spot_img
spot_img
1 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Mesaj din Tara Sfântã de Ziua Crucii – Hramul municipiului Bârlad

- Advertisement -

Crestinii ortodocsi au sãrbãtorit ieri Înãltarea Sfintei Cruci, una dintre cele mai importante zile de la începutul toamnei pentru bârlãdeni, fiind declaratã Hramul Orasului. Bârlãdenii care tin la traditia popularã, au tinut post si nu au mâncat alimente care au semnul crucii în structura lor, respectiv usturoi, peste, nuci sau prune. Aflat în pelerinaj în Tara Sfântã (Ierusalim), primarul Constantin Constantinescu si PS Corneliu Bârlãdeanu, Episcopul Husilor au trimis prin intermediul cotidianului nostru un mesaj pentru bârlãdeni, chiar din fata Sfântului Mormânt.

Crestinii ortodocsi au sãrbãtorit ieri Înãltarea Sfintei Cruci, închinatã Crucii pe care a fost rãstignit Iisus Hristos. Data de 14 septembrie are o dublã semnificatie pentru crestini, pentru cã este vorba de douã evenimente din istoria lemnului Sfintei Cruci. Unul este legat de aflarea crucii pe care a fost rãstignit Mântuitorul, de cãtre Sfânta Elena împãrăteasa, mama lui Constantin cel Mare. Al doilea face referire la înãltarea crucii în vãzul tuturor de cãtre patriarhul Macarie de Ierusalim, în ziua de 14 septembrie 335. Pãrtile din Sfânta Cruce care au rãmas la Ierusalim s-au pierdut în anul 1187, când a fost luatã de Episcopul de Betleem si dusã în bãtãlia de la Hattin. Atunci au rãmas doar bucãtile trimise de Sfânta Elena la Constantinopol si Roma. Bucãti din lemnul Sfintei Cruci se gãsesc astãzi si la Muntele Athos. Crucea a fost gãsitã lângã alte douã, pe care fuseserã rãstigniti tâlharii. Împãrãteasa Elena nu a stiut care ar fi Crucea Domnului, însã lemnul sfânt a fost descoperit printr-o minune. O femeie vãduvã moartã, de care s-a atins Crucea, a înviat, în timp ce crucile tâlharilor nu au arãtat nici un semn de minune. De atunci a început sã se tinã sãrbãtoarea Înãltãrii Sfintei Cruci.

Mesaj din Tara Sfântã pentru bârlãdeni

Bârladul are orânduit ca zi de hram data de 14 septembrie, de Înãltarea Sfintei Cruci, când preotii din toate parohiile se roagã si slujesc pentru elevii care încep scoala, pentru oras si sãnãtatea locuitorilor sãi. Câtiva ani buni, în fata Primãriei Bârlad, la Biserica Domnească s-a tinut o slujbã în aer liber, la care participa si fostul episcop al Husilor, regretatul Ioachim Mares. De câtiva ani acest obicei nu a mai fost reluat, în schimb, anul acesta, bârlãdenii au primit un mesaj direct din Ierusalim, din fata Sfîntului Mormânt, unde se aflã în pelerinaj primarul Constantin Constantinescu si PS Corneliu Bârlãdeanu, Episcopul Husilor. „Nu pot sã nu mã gândesc la Bârlad si la bârlãdeni, astãzi (ieri – n.r.) de Ziua Crucii, când se sãrbătoreste Hramul Orasului. De aici din Tara Sfântã, din fata Sfântului Mormânt, as vrea sã le transmit celor de acasã cã atât eu cât si PS Corneliu, Episcopul Husilor, ne rugãm pentru linistea sufleteascã si sãnãtatea bârlãdenilor, precum si pentru ca asupra noastrã să se abatã tot binele din lume”, a fost mesajul celor din pelerinaj, pentru locuitorii Bârladului, în ziua de sãrbãtoare de ieri.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.