PROTEST… Patronatul Medicilor de Familie Vaslui si Asociatia Judeteanã a Medicilor de Familie Vaslui trag un semnal de alarmã privind înrãutãtirea conditiilor de contractare pentru anul 2011 si o reducere nejustificatã a finantãrii unui sector critic pentru sãnãtatea României- medicina primarã, cu repercusiuni directe si profund defavorabile asupra sãnãtãtii românilor!
ÎNCREDERE… Orice sistem de sãnãtate performant este, sau ar trebui sã fie, centrat pe pacient. Cu toate acestea, românii constatã tot mai acut cã desi au dreptul, nu pot beneficia de medicamente si materiale sanitare în spitale, nu pot beneficia de analize si investigatii gratuit, decât rareori, dreptul la vaccinuri gratuite pentru copii lor, nu au putut beneficia de ele luni întregi, prin lipsa vaccinurilor. Desi au dreptul neîngrãdit la asistentã medicalã, constatã pe zi ce trece cã medicii care sunt îndreptãtiti sã le-o acorde se împutineazã, emigrând masiv, si lista poate continua. „Noi, medicii de familie, am fost întotdeauna alãturi de pacientii nostri, le-am acordat tot sprijinul pe mãsura posibilitãtilor noastre (sau chiar în lipsa lor), astfel încât, în mod real, ei ne percep acum ca fiind esalonul principal în asistenta medicalã. Toate sondajele de opinie aratã ca românii au cea mai mare încredere în medicul lor de familie si activitatea acestuia este cea mai bine apreciatã. Nu acelasi lucru se întâmplã la nivelul decidentilor sistemului de sãnãtate românesc care declarã si implicit recunosc cã medicina de familie reprezintã cel mai important segment al furnizorilor de servicii medicale, fiind o prioritate nationalã, medicina de familie rezolvã peste 70 % din cazurile de prezentare la medic si medicina de familie este cel mai putin costisitor segment si cel mai eficient în preventie, scãzând astfel costurile pentru segmentele superioare, adicã ambulatoriu si spitale”, a precizat dr. Monica Ilisei, presedintele Asociatiei Judetene a Medicilor de Familie Vaslui.
Cabinete medicale în faliment!
Medicii de familie vasluieni mai spun cã în ciuda tuturor declaratiilor si recunoasterii importantei medicinii de familie constatã cu stupoare cã responsabilii sistemului intentioneazã si pentru anul viitor reducerea finantãrii alocate medicinii de familie. Ultimul proiect al ministerului reduce practic la zero sporurile pentru medicii care lucreazã în mediul rural, afirmând cã toate problemele legate de drumuri, utilitãti si nivelul de trai al populatiei au fost rezolvate! Toate aceste mãsuri se iau în conditiile cresterii continue a pretului la utilitãti, a inflatiei si a cresterilor de dobânzi la credite. „Cum este posibil ca în ciuda importantei recunoscute a sistemului de medicinã primarã ca bazã a sistemului sanitar, acesteia sã i se aloce din ce în ce mai putin, cum este posibil ca decidentii sã-si mai punã problema sã scadã în continuare acest infim procent, când sume importante din FNUASS sunt cheltuite pe fleacuri, programe de sãnãtate esentiale sunt stopate, iar pacientii sunt lipsiti de controlul sumelor pe care le plãtesc pentru sãnãtate, de ce nu se transpun în practicã toate declaratiile, mai ales în conditiile în care în majoritatea tãrilor UE se alocã un procent în jur de 12% ? – si atentie, vorbim de procente si nu de sume ! Banii luati de la medicina primarã sunt prea putini pentru a acoperi “gãurile sistemului”. De ce atunci trebuie sã murim si noi si pacientii? Anuntãm pe aceastã cale cã ne delimitãm hotãrât de mãsurile pe care CNAS si MS, prin proiectele de Co-Ca si Norme pentru anul 2011, vor sã le ia împotriva intereselor pacientilor, prin distrugerea Medicinii de Familie, nedorind sã fim pãrtasi la dezastrul ce ar urma. În conditiile în care aceste proiecte vor fi promovate în continuare de MS si CNAS, vom recomanda tuturor medicilor de familie sã nu semneze nici un contract de furnizare de servicii medicale si sã îsi pregãteascã actele pentru emigrare, iar pânã la obtinerea lor vom lucra în regim privat total (fãrã contract cu Casa de asigurãri)” , a mai adãgat Monica Ilisei.