INCREDIBIL…Unic, poate, în istoria instantelor de judecatã din România, dosarul (pretentii – n.r.) deschis în urma plângerii unui fost afacerist vasluian poate aduce în fata magistratilor întreg sistemul judiciar din România. Mai exact, fostul afacerist Cãtãlin Ursu, alãturi de alti doi oameni de afaceri vasluieni, face plângere împotriva a 7 judecãtori din cadrul Tribunalului Vaslui, dar si împotriva Consiliului Superior al Magistraturii, Statului Român, prin Ministerul de Finante si Colegiul de Conducere al Tribunalului Vaslui. Supãrarea afaceristului este una veche de mai bine de 10 ani, atunci când Ursu a fost gãsit vinovat si condamnat într-un dosar în care a fost acuzat cã ar fi fraudat o societate de asigurãri cu suma de 11 miliarde de lei vechi. Suma reprezenta asigurarea unui transport de alcool care ar fi fost distrus în urma unui accident. Conform rechizitoriului, Ursu ar fi distrus intentionat acel transport pentru a încasa asigurarea.
Un dosar deschis la Tribunalul Vaslui ca urmare a plângerii formulate de cãtre un fost afacersit vasluian dã mari bãtãi de cap magistratilor. Si asta pentru cã plângerea (pretentii – n.r.) fãcutã de Cãtãlin Ursu, alãturi de alti doi afaceristi vasluieni, este fãcutã împotriva a 7 magistrati ai Tribunalului Vaslui, dar si împotriva Consiliului Superior al Magistraturii, Statului Român, prin Ministerul de Finante si Colegiul de Conducere al Tribunalului Vaslui. Toatã povestea are rãdãcini mai vechi si vine ca urmare a condamnãrii lui Ursu la închisoare cu executare dupã ce a fost gãsit vinovat de fraudarea unei societãti de asigurãri cu suma de 11 miliarde de lei vechi. Pe lângã institutiile enumerate mai sus, magistratii chemati sã dea explicatii în fata colegilor sãi sunt chiar magistratii care l-au judecat pe Ursu, la acea vreme. Trimis dupã gratii pentru 7 ani, dupã ce a fost gãsit vinovat, Ursu a început, încã de la acea vreme, sarada plângerilor. Si s-a plâns de orice, de la conditiile de detentie, la calitatea hranei pe care o primeste. Mai mult, astfel de reclamatii au fost trimise inclusiv la Curtea europeanã a Drepturilor Omului. Iesit de dupã gratii, Ursu nu se opreste si continuã sã facã plângeri peste plângeri. Dosarul ajuns acum pe masa magistratilor Tribunalului Vaslui nu este singurul de acest gen. Acelasi timp de plângere a mai fost fãcutã, dar judecãtorii s-au abtinut, rând pe rând, si nu a fost cine sã judece cauza. Se pare cã asa se va întâmpla si de data aceasta dacã tinem cont de faptul cã, pânã în prezent, trei judecãtori s-au abtinut. De partea cealaltã, cei care l-au cunoscut spun cã afaceristul a fost profund afectat de condamnare, dar cã este timpul ca autoritãtile sã se impunã în fata lui.
Cum a ajuns Cãtãlin Ursu dupã gratii
Ursu a ajuns dupã gratii dupã ce a reusit sã fraudeze o societate de asigurãri si sã primeascã o despãgubire record, la acea vreme, de peste 11 miliarde de lei vechi, contravaloarea unui transport de alcool care ar fi fost distrus în urma unui accident. Conform rechizitoriului, Ursu si-ar fi distrus intentionat transportul pentru a încasa asigurarea. Toatã afacerea a iesit la ivealã si instantele vasluiene l-au condamnat la 8 ani de închisoare si l-au obligat sã restituie suma încasatã. De asemenea, cele trei societãti comerciale pe care le administra Ursu au fost amendate cu câte 100.000 de lei. Dupã aproape doi ani de procese, timp în care dosarul s-a plimbat pe la mai multe instante, iar Ursu a cerut de mai multe ori recuzarea judecãtorilor si a procurorilor, dar si strãmutarea procesului la alte Curti, procesul a ajuns si la final. Concret, Ursu a fost condamnat pentru mai multe inginerii financiare, prin care urmãrea ca statul sã piardã urma accizelor si TVA-ului aferent vânzãrii de bãuturi alcoolice. Afaceristul fãcea vânzãri si stornãri succesive de bãuturi între firmele pe care le controla. Asta a dus la acuzarea lui Cãtãlin Ursu de procurorii DIICOT cã a comis mai multe infractiuni pentru a primi o despãgubire uriasã, de peste 1.000.000 de lei, din partea unei societãti de asigurare, despãgubire aferentã unui transport de bãuturi alcoolice care ar fi fost distrus în totalitate în urma unui accident auto. În data de 2 octombrie 2011, tirul cu care erau transportate bãuturile alcoolice în valoare de 1,101 milioane lei a intrat într-un cap de pod, fiind avariat capul tractor, soferul povestind în fata instantei cã, initial, marfa nu a fost avariatã, însã, dupã venirea lui Ursu la locul accidentului, a fost obligat sã plece de acolo pentru cã patronul era foarte nervos si-l ameninta cã-l va duce la sapã de lemn pentru producerea accidentului. Declaratia soferului a fost întãritã de un alt martor, care a povestit judecãtorilor vasluieni cã din TIR nu curgea nimic si nici nu se simtea miros de alcool. În aceeasi zi, câteva ore mai târziu, Ursu a chemat inspectorii de asigurãri care nu au putut sã constate decât distrugerea integralã a mãrfii, bãnuindu-se cã însusi afaceristul ar fi spart sticlele, folosindu-se de o bâtã. Cãtãlin Ursu a primit, în urma unei decizii a Tribunalului Bacãu, despãgubirea uriasã de peste 1,1 milioane lei, însã ulterior a început sã iasã la ivealã o serie de ilegalitãti si acte false, de care s-a folosit pentru a primi banii de la firma de asigurare. La finalul procesului, afaceristul vasluian a primit sapte ani de închisoare cu executare si a fost obligat sã restituie întreaga sumã primitã de la societatea de asigurare si sã achite o amendã de câte 100.000 de lei pentru toate cele trei firme pe care le controla, apoi sã le dizolve.
Era mare smecher , avea un Audi A8 argintiu , din ce mai traieste acu oare dupa atatia ani de parnaie ?