spot_img
spot_img
0.3 C
Vaslui
14-ian.-2025

Medicii acuzati de fapte de coruptie îsi asteaptã sentinta, pe 13 iulie

- Advertisement -

FINAL DE PROCES…Dupã mai bine de doi ani de la debut, dosarul în medicii Doina Andrei, Simona Botez si Andrei Tãnãsescu au fost trimisi în judecatã pentru fapte de coruptie, a ajuns la final. Ieri, atât procurorii cât si apãrãtorii celor trei inculpati au pus concluzii si asteaptã acum decizia judecãtorilor. În timp ce reprezentantul Parchetului a cerut pedepse mari cu închisoarea si interzicerea unor drepturi, apãrãtorii celor trei medici au cerut instantei achitarea clientilor lor motivând cã sunt nevinovati. Astfel, în toate cazurile de dare de mitã pentru care cei trei medici ai sectiei de Obstetricã-Ginecologie din cadrul Spitalului Judetean Vaslui au fost acuzati, apãrãtorii au tinut sã demonstreze cã sumele de bani (sume care au pornit de la 150 de lei si au ajuns pânã la 1.600 de lei – n.r.) nu au fost pretinse pentru ca medicul sã-si facã treaba ci au fost oferite de pacientii multumiti de serviciile prestate. Mai mult, avocatii au discutat de faptul cã investigatorul sub acoperire care a oferit bani unuia dintre inculpati nu a putut fi audiat în sala de judecatã si cã acesta a dispãrut dupã ce ar fi primit vizã pentru USA. Mai mult, unul dintre apãrãtori a atras atentia asupra faptului cã anchetatorii au asteptat ca medicul sã sãvârseascã alte fapte de naturã penalã dupã ce au fost sesizati, în loc sã intervinã pentru a le opri si cã, la un moment dat, anchetatorii vor rãspunde, mãcar disciplinar pentru modul în care si-au fãcut treaba. La finalul sedintei de judecatã, presedintele de instantã a stabilit pronuntarea pentru ziua de 13 iulie si a întrebat, pe fiecare inculpat în parte, dacã este de acord cu prestarea de muncã în folosul comunitãtii dacã va fi cazul.

Dupã mai bine de 2 ani si jumãtate, dosarul celor trei medici din cadrul Sectiei de Obstetricã-Ginecologie a Spitalului Judetean Vaslui, trimisi în judecatã pentru fapte de coruptie, a luat sfârsit. În sedinta de ieri, reprezentantul Parchetului dar si apãrãtorii inculpatilor Doina Andrei, Simona Botez si Andrei Tãnãsescu, au pus ultimele concluzii pe care le-au sustinut în fata instantei de judecatã. În timp ce procurorul din sala de judecatã a cerut pedepse cu închisoare cu executare si interzicerea unor drepturi, avocatii celor trei inculpati au încercat sã convingã instanta de nevinovãtia clientilor si cã meritã achitarea. Astfel, reprezentantul Ministerului Public a vorbit despre faptele pentru care medicii vasluieni au fost trimisi în judecatã care s-au dovedit practici în sectia de Obstetricã-Ginecologie a Spitalului Judetean Vaslui dar si despre faptul cã seful de sectie a tratat cu indiferentã verificarea activitãtii inculpatilor. De asemenea, procurorul a arãtat cã, în perioada verificatã de anchetatori, în urma întreruperilor de sarcinã fãcute la cerere si care ar fi trebuit sã fie plãtite de paciente, medicii vizati au tãiat doar douã chitante. În shimb, au primit sume de bani cuprinse între 150 de lei si 1.600 de lei pentru aceleasi servicii medicale chiar dacã, în unele cazuri, acele interventii ar fi pus în pericol viata pacientelor. „S-a dovedit cã banii erau mai importanti decât riscurile la care erau supuse pacientele care solicitau întreruperi de sarcinã mai mari de 14 sãptãmâni”, a concluzionat procurorul din sala de judecatã. Astfel, pentru 25 da fapte de luare de mitã, 4 infractiuni de fals intelectual, 3 infractiuni de întreruperi de sarcinã ilegale si o infractiune de sustragere de înscrisuri, toate în sarcina medicului Doina Andrei, procurorul a cerut închisoarea cu executare si interzicerea unor drepturi. Pentru medicul Simona Botez, judecatã pentru 14 fapte de luare de mitã, 3 întreruperi de sarcinã ilegale si 4 de fals intelectual, procurorul a cerut, de asemenea, închisoare cu executare, pedepse complementare de interzicere a unor drepturi si confiscarea sumelor de bani aflate acum sub sechestru asigurator. Nici medicul Tãnãsescu nu a scãpat chiar dacã, în cazul lui, s-a discutat doar de 10 fapte de luare de mitã.

Avocatii medicilor inculpati au cerut achitarea clientilor lor

CERERE…În replicã la cererile formulate de cãtre procuror instantei de judecatã, apãrãtorii celor trei medici acuzati de fapte de coruptie au cerut achitarea clientilor lor. Au motivat aceste cereri prin faptul cã banii primiti de cei trei medici nu au fost pretinsi si nici nu au conditionat actul medical. De fapt, dupã cum spun apãrãtorii, sumele de bani au fost oferite medicilor drept multumire pentru serviciile medicale. În cazul medicului Simona Botez, avocatul acesteia a mai cerut instantei sã tinã cont de faptul cã o parte din actele de luare de mitã puse în discutie s-ar fi petrecut la cabinetul medical privat. De asemenea, apãrãtorul medicului Tãnãsescu a arãtat cã existã diferente mari între declaratiile date de martori în faza de cercetare penalã si cea judecãtoreascã. Acelasi avocat a spus judecãtorilor cã martorii au fost speriati cu acuzatii de dare de mitã pentru a sustine acele declaratii dar si cã pacientii medicului Tãnãsescu au fost tratati corespunzãtor. „Nici unul dintre martori nu a sustinut cã ar fi fost tratat necorespunzãtor de medic si nici cã atitudinea acestuia s-a schimbat dupã ce ar fi primit sume de bani din partea pacientilor. Banii oferiti medicului sunt o cutumã în mentalitatea colectivã”, a mai spus apãrãtorul. De asemenea, acesta a mai spus cã între timp clientul sãu s-a pensionat si nu îl mai intereseazã sã profeseze si cã o pedeapsã, în cazul sãu, nu poate fi decât simbolicã.

Apãrãtorul Doinei Andrei avertizeazã anchetatorii

APÃRARE….Cel mai vehement dintre apãrãtori a fost, de departe, avocatul care a reprezentat interesele medicului Doina Andrei în fata instantei de judecatã. La un moment dat acesta a dorit sã atragã atentia anchetatorilor referitor la modul în care si-au fãcut treaba dupã ce au fost sesizati fatã de faptele de coruptie din sectia de Obstetricã-Ginecologie. „Au asteptat ca inculpata sã sãvârseascã noi infractiuni în loc sã intervinã si sã o opreascã. Declar, în sedintã publicã, cã vor rãspunde la un moment dat mãcar disciplinar”, a spus acesta. De asemenea, acelasi avocat a atras atentia cã, dupã arestarea preventiv a clientei lui si a celorlalti medici, la Valsui, nu s-au mai fãcut avorturi si cã vasluiencele au ales sã facã astfel de interventii medicale la Iasi chiar dacã au plãtit si de trei ori mai mult. A mai vorbit si despre faptul cã societatea uitã faptele bune ale acuzatilor si cã rechizitoriul vorbeste doar de interventii medicale simple (întreruperi de sarcinã – n.r.) fãrã sã spunã nimic despre vietile salvate de medici prin interventiile medicale complicate. De asemenea, apãrãtorul medicului Doiana Andrei a arãtat cã unele dintre acuzatiile aduse de cãtre procurori au fost desfiintate cu ajutorul profesorului universitar doctor Mircea Onofriescu, o somitate în domeniu. Acesta a arãtat cã unele dintre medicamentele folosite de cãtre medicii acuzati de întreruperi de sarcinã ilegale nu puteau avea efectul arãtat de anchetatori în timpul declarat de acestia. O altã problemã ridicatã este aceea cã, pânã la 15 ianuarie 2015, medici nu aveau statutul de functionar public dar si dupã aceast datã, statutul lor a fost unul special. De asemenea, o altã problemã ridicatã de acelasi apãrãtor a fost aceea a anchetatorului sub acoperire cu ajutorul cãruia a fost fãcut flagrantul. Acest anchetator nu a fost audiat în sala de judecatã de cãtre instantã ci doar telefonic pentru cã ar fi primit vizã de America si a plecat din tarã. De aceea, avocatii spun cã nu sunt siguri nici acum dacã cel audiat telefonic a fost sau nu cu certitudine anchetatorul sub acoperire.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.