spot_img
spot_img
-0.9 C
Vaslui
24-nov.-2024
spot_img
spot_img

Medicii, unii cedează, altii sînt pe metereze

- Advertisement -

• marti, alti 9 medici au ales să semneze aditionalele cu Casa • în total, 15 medici din judet pot oferi retete bolnavilor • CJAS spune că acestia pot prelua pacientii colegilor care nu vor să semneze • vicepresedintele Asociatiei Medicilor de Familie a sustinut că încheierea actelor aditionale este ilegală

Medicii de familie aleg timid dar sigur să intre în contract cu Casa de Asigurări, desi majoritatea colegilor din judet si din tară refuză vehement să facă acest lucru. Marti, 7 iunie, alti 9 doctori au venit la Casă si au anuntat că doresc să semneze actele aditionale pentru luna mai, alăturîndu-li-se astfel celorlalti 6 care făcuseră acest lucru luni. Totusi, faptul că 15 medici au ales acest drum nu reprezintă decît o picătură într-un ocean, dat fiind faptul că în judet sînt 253 de medici care au pe listele lor circa 450.000 de persoane. Or, cei 15 medici mai docili nu pot deservi decît cîteva mii de asigurati, restul neputînd să-si primească tratamentele pentru bolile de care suferă, fiind lăsati fără retete compensate, dar si fără trimiteri către specialisti ori spitale. CJAS crede că o solutie pentru bolnavi ar fi să se înscrie temporar pe listele medicilor care au semnat contractele, putîndu-i prelua fără probleme. „Asa cum si Casa Natională a precizat, medicii care au ales să semneze actele aditionale cu noi pot prelua pacientii altor colegi si le pot oferi serviciile medicale de care au nevoie. Sigur că medicii care vor face asta vor fi plătiti pentru serviciile efectuate în timp ce protestatarii nu vor primi bani de la noi pentru luna iunie pînă nu vor semna aditionalele. Sper să se rezolve conflictul cît mai repede pentru că nu este normal ce se întîmplă“, a declarat Valerică Frătilă, presedintele CJAS Neamt. În timp ce această institutie anuntă semnarea actelor cu 15 medici drept o victorie, situatia în realitate este dezastruoasă pentru că restul colegilor nu vor să semneze cu Casa pînă cînd nu le vor fi rezolvate solicitările. „Categoric nu semnăm, indiferent de anunturile triumfaliste ale unora si altora care nu fac decît să mascheze neputinta de a purta un dialog corect. Miercuri dimineată vom fi înstiintati oficial care vor fi rezultatele comisiei de mediere la care au participat reprezentantii nostri, ai Ministerului, ai CNAS, dar si ai Colegiului Medicilor. În functie de cum vor decurge discutiile si de cît de cooperantă se va arăta Casa vom decide ce vom face în continuare“, a declarat medicul Mihaela Covrig, presedintele Patronatului Medicilor de Familie Neamt.

Nemultumiri si de-o parte si de alta

Tot mai multi romascani sînt indignati din cauza refuzului medicilor de familie de a le prescrie retete compensate sau bilete de trimitere pentru internare în spital. Un astfel de caz ne-a fost adus la cunostintă de un pacient care avea nevoie de o trimitere la o unitate sanitară din Mures. „Nu este corect să fim purtati pe drumuri din moment ce plătim lunar la asigurările sociale si de sănătate. Aveam nevoie de o trimitere de la medicul de familie pentru a merge la un control la un spital din Tîrgu Mures. În luna martie am suferit un by-pass si luni trebuia să fiu la control. Vinerea trecută i-am solicitat medicului de familie în evidentele căruia mă aflu, un bilet de trimitere. Acesta mi-a zis că nu mă poate ajuta, că medicii de familie sînt nedreptătiti de Casa de Asigurări si că nu au încheiat nu stiu ce contract. Am fost dispus la un moment dat, să plătesc consultatia si acea bucată de hîrtie, doar pentru a ajunge la timp la Tîrgu Mures. Mi-a spus atunci să dau telefon la clinică, să vorbesc cu medicul specialist dacă mă poate primi fără acel bilet. Mi s-a spus clar că, doar pe baza acelui bilet spitalului i se puteau deconta serviciile medicale. Este strigător ce se întîmplă în sistemul sanitar si nimănui nu-i pasă“, a spus Mircea Fetcu. Presedintele Casei de Asigurări de Sănătate Neamt a mai afirmat că, în afară de rugămintile adresate medicilor să încheie actele aditionale pe luna în curs, nu poate face nimic pentru pacientii nemultumiti. Vicepresedintele Asociatiei Medicilor de Familie Neamt, Angela Bica, a declarat că semnarea actelor aditionale de către cîtiva colegi este ilegală: „Ne pare rău pentru pacientii care au de suferit din cauză că nu le putem elibera retete si bilete de trimitere, dar nu este legal să eliberăm nici un act, fără să avem baza legală. Au fost cazuri de bolnavi nemultumiti, dar în mare parte, la cei cronici am eliberat retete de luna trecută, pentru o lună sau trei luni. Ne-am consultat cu avocatii nostri care ne-au spus că actele aditionale la contractul de anul trecut nu sînt legale“, a precizat vicepresedintele Asociatiei Medicilor de Familie Neamt, Angela Bica. De la 1 iunie, medicina primară a intrat în grevă paralizînd sistemul sanitar. Miza acestei lupte constă în obtinerea unor finantări mai bune pentru doctori, dar si pentru eliminarea unor prevederi din noul contract care îi defavorizează si pe ei dar si pe pacienti, precum introducerea plafoanelor la medicamente si limitarea numărului de consultatii pentru cronici.

www.monitorulneamt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.