spot_img
spot_img
6.9 C
Vaslui
22-nov.-2024
spot_img
spot_img

Meditaţiile, aproape obligatorii

- Advertisement -

Profesorii vor să recupereze reducerea de 25% a salariilor pe spatele părinţilor, tot mai sărăciţi de criză. Chiar dacă trăim vremuri extrem de grele, dascălii continuă să le ofere elevilor meditaţii pe bani grei, ba mai mult decât atât, au mai crescut un pic preţurile. Afirmaţiile le aparţin chiar elevilor, care se plâng de faptul că pregătirea la orele de curs este tot mai sumară, tocmai pentru a-i determina să recurgă la pregătirea suplimentară în particular.

Dacă către finele anului şcolar precedent, profesorii acceptau să îi pregătească pe elevi în schimbul unei sumei variind între 40 şi 50 lei pe două ore, acum cea mai ieftină meditaţie pleacă de la 50 de lei, dar poate ajunge până la 60 de lei sau chiar mai mult. Copiii susţin că profesorii ajustează tarifele la meditaţii, în funcţie de buzunarele părinţilor. Nu fac reduceri în cazul copiilor ceva mai nevoiaşi, însă mai cresc preţurile acolo unde îşi dau seama că au de unde scoate bani frumoşi. „La ore pregătirea este uneori sumară. Dacă vrei să obţii note bune trebuie să te pregăteşti suplimentar, mai ales că avem nevoie de note mari la exa-menul de Bacalaureat pentru a putea intra mai uşor la facultate. Profesorii nu insistă foarte mult pe materie pentru ca toţi elevii să înţeleagă. Suntem nevoiţi uneori să facem meditaţii. Pe de o parte îi înţelegem, că şi ei sunt prost plătiţi şi se descurcă greu cu banii, însă noi ce vină avem? Părinţii nu prea sunt de acord cu meditaţiile, pentru că e vorba de bani mulţi, însă sper să îmi plătească câteva şedinţe în semestrul al doilea”, a spus Alin, elev la Colegiul Naţional „Unirea”. Şi pentru a fi siguri că vor avea activitate şi după orele de curs, profesorii îşi schimbă brusc atitudinea în cazul celor ce refuză să facă meditaţii. Mai exact, elevii ce nu fac meditaţii sunt taxaţi la note ori de câte ori sunt prinşi pe picior greşit, ba mai mult, se simt marginalizaţi în clasă. „Când mai mulţi colegi fac meditaţie iar tu nu faci, intervin diferenţele. Altfel se poartă profesorul cu un elev care face meditaţie şi altfel se poartă cu tine. Eu nu am făcut me-ditaţie niciodată şi nu cred că voi face deoarece nu am bani de aruncat. Chiar dacă te-ai pregătit pentru ziua respectivă, profesorul încearcă să te surprindă cu ceva, pentru a-ţi mai scădea din notă”, a spus Sorin, elev la Liceul „Emil Botta” din Adjud. Într-un top al disciplinelor unde tarifele sunt de-a dreptul exagerate, profesorii de limba engleză, de pildă, se situează în fruntea clasamentului. Tot pe primele poziţii se clasează şi profesorii de limba română şi mai nou şi cei de informatică. Tarifele sunt mai mari în cazul elevilor de clasa a VIII-a, care susţin testele naţionale, dar şi în cazul celor ce sunt în clasa a XII-a, care susţin examenul de Bacalaureat. Nici elevii care vor să se pregătească în particular pentru admiterea la facultate nu scapă de tarifele de-a dreptul nesimţite pe care le practică tot mai mulţi dintre profesorii care prin statutul lor, s-au angajat să se preocupe necondiţio-nat de educaţia elevilor.
Preţurile sunt exagerate!
Speriaţi de preţurile tot mai mari la meditaţii, mulţi dintre părinţi au renunţat să îşi mai pregătească copiii în particular. Ei spun că în condiţiile actuale, în care preţurile la alimente şi întreţinere au crescut alarmant, nu îşi mai pot permite luxul meditaţiilor. Un calcul simplu arată că pentru patru şedinţe de meditaţie pe lună, un părinte trebuie să scoată din buzunar minim 200 de lei. Exact suma pe care au pierdut-o odată cu reducerile salariale! Părinţii spun că meditaţiile constituie pentru ei un efort pe care nu şi-l mai permit în vremurile acestea. Sunt conştienţi însă că la orele de curs, materia este parcursă cu multă superficialitate. „Sincer, nu îmi mai permit să îi achit copilului meditaţiile. Preţurile sunt exagerate, în condiţiile în care vremurile sunt aşa cum sunt. Profesorii ar trebui să fie mai înţelegători cu noi. Nu au părinţii şi copiii nicio vină că au fost reduse salariile în sistemul bugetar. Şi nouă ne-au fost reduse salariile şi cu toate astea supravieţuim, fără să luăm pielea nimănui. Ştiu că ceea ce fac la ore e mai nimic, însă în condiţiile actuale nu avem ce face. Copiii se vor pregăti suplimentar acasă”, a spus Mariana Matei, mama unui băiat în clasa a IX-a.
Profesorii ţin de tarife

Nu de aceeaşi părere sunt însă profesorii, care susţin că nu pot reduce preţurile la meditaţii atâta vreme cât materialele didactice după care lucrează sunt scumpe. Profesorii spun, totuşi, că meditaţia este o opţiune a elevului şi nu este obligatorie, prin urmare părinţii nu ar trebui să se arate nemulţumiţi de preţurile pe care le practică. Recunosc, însă, că moda meditaţiilor a mai trecut şi că numărul elevilor care se pregătesc suplimentar a scăzut, încă din anul şcolar precedent. „Nu pot scădea din preţul şedinţei de meditaţie atâta vreme cât materialele didactice sunt foarte scumpe. În plus, este munca noastră şi trebuie să ne impunem un standard. Nu pot să muncesc pe nimic. Atâta vreme cât ne facem treaba bine, trebuie să fim recompensaţi pe măsură”, este părerea unui profesor din Adjud.

***
Şi în învăţământul primar meditaţiile sunt la modă. Copiii care au încă pro-bleme la scriere sau citire apelează la meditaţiile suplimentare. Pentru cei mici şi preţurile sunt ceva mai mici, susţin învăţătoarele, care spun că numărul copiilor care recurg la meditaţii încă din clasa I este destul de redus. O şedinţă de o oră nu costă mai mult de 20 de lei şi oricât de sărac ar fi un părinte, se sacrifică dacă este neapărat necesar. „În ciclul primar preţurile la meditaţii sunt mici, chiar dacă munca este mai multă. Nu îi poţi ţine mai mult de o oră la meditaţie pentru că obosesc repede copiii. Nu ne putem plânge că nu avem copii pe care îi me-dităm, însă sunt mult mai puţini faţă de profesorii de liceu”, a spus o învăţătoare din Focşani.
Meditaţiile între lege şi fărădelege
Dacă astăzi un profesor ar dori să-şi declare veniturile din meditaţii, el n-ar putea face asta, întrucât declaraţia trebuie dată în baza unei autorizaţii eliberată de primărie. Primăriile, la rândul lor, nu pot elibera aceste autorizaţii, deoarece Legea 300/2004, care reglementează auto-rizarea persoanelor fizice care desfăşoară activităţi economice individuale, nu cuprinde, între cele 9.000 de activităţi, şi pe cea de meditator. Meditatorul nu există în legi, în schimb există în viaţa de zi cu zi. Neexistând, activitatea de meditator nu este nici legală, nici ilegală. Însă, dascălii meditatori se pot transforma în evazionişti, ce pot face până la 8 ani închisoare, fiindcă legea i-a uitat. În acest moment, problema nu este de a vedea cât de corectă sau nu este industria meditaţiilor, ci aceea de a crea cadrul legal pentru exercitarea unui drept de liberă practică de către dascăli, ca apoi aceştia să poată fi şi sancţionaţi când încalcă legea. Anul trecut totuşi, în registrele Direcţiei Generale a Finanţelor Publice, doi profesori au decis să declare sumele pe care le-au obţinut din meditaţii. Restul au pregătit elevii fără să contribuie cu un leu la bugetul statului.

monitorulvn.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.