe pe oameni cum să facă diferența între un produs bun de consum și unul care nu ar face bine sănătății. Răbdarea de a verifica termenul de valabilitate, apoi, prima cifră din numărul scris pe produs este esențială, căci doar așa cumpărătorul poate vedea condițiile în care au fost ținute găinile, dar și când și unde a fost produs oul respectiv. Ba, este bine de făcut și testul numit popular „oul plutitor”, o soluție simplă și la îndemâna oricui, care verifică pe loc prospețimea ouălor.

„Pentru a avea sărbători liniștite și fără evenimente nedorite vă recomandăm să achiziționați alimentele din locuri autorizate / înregistrate, unde produsele sunt supuse controlului sanitar veterinar, sunt etichetate și se oferă de către producător garanția siguranței alimentelor respective”, este sfatul principal pe care doctorul Ponea îl oferă consumatorilor vasluieni. În prezent, comercializarea ouălor pentru consum în România se realizează cu respectarea prevederilor europene. Situația este sub control deoarece industria avicolă românească a înțeles, încă din anii trecuți, că trebuie să investească pentru a face față normelor europene. Pentru asigurarea trasabilității, ouăle trebuie sa fie marcate cu un număr distinctiv. 

Primul număr de pe codul scris pe fiecare ou arată cum au fost crescute și hrănite găinile  

IMPORTANT… Ouăle trebuie să fie marcate cu un număr distinctiv, cod identic cu cel al exploatației. Marcajul trebuie să fie lizibil și să aibă o înălțime de cel puțin 2 mm.
Numărul distinctiv este compus din următoarele:

cifra 0, 1, 2 sau 3 – reprezintă modul în care au fost crescute și hrănite găinile:

0 – producție ecologică;

1 – sistem extensiv, adică oul provine de la găini crescute în aer liber, dar hrana lor nu este neapărat ecologică;

2 – la sol, mai exact ouăle provin de la găini crescute în ferme, dar în hale, la sol, hrănite cu furaje clasice;

3 – în baterii, ouăle provin de la găini crescute în baterii (cuști îmbunătățite). Apoi, urmează codul de țară (RO), județul și alte trei cifre, care corespund codului exploatației.

Spre exemplificare, un ou poate fi marcat astfel: 0 – RO – AG – 001. 

Ouăle și produse din ouă destinate consumului uman au nevoie de condiții riguroase, pentru a fi oferite spre vânzare consumatorilor

– producătorii și comercianții care valorifică ouă pentru consum uman, fermele producătoare și centrele de ambalare ouă, trebuie să fie autorizate/înregistrate sanitar veterinar conform legislației sanitare veterinare în vigoare;

– transportul ouălor trebuie să se efectueze numai în mijloace auto autorizate sanitar veterinar, iar pe întreaga perioadă de depozitare și comercializare să fie asigurate temperatura și igiena corespunzătoare;

– ouăle trebuie să fie marcate cu codul producătorului și să provină din centre de ambalare ouă autorizate în conformitate cu prevederile privind standardele de comercializare aplicabile ouălor;

examenul ovoscopic este efectuat de către personalul veterinar din cadrul circumscripțiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor oficiale teritoriale pentru ouăle valorificate de către micii producătorii particulari în piețele agroalimentare și/ sau târguri autorizate sanitar-veterinar;

– este interzisă comercializarea ouălelor cu coaja murdară, crapată sau lovită, acestea sunt retrase de la comercializare și sunt dirijate către o unitate de neutralizare sau prelucrare tehnică;

Verificarea prospețimii produselor: 4 moduri de a verifica dacă ouăle cumpărate sunt proaspete

Este important, mai întâi, de cunoscut caracteristicile calității ouălor. Ouăle din categoria A ( cele destinate consumului uman) prezintă următoarele caracteristici calitative:

coaja și cuticula: curate, intacte, normale;

camera de aer: înălțimea nu depășește 6 milimetri, imobilă; cu toate acestea, pentru ouăle comercializate având mențiunea “extra”, ea nu trebuie să depășească 4 milimetri;

gălbenuș: vizibil la fasciculul de lumină doar sub formă de umbră, fără contur precis; atunci când oul este întors, gălbenușul este ușor mobil și revine în poziția centrală;

albuș: clar, translucid;

pată germinativă: dezvoltare imperceptibilă;

corpuri străine: fără corpuri străine;

miros străin: fără mirosuri străine.

Recomandari după achiziționarea ouălor: 

Spalarea și dezinfectarea ouălor se va face doar imediat înaintea gătirii

Trebuie ca, în general, ouăle să nu fie spălate sau curățate, dat fiind că aceste practici pot deteriora coaja care, datorită caracteristicilor sale antimicrobiene, constituie o barieră eficientă împotriva contaminărilor bacteriene. Cu toate acestea, anumite metode, precum tratarea ouălor cu raze ultraviolete, nu trebuie considerate ca metode de curățare.

În plus, trebuie ca ouăle de categoria A să nu fie spălate, din cauza daunelor care ar putea afecta barierele fizice, precum cuticula, în timpul curățării sau după aceea. O deteriorare de acest tip poate favoriza contaminarea cu bacterii și pierderea de umiditate prin coajă, determinând creșterea riscului pentru consumatori, în special în cazul în care nu sunt asigurate condițiile ulterioare optime de uscare și de depozitare.

Spalarea și dezinfectarea ouălor se va face imediat înaintea gătirii.

1.Atenție la “termenul de valabilitate”

Pe ambalajul ouălor este specificat “termenul de valabilitate” prin care furnizorul garantează că ouăle pot fi consumate până la data respectivă, în condiții de depozitare optime. Igiena joacă, de asemenea, un rol important când vine vorba de ouă, având în vedere riscurile de Salmonella, și trebuie să acorzi o atenție ridicată următoarelor aspecte:

  • Cumpără cele mai proaspete ouă și consumă-le în timp util
  • Depozitează ouăle în frigider pentru că Salmonella nu se dezvoltă la temperaturi mai mici de 6°C, dar la temperatura camerei se înmulțește foarte rapid. O răcire ulterioară nu va anula dezvoltarea deja începută.
  • Pentru rețete ce necesită ouă crude, folosește doar cele mai proaspete ouă.
  • Fierbe ouăle de la micul dejun pentru cel puțin 5 minute în apă clocotită.
  • Chiar dacă Salmonella se distruge la 70°C , după ce ouăle au depășit termenul de valabilitate, nu se mai recomandă consumul acestora.
  • În momentul în care se sparge coaja oului, acesta trebuie consumat imediat.

2.Testul cojii

Oul proaspăt are coaja poroasă și sunt grele. Cel vechi are coaja lucioasă și sunt ușoare.

3.Testul prin plutire

Umpleți un bol cu apă rece și puneți ouăle în bol. În cazul în care se scufundă în partea de jos și stau pe fundul bolului, atunci acestea sunt foarte proaspete. Dacă sunt vechi de câteva săptămâni, dar încă sunt bune de mâncat, ele se vor ridica și se vor înclina într-un oarecare unghi. În cazul în care plutesc la suprafață , acestea nu mai sunt comestibile și trebuie aruncate!

Ouăle se ridică la suprafața apei pentru că, după o perioadă de timp, întrucât umezeala din interiorul acestora se evaporă prin coajă și este înlocuită cu aer. Cu cât este mai mult aer în interiorul oului, cu atât acesta plutește mai bine – și bineînțeles, este mai vechi.

4.Testul prospețimii prin spargerea oului

Dacă nu aveți nevoie de coaja de ou intactă, puteți sparge oul de o placă sau altă suprafață plană pentru a testa prospețimea acestuia. Dacă este în stare proaspătă, gălbenușul trebuie să fie galben strălucitor sau portocaliu, iar albușul nu ar trebui să se răspândească mult. Dacă nu sunteți sigur puteți să îl mirosiți: ouăle proaspete nu ar trebui să aibă miros. Dacă gălbenușul este plat și albușul este subțiat, atunci oul este vechi.

„Consumatorii pot sesiza nereguli din domeniul siguranței alimentelor, apelând gratuit, din orice rețea de telefonie, numărul de telefon al Call Center-ului ANSVSA: 0800 826 787, unde este organizat serviciu de permanenta și poate fi apelat de către cetățeni, pentru a sesiza nereguli. Sărbători liniștite și binecuvântate”, a transmis directorul executiv al DSVSA Vaslui, doctorul Mihai Ponea.  

 

 

 

 

 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

6 COMENTARII

  1. Una bucată borfaș spurcat …..uăi ponea du-te la măfiuță la alde bogos la ăia știi tu care de unde vă luați șpăgile …….dacă eram o țară civilizată cu poliție cu procurori ,judecători corecți ,cinstiți voi gărăiați de bulău !

  2. Oribil, jenant, mai bine ar face ce știe mai bine! Să caute sefii la ouă, la asta se pricepe mai bine, în rest, pauză…….

  3. Problema mare cu ouale care nu sunt proaspete ! Dar sunt unii, saracii, care au cumparat in alti ani ,miel care latra saracu’ 🙁 Acolo belea ! Multumesc lui Dumnezeu ca nu-mi place carnea de miel ! Nu consumi, nu musti pe nimeni….logic ! 😀

  4. Maestre poate ne spui ceva si despre CAROTENII folositi in hrana pasarilor pentru a da o anumita culoare galbenusului !!! Poate si ceva despre FIPRONIL ???

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.