REPLICÃ Scandalul izbucnit sãptãmâna trecutã la Spitalul Municipal de Urgentã „Elena Beldiman” din Bârlad este departe de a se încheia, cel putin nu pânã se vor finaliza cercetãrile efectuate de politistii din cadrul Serviciului de Investigatii Criminale sub coordonarea Parchetului de pe lângã Tribunalul Vaslui. Medicii bârlãdeni care au efectuat interventia chirurgicalã spun cã au procedat ca la carte si în niciun caz decesul pacientei nu poate fi considerat o culpã medicalã. În ceea ce priveste pansamentul gãsit la necropsie în trahee, acesta ar fi rãmas acolo pentru cã femeia a stat intubatã pânã când s-a constatat decesul. Conform declaratiilor acestora, cine a scos tubul apoi, din neglijentã sau intentionat, a lãsat si pansamentul „buclucas”, despre care s-a speculat în mass-media localã si nu numai, cã ar fi provocat moartea pacientei.
Pe data de 12 aprilie, o femeie în vârstã de 80 de ani, domiciliatã în localitatea Tutova, a fost adusã în stare de comã, cu tensiune arterialã 0, la Compartimentul de Primire Urgente (CPU) din cadrul Spitalului Municipal de Urgentã „Elena Beldiman” de cãtre membrii familiei. Medicii de gardã au reusit sã o stabilizeze, iar apoi a fost transferatã la sectia de Terapie Intensivã cu diagnosticul abdomen acut chirurgical. A doua zi, când s-a considerat cã Tudora Husein poate suporta o interventie chirurgicalã, medicii au deschis-o si au constatat cã suferise un infarct entero-mezenteric perforat cu peritonitã generalizatã, leziune incompatibilã cu supravietuirea. Pentru cã nu se mai putea face nimic, interventia s-a încheiat jumãtate de orã mai târziu. Dupã câteva ore pacienta a decedat. Fiind victima unui accident rutier petrecut în luna februarie a acestui an, conform legislatiei în vigoare, cadavrul a fost dus la Cabinetul de Medicinã Legalã pentru efectuarea necropsiei. Scandalul a izbucnit în momentul când medicii legisti, au gãsit în gâtul femeii un pansament. Ei au anuntat autoritãtile competente despre acest aspect, iar cercetãrile au fost preluate de politisti din cadrul Serviciului de Investigatii Criminale sub coordonarea Parchetului de pe lângã Tribunalul Vaslui. Aceastã „descoperire” a fost punctul care a dat nastere unor speculatii privind „adevãratul” motiv care ar fi dus la decesul femeii. Familia a fost anutatã despre aceastã situatie, însã nu au depus nicio plângere, preferând sã astepte rezultatele cercetãrilor întreprinse de politisti. Scandalul a fost inflamat si de faptul cã purtãtorul de cuvânt al spitalului bârlãdean, dr. Gabriela Danis, director medical, nu a stiut sã ofere niciun rãspuns în privinta pansamentului gãsit în gâtul pacientei.
„Totul s-a fãcut legal!”
La câteva zile dupã scandalul izbucnit în mass-media localã si nu numai, medicii bârlãdeni care au efectuat acea interventie chirurgicalã au dorit sã ofere anumite explicatii despre ceea ce s-a întâmplat. „În luna februarie, când pacienta a fost adusã la unitatea noastrã medicalã, s-au fãcut mai multe investigatii, tinând cont de faptul cã fusese victima unui accident rutier. Ea avea un traumatism cranio-cerebral si o fractura la un picior, însã analizele au evidentiat faptul cã suferea si de anumite probleme mai vechi la abdomen, care nu aveau nicio legãturã cu evenimentul rutier. Am operat-o atunci având diagnosticul de rupturã mezenter, s-a suturat, iar apoi a rãmas la ATI câteva zile. Când a fost operatã a doua oarã, pe data de 13 aprilie, am descoperit cã suferise un infarct entero-mezenteric perforat cu peritonitã generalizatã. Practic, nu mai avea nicio sansã. Interventia chirurgicalã a durat exact jumãtate de orã. Am înteles cã înainte de a fi adusã la spital a zãcut acasã câteva zile. Poate dacã o aduceau de la început mai avea o sansã de supravietuire. Existã dovezi în acest sens pentru cã s-au fãcut fotografii în timpul interventiei chirurgicale. Pacienta nu mai avea nicio sansã. Ceea ce s-a întâmplat cu pansamentul nu are nicio legãturã cu decesul. Dupã orice operatie pacientul rãmâne o perioadã intubat. Asa s-a întâmplat si acum, numai cã dupã câteva ore pacienta a decedat. Sonda s-a scos dupã deces, dar nu s-a mai avut în vedere si pansamentul. Cum sã provoace decesul acel pansament când femeia era intubatã?”, a declarat medicul Vasile Vasiliu, seful sectiei de Chirurgie din cadrul Spitalului Municipal de Urgentã „Elena Beldiman” din Bârlad.
„Nu înteleg de ce s-a ajuns aici…”
Si medicul anestezist, Ioan Chilinciuc, seful sectiei ATI din cadrul spitalului bârlãdean, care a luat parte la interventia chirurgicalã, a dorit sã ofere anumite explicatii despre pansamentul gãsit în gâtul femeii. „De la bun început vreau sã vã spun cã a fost o intubatie dificilã. Printre altele, pacienta avea si o danturã nu tocmai bunã. Este posibil ca în momentul când am introdus balonasul pentru etanseitate sã se fi gãurit într-un colt de dinte. Interventia chirurgicalã începuse, iar când am constatat cã balonasul este spart am procedat la o manevrã anestezicã care se face de zeci de ani. Am pus o mesã pentru cã în niciun caz nu puteam sã shimb balonasul fãrã sã pun viata pacientei în pericol. Mai exact, sonda de intubatie se plaseazã în trahee, iar balonasul dupã corzile vocale pentru a oferi o etanseitate corespunzãtoare si a nu pierde gazele anestezice. Când balonasul s-a spart, am adãugat acea mesã deasupra corzilor vocale. Ideea e cã în esofag se introduce o altã sondã de aspiratie, iar dacã balonasul nu e umflat, existã posibilitatea ca tot continutul gastro intestinal sã se ridice si sã pãtrundã pe trahee. De aceea am pus acel pansament, care apropo, în niciun caz nu cred cã are trei metri sau un kilometru. Toate aceste manevre sunt consemnate în fisa pacientului si totul este conform manualului. Nu am fãcut absolut nimic nelegal si nu înteleg de ce s-a ajuns aici. Când se vor finaliza cercetãrile sunt convins cã nu vor mai exista dubii”, a declarat medicul Ioan Chilinciuc, seful sectiei ATI din cadrul spitalului bârlãdean.