Pungesti, Kilometrul 0 al demnitãtii si curajului din România!
RESPECT Pe 11 octombrie, la Bucuresti, cu ocazia Zilei Nationale împotriva fracturãrii hidraulice, Asociatia “România Fãrã Ei” (RFE) si Green Peace România au înmânat celor câtiva reprezentanti ai comunei Pungesti, chemati special la Bucuresti, o bornã simbolicã inscriptionatã “Pungesti – Kilometrul 0, Demnitate, Curaj, România”. Borna va fi amplasatã pe locul Taberei de Rezistentã din Pungesti unde sãtenii si activistii de mediu au început, pe 14 octombrie, anul trecut, o luptã crâncenã cu cu Guvernul Victor Ponta, care a ordonat jandarmilor sã “calce în picioare” pe “rãsculati”. Borna simbolicã va fi montatã mâine, de cãtre sãteni, când la Silistea, Pungesti, va avea loc o comemorare a zilei de 14 octombrie, la trecerea unui an de zile de la intrarea în lupta anti-fracturare si apãrare a pãmântului si sãnãtãtii celor din comunã. George Epurescu, Asociatia RFE si Green Peace au fost profund impresionati de discursul Lilianei Sava, o pungesteancã curajoasã, care a fost la Bucuresti pentru a duce mesajul pungestenilor la Kilometrul 0 al tãrii.
În jur de 100 de persoane au protestat sâmbãtã, în Piata Universitãtii din Bucuresti, împotriva exploatãrii gazelor de sist si a Tratatului transatlantic pentru comert si investitii. Protestul, organizat de Green Peace si Asociatia “România Fãrã Ei” (RFE), a avut loc cu ocazia zilei nationale împotriva fracturãrii hidraulice. La eveniment au participat si câtiva cetãteni de la Pungesti, printre care Liliana Sava si Gheorghe Munteanul (zis “Poetul”), care au fost felicitati pentru actiunile lor si au primit o bornã simbolicã pe care scrie “Pungesti, Kilometrul 0, Demnitate Curaj România”. “Pe 11 octombrie sunt mai multe evenimente ce se sãrbãtoresc simultan. Unul dintre ele, cel mai important la nivel global este Global FrackDown sau Ziua mondialã de luptã împotriva fracturãrii hidraulice, editia a III-a. Este si al treilea an în care se sãrbãtoreste si în România. Ne-am alãturat acestui eveniment care s-a desfãsurat în peste 300 de orase din lume. Întrucât ultimul an a fost un an plin de evenimente pe aceastã temã a gazelor de sist, avem cunoscut la nivel mondial un fenomen Pungesti de la care pe 14 octombrie se împlineste un an. Avem alte locuri din lume unde au avut loc întâmplãri între comunitãtile locale care au fost invadate pur si simplu de companiile exploatatoare sprijinite de fortele de ordine din fiecare stat. Tot pe 11 octombrie Europa a protestat si împotriva tratatului dintre Uniunea Europeanã si SUA – Tratatul Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTCI – n.r.). Acest tratat, ale cãrui negocieri se desfãsoarã în secret, a atras protestele întregii societãti civile din Europa si a unor zone politice. Trebuie sã vã spunem cã acest tratat reprezintã o amenintare la adresa democratiei în sine. Se încearcã printr-un tratat între UE si SUA sã se treacã peste suveranitatea cetãtenilor, dar si peste suveranitatea statelor. Practic, tratatul vine sã aducã o suprematie a corporatiilor asupra drepturilor fundamentale ale cetãtenilor si ale suveranitãtii statelor”, a declarat George Epurescu, presedintele RFE.
Discurs emotionant al Lilianei Sava
“Am venit de la Pungesti cu mesajul “Stop gaze de sist, stop fracturare”. Trebuie sã reaminitim românilor cã pe 14 octombrie 2013, la Pungesti, s-au scris file de istorie. Bunicul, bunica, mătusa, mama, au fost cãlcati în picioare de acele forte de ordine care ar fi trebuit sã ne apere si sã ne protejeze. Înainte de 14 octombrie, dacã mi-ar fi spus cineva cã peste câteva zile am sã trãiesc asemenea momente, as fi spus cã este nebun. Nu mi-as fi putut imagina cã într-o tarã democratã, o tarã care face parte din Uniunea Europeanã, drepturile noastre sã fie cãlcate în picioare. Nu as fi putut crede cã bunicul Gheorge va fi cãlcat în picioare cu bocancii de tineri care pot sã-i fie nepoti. Am fost acuzati cã suntem plãtiti de rusi, cã primim bani de la ONG-uri, cã subminãm economia. Noi, asa tãrani cum suntem, betivi, asa cum ne-a numit domnul Ponta, suntem acei oameni care am arãtat cã poporul român ar putea sã aibã demnitate. Sunt fiicã de tãrani, sunt tãrancã, care mã scol dimineata si-mi duc calul si vaca la pãscut,care mã scol dimineata si-mi ud legumele din grãdinã si nu vreau ca în grãdina mea sã am o sondã în loc de pomi. Ne rugãm la Dumnezeu si sperãm sã nu mai vedem sonda la noi în sat.” le-a spus Liliana Sava celor prezenti la protest.