spot_img
spot_img
4.9 C
Vaslui
23-ian.-2025

Mesaj cu fularul la gură: nu vă mai bateţi joc de oraş!

- Advertisement -

În timp ce autorităţile Galaţiului aruncă vina unii pe alţii în războiul căldurii, zeci de mii de gălăţeni tremură de frig în apartamente. Cu bebeluşi încotoşmănaţi, cu bătrânii înveliţi în plapumă ziua în amiaza mare, cu multe calorifere electrice în priză, sau cu aragazul în funcţiune, gălăţenii secolului XXI cer dreptul la o viaţă normală.

Bebeluşi „căliţi” la 15 grade
Miruna are doar un an şi câteva luni şi deja plânge cu sughiţuri când vede termometrul. Dacă pui aparatul de măsură pe caloriferul din dormitor – unde nu doarme nimeni de frig! – cu greu scala se ridică peste 15 grade Celsius. În sufragerie, acolo unde caloriferul electric stă în faţa celui „de decor” (racordat la sistemul centralizat), temperatura este undeva până în 20 de grade Celsius. „Ne-au spus că s-a tăiat căldura ziua, ca să ne dea apă caldă. Eu una preferam să încălzesc apă dar să am căldură în casă. Se spune că ni se dă căldură noaptea, dar e o minciună! Caloriferele sunt tot reci!”, spune mama Mirunei. La etajul blocului C3 (Dunărea) locuieşte un bebe de doar patru luni. „Dăm drumul la aragaz şi se mai face cald, pentru asta mică. Când îi facem baie, dăm drumul la apă caldă, aşteptăm până aburii încălzesc baia şi apoi o spălăm, o înfăşăm bine şi … gata!”, spune tânăra mămică, fericită că până acum mititica nu a răcit. Ne arată termometrul din dormitor – sub 20 grade Celsius! „Şi e aşa pentru că dăm drumul la aerul condiţionat”, completează bunicul bebeluşului, George Ion, un bărbat în toată firea, cu aspect de copil bolnav, cu căciuliţa trasă pe cap.

Aşteptând, înfriguraţi facturile la întreţinere
Domnul Ion stă îmbrăcat gros în casă, că îi este frig „şi nu am un leu datorie la întreţinere. Dar vecinul de sus are 349 de milioane! Apa caldă o plătim degeaba, că până vine pe ţeavă, curge apa rece cam 50-60 litri. Eu am spus şi la asociaţie: un leu nu plătesc pentru căldura asta de spun ei că o dau!”. Din pătura în care stă învelită în fotoliu, pensionara Mitriţa Hanganu, se teme de facturile care vor veni: „cine ştie ce ne-or cere de plată!? Luna trecută deja am dat 800.000 de lei vechi, iar iarna trecută am avut şi trei milioane!”. Supărată, Elena Răsmeriţă, strigă pe scară:  „am ajuns în situaţia asta pentru că avem vecini care nu îşi achită datoriile, au câte 300 de milioane! Inconştienţi, îşi bate joc de amărâţi, dar se duc şi beau, fac grătare, dar facturile nu le plătesc. Cu mascaţii ar trebui să le închidă şi apa şi căldura, nu să ne taie căldura la tot blocul!”. Alte blocuri, aceleaşi probleme: A-urile,O-urile, Z-urile, toate din Micro 19, 20, 21! Până şi Grădiniţa Prichindel, unde se află 153 de copii! „Stăm cu caloriferele electrice, în priză, iar copiii, se încălzesc şi prin jocuri, alergăm… Săptămâna trecută am avut ceva căldură, acum nu avem deloc. Din păcate, suntem legaţi de blocul A 5 şi dacă locatarii au cerut să nu li se furnizeze încă agentul termic, tremurăm şi noi”, spune directoarea Marcela Hogaş.

La Punctul Termic: debit de 11 mc şi temperatură de 22 de grade!
La schimbătorul termic 33, din cartierul Dunărea, cei doi angajaţi ai Apaterm stau în uşă. În centrală este mai cald decât în apartamentele gălăţenilor. „Vin locatarii nervoşi, ne ceartă. Noi nu avem nicio vină, Electrocentrale nu livrează cu debit şi temperatură optimă! Atât mai dăm: apă caldă. În rest, ne ocupăm de defecţiuni, de subsoluri, oamenii ne cer să aerisim coloanele, că tot cred că de aia nu primesc căldură”, ne spun angajaţii. Ne arată aparatele care indică debitul: „primim acum 11 mc/oră, în condiţiile în care ar trebui să avem măcar 30-40mc/oră. De temperatură, ce să zic; vine agentul termic cu 22 de grade Celsius, ce să ajungă la calorifere?”. Unul din cei doi angajaţi ne spune că lucrează de 16 ani în Apaterm, dar o situaţie ca cea de acum nu a mai întâlnit! „Acasă am căldură, dar mi-am pus centrală!”, ne răspunde la întrebare.

Paradoxul unui oraş ţinut la rece
Paradoxal, dar la Comisariatul Judeţean Pentru Protecţia Consumatorului Galaţi nu s-a primit nicio reclamaţie din partea gălăţenilor nemulţumiţi că nu au căldură în case, ne-a spus comisarul şef Aurel Pamfile. Anul trecut, Comisariatul a aplicat o amendă Apatermului pentru că nu a livrat agent termic deşi trecuseră trei zile consecutive cu media temperaturilor sub 10 grade. Să fie sărăcia motivul pentru lipsa de reacţie a gălăţenilor ţinuţi în frig de atâtea zile?

Întreţinerea pe noiembrie Apaterm promite o factură „echitabilă şi corectă”
În condiţiile în care caloriferele le-au rămas mai mult reci decât s-au dezmorţit, mulţi dintre gălăţeni îşi fac griji pentru facturile pe care vor trebui să le plătească pentru agentul termic pe care mai mult şi l-au dorit decât l-au avut. Administratorul special al SC Apaterm, Adriana Stratulat, ne-a declarat că se va respecta procedura de facturare prevăzută de lege: „Factura va fi echitabilă şi corectă, şi va ţine seama de ceea ce a înregistrat contorul aflat la limita de proprietate. Ce se întâmplă mai departe, cum se împart cheltuielile legat de ceea ce indică repartitoarele de căldură nu vă pot răspunde pentru că responsabilitatea Apaterm se opreşte la limita de proprietate”, ne-a declarat Adriana Stratulat.

www.viata-libera.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.