spot_img
spot_img
2.2 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Microbuzele scolare, gaurã neagrã pentru unele primãrii

- Advertisement -

BANI 74 de microbuze scolare au fost arendate primãriilor din judetul Vaslui pentru transportul elevilor la principalele scoli din comune. Unele dintre ele au o vechime mai mare de 10 ani, altele au fost primite în luna decembrie a anului trecut. Pentru unele primãrii, cheltyuielile cu aceste microbuze reprezintã o adevãratã gaurã neagrã, consumând o bunã parte din bugetul alocat cheltuielilor pentru învãtãmânt, altele decât salariile profesorilor. În unele cazuri, doar reparatiile, autorizãrile si drumurile pânã la reprezentantele auto cu care sunt încheiate contractele de service se ridicã, în doar primele trei luni, la o zecime din totalul bugetului.

Pentru unele primãrii, microbuzele scolare primite pentru transportul elevilor din diverse sate la scoalã sunt manã cereascã: în afarã de consumul de motorinã, reviziile tehnice si schimburile de ulei, eventual, din când în când câte un cauciuc schimbat, alte cheltuieli nu prea au fost. Pentru alte primãrii, reparatiile datorate stãrii proaste a drumurilor fac o gaurã serioasã în bugetul primãriilor alocat investitiilor în învãtãmânt. Doar cheltuielile pentru combustibili se ridicã la sume cuprinse între zece si douãzeci de milioane de lei vechi lunar. Din prima categorie, se numãrã edilii comunelor care au primit în ultimii ani asemenea autovehicole, care au avut noroc de drumuri mai bine puse la punct sau de soferi care au avut grijã de masina din dotare. Cum este cazul microbuzului scolar care deserveste scolile din comuna Duda Epureni care, cu exceptia cheltuielilor pentru motorinã, a reviziilor tehnice obligatorii si a achizitionãrii de cauciucuri de iarnã, nu a avut nevoie de reparatii, “poate si datoritã soferului de pe acest microbuz, care, cu toatã starea proastã a drumurilor din comunã, a stiut sã aibã grijã de masinã”, asa cum declara primarul comunei Duda Epureni, Sandu Vasilache.

Pentru noi, microbuzul este o adevãratã pacoste!

Aceasta este pãrerea primarului comunei Gârceni, Mircea Scutelnicu, care, datoritã vechimii autovehicolului, a fost nevoit ca, de la începutul anului, sã plãteascã pentru reparatii, autorizãri si drumuri la service, peste 100 de milioane de lei vechi. “36 de milioane de lei vechi a costat doar reparatia pentru injectoarele microbuzului, alte 22 de milioane am plãtit firmei din Moinesti care s-a ocupat de barele de urcare, iluminatul scãrilor, montarea perdelelor si a linoleumului din microbuz, 16,5 milioane ne-au costat cele douã cauciucuri noi, sase milioane plãtite pentru verificarea tahografului si achizitionarea unui card pentru respectivul tahograf, de parcã e TIR, nu microbuz, plus scolarizarea, vizita medicalã si examinarea psihologicã a soferului. Nu mai vorbesc de motorina consumatã, 80 de litri, pânã la reprezentanta auto care ne asigurã service-ul, la Iasi, douã drumuri, unul pentru expertizã si celãlalt, dupã achitarea devizului, pentru reparatia efectivã. În conditiile în care avem alocat în bugetul pentru acest an suma totalã de 1,2 miliarde de lei pentru investitii în infrastructura scolarã, inclusiv pentru reparatiile unitãtilor scolare, suma de peste 100 de milioane de lei plãtitã pânã acum în acest an doar pentru reparatiile microbuzului reprezintã o adevãratã gaurã în buget. Din pãcate, aceste cheltuieli reprezintã un rãu necesar, în conditiile în care sunt copii care trebuie sã strãbatã câtiva kilometri buni, indiferent de vreme, pânã la scoalã” declara primarul Mircea Scutelnicu. Un alt primar dezavantajat de starea proastã a drumurilor este cel al comunei Bogdãnesti, Ion Dorobantu, care deja a cheltuit pentru microbuzul scolar, 62 de milioane de lei de la începutul anului, din bugetul de 800 de milioane alocat investitiilor în unitãtile scolare din comunã. “Doar pentru carburant cheltuim în jur de 15 – 16 milioane de lei lunar, deci aproape 200 de milioane pe an. Am fost nevoiti sã facem o reparatie a microbuzului, acum douã sãptãmâni, si, doar pentru un injector si înlocuirea balamalelor la usile vehicolului am plãtit aproape 62 de milioane de lei vechi. Nu mai spun cã aproape 20 de milioane de lei ne-a costat obtinerea licentei de transport, din care 16 au fost deja achitate, pe scolarizarea soferului, dar am optat pentru aceastã variantã deoarece aceastã licentã ne va permite sã folosim microbuzul scolar si pentru deplasarea elevilor la diverse concursuri scolare, olimpiade sau de alt fel, precum si la competitiile sportive scolare. Dacã mai avem ghinionul sã mai fie nevoie de vreo reparatie mai mare a microbuzului, ne vom vedea nevoiti sã amânãm unele lucrãri de igienizare sau de reparatii la scolile din comunã pânã vom avea surse de finantare la bugetul local. Oricum, acest microbuz ne este de real folos, având în vedere distantele pe care ar trebui sã le parcurgã unii elevi ai scolilor din comunã pânã la unitãtile la care învatã!” era de acord si Ion Dorobantu, primarul comunei Bogdãnesti.

Reparatii ale microbuzelor scolare sau reabilitãri de scoli?

În total, în judetul Vaslui, 74 de microbuze scolare au fost distribuite comunitãtilor de cãtre Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui, marea parte fiind de provenientã italianã, Fiat, si care, pentru revizii ori reparatii, trebuie sã cheltuiascã zeci de litri de carburanti la Bacãu, Iasi ori Galati, având în vedere cã, la noi în judet, nu existã vreo reprezentantã a acestor firme. Unele dintre ele au mai bine de zece ani de când bat drumurile, de multe ori pline de gropi, ale judetului, înghitind zeci de milioane anual pentru reparatii, doar cele câteva mai noi, marca Ford primite în luna decembrie a anului trecut nu au necesitat, încã, asemenea cheltuieli. În conditiile reducerilor bugetare datorate crizei economice, cheltuielile cu întretinerea acestor microbuze sunt poate mai mari decât cele cu reparatia si igienizarea scolilor din mediile rurale, pentru multi dintre primarii din judet aceste cheltuieli reprezentând o adevãratã problemã, datoritã lor riscând ca la varã sã nu mai existe fonduri necesare reabilitãrii unora dintre unitãtile scolare de la sate.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.