spot_img
spot_img
10 C
Vaslui
10-ian.-2025

Medicina la lighean, la Iasi

- Advertisement -

Daca zeci de mii de ieseni au ajuns la limita rabdarii din cauza lipsei apei calde, imaginati-va cum este in spital fara aceasta utilitate! Pacientii internati in Spitalele „Spiridon”, Neurochirurgie, cel de Pneumoftiziologie, Boli Infectioase si Recuperare sint nevoiti sa se spele cu apa rece sau la lighean, cu apa incalzita la aragaz. Acestea depind de agentul termic dat de CET, care nu a mai livrat apa calda de aproape doua luni. Personalului medical ii este frica sa nu scape de sub control infectiile nosocomiale. Unii manageri de spitale au gasit solutii de moment pentru a asigura bolnavilor posibilitatea de a se ingriji cit de cit. Unii incalzesc apa la aragaz, altii si-au facut propriile instalatii. In schimb, la „Neuro”, managerul spune ca „pacientii se pot spala si cu apa rece”. Mai grav este ca nimeni nu stie cit va mai dura aceasta situatie aberanta.

Situatia de la CET nu i-a afectat doar pe locuitorii judetului, ci si pe pacientii din spitale. Daca unitati medicale precum Maternitatea „Elena Doamna”, Maternitatea „Cuza Voda”, Spitalul „Parhon” si Spitalul „Socola” au centrale proprii, exista insa spitale mari, precum cel de Neurochirurgie, cel de Pneumoftiziologie, de Boli Infectioase, de Recuperare si Spitalul „Sf. Spiridon”, care nu au centrale si in care pacientii au avut acces la apa calda in functie de inventivitatea managerilor.

Cel mai mult au avut de suferit pacientii internati la Spitalul de Neurochirurgie, acolo unde nu au fost gasite solutii in acest sens. „Spitalul nu are apa calda, pentru ca CET nu da apa calda. Am facut adrese la CET, asta e realitatea, am luat masuri pentru a nu fi infectii nosocomiale, eu am alte probleme de rezolvat, nu problema CET-ului. Pacientii se pot spala si cu apa rece. O sa se rezolve pina la urma, daca nu, o sa ne luam centrala, in functie de buget, si asta e. A pune apa calda la dispozitie cu aragazul la atitia pacienti e o timpenie. Nici nu ma gindesc sa fac asa ceva”, a declarat dr. Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie.

Acesta a adaugat ca exista totusi un proiect pentru energie alternativa bazat pe panouri solare, spre aprobare la Ministerul Mediului, in valoare 600.000 de euro, si care a trecut deocamdata de etapele locale. Deocamdata insa pacientii nu au parte de apa calda in spital. Conducerile spitalelor de Pneumoftiziologie si de Boli Infectioase au decis, spre deosebire de Neurochirurgie, sa incalzeaza apa la aragaz pentru pacienti.

„In sectia principala, cea din spatele UMF-ului, nu avem centrala proprie, primeam de la CET apa calda. Este dificil sa incalzesti apa pentru pacienti si pentru medici, si se clateste fiecare… La bucatarie la fel, incalzesc doamnele apa. Promisiunea de la CET este ca pina pe 10 octombrie vom primi apa calda, speram intr-o rezolvare favorabila”, a precizat Dumitru Filipeanu, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie.

CET a donat o instalatie pe motorina

Si la Spitalul de Boli Infectioase se incalzeste apa in bucatarii. „In perioada aceasta de pina acum s-a incalzit apa la aragaz, exista oficiu la fiecare pavilion cu aragaz si butelie si ne-am descurcat asa. Acum facem procedurile pentru a putea avea instalatie proprie, cu fonduri de la Consiliul Judetean. Tehnic, vom avea niste module care sa asigure apa calda si caldura”, a mentionat prof. dr. Carmen Dorobat, managerul Spitalului de Boli Infectioase.

Instalatie proprie si-a facut si Spitalul de Recuperare, dupa ce a fost intrerupta apa calda de catre CET. „Aveam proceduri cu apa calda si nu ne puteam lipsi de ea in nici un fel. Asa ca, dupa ce s-a oprit prima data apa calda, in doua saptamini s-a rezolvat la noi: ne-am facut instalatie proprie, acum lucram si la cea de caldura, ca sa nu mai luam de la CET. Speram chiar, din iarna aceasta, sa avem propria instalatie si pentru caldura”, a spus Carmen Cumpat, managerul Spitalului de Recuperare.

Masuri au fost luate si la Spitalul „Sf. Spiridon”. „Aveam deja boilere in unele sectii. In comitetul director de astazi am decis sa mai achizitionam zece boilere pentru clinicile in care apa calda este esentiala, cum ar fi Dermatologie si Chirurgie. Incet-incet am rezolvat problema cum am putut, nu s-au spalat pacientii la lighean in nici un caz”, a declarat Ioan Birliba, managerul Spitalului „Sf. Spiridon”.

O solutie a fost gasita si pentru Spitalul de Copii, chiar de catre CET, care a donat un utilaj unitatii medicale pentru a-si incalzi apa. „La noi exista un utilaj mobil care consuma o suta de litri de motorina pe zi si care determina incalzirea apei. Exista un program, de la 10 la 12.30 si de la 19 la 21.30, in care furnizam apa calda prin aceleasi conducte ca si inainte in tot spitalul. Utilajul a fost dat temporar spitalului de catre CET, iar motorina o asigura spitalul. La bucatarie e altceva: isi incalzesc doamnele apa, acolo e alta problema”, a precizat dr. Maricel Burlacu, purtator de cuvint al Spitalului „Sf. Maria”.

Astfel, micutii internati si parintii lor pot beneficia de apa calda in intervalele specificate. Managerii unitatilor medicale spera ca problema apei calde sa fie rezolvata pina pe data de 10 octombrie, pentru ca pacientii sa nu mai aiba de suferit. Data nu este deloc sigura.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.