spot_img
spot_img
3.7 C
Vaslui
24-nov.-2024
spot_img
spot_img

MATRAPAZLÎCURILE DE LA PERGO PAPER

- Advertisement -

• datînd din 2003, „afacerile“ comise la firma Pergo Paper nu au fost descîlcite nici în ziua de astăzi • din 2007, de cînd a fost finalizat de politisti, dosarul s-a plimbat pe la DNA, DIICOT, ca să ajungă într-un final la Parchetul Judetean • procurorii ar trebui să vadă cum a iesit o masină de hîrtie din tară ca fier vechi si vîndută în Mexic • prejudiciul calculat se ridică la aproximativ 1 milion de euro •

Ancheta penală în „Dosarul Pergodur“, demarată cu multi-multi ani în urmă, bate pasul pe loc cu succes. După ce i s-a aplicat reteta clasică, aceea de plimbare a dosarului între parchete, dosarul a poposit în curtea Parchetului Judetean, zăcînd si aici de ceva vreme. Si, în timp ce anchetatorii români plimbă dosarul, încep să moară învinuitii, unul dintre italienii cercetati decedînd în urmă cu mai bine de doi ani. Se pare că nici suspiciunile cu privire la existenta unei implicări a Mafiei italiene în această poveste nu a atras atentia anchetatorilor. Politistii care au adunat date în acest caz au stabilit, la un moment dat, că unele personaje vizate în anchetă ar avea legături cu mafia italiană. Verificările privind smecheriile comise la fosta fabrică de hîrtie, care între timp a dispărut de pe fata pămîntului pentru a face loc unui proiect imobiliar, au debutat cu multi ani în urmă. În mai 2007, politistii de la investigarea fraudelor au dispus începerea urmăririi penale împotriva a trei italieni si patru români (un fost director, contabila si doi lichidatori judiciari). Propunerea politistilor a fost însusită de procurorul care supraveghea cercetările, drept pentru care a confirmat începerea urmăririi penale pentru comiterea infractiunilor de bancrută frauduloasă, utilizarea bunurilor societătii cu rea-credintă, împrumuturi sub orice formă de la societate si fals în înscrisuri sub semnătură privată. Pe lista învinuitilor se aflau Antonio C., de 65 de ani, Andreea D., de 40 de ani, italieni cu resedinta în Piatra Neamt, Mihai I., de 65 de ani, din Piatra Neamt, Laura T., de 34 de ani, din Piatra Neamt, Giacomo S. de 66 de ani, cu domiciliul în Italia, George G., de 46 de ani, si Viorel S., de 60 de ani, ultimii doi lichidatori judiciari. Din investigatiile efectuate a reiesit că cele sapte persoane, în perioada 2003-2005, ar fi înstrăinat în dauna creditorilor active constînd în utilaje de fabricare a hîrtiei, mărfuri si terenuri. Bunurile respective au ajuns în „curtea“ unei societăti italiene, parte a firmei din Piatra Neamt si a alteia din Satu Mare. Politistii au mai constatat că după declansarea procedurii falimentului, cei doi lichidatori desemnati ar fi înstrăinat activele rămase către o altă societate din Piatra Neamt, datoriile către creditori însumînd 6 milioane de lei, adică 60 de miliarde de lei vechi.

Afacere de afacere

Una dintre afacerile oneroase descoperite de politisti a fost modul în care o masină de hîrtie a fost vîndută. Trebuie precizat că Pergodur a intrat în faliment la putin timp după ce a fost preluată de cîtiva oameni de afaceri italieni. Activele societătii au fost cumpărate de alti italieni, si anume familia Della Sante, tată si fiu, si Cotti Cometti Antonio. În momentul în care s-a declansat falimentul, actionariatul la Pergodur International se prezenta astfel: Bianchini Enrico, cu 5%, World Import SRL, cu 40%, SC Cartiere Modesto Cordela Spa, cu 10%, SC Centro Servizi Carta Italia, cu 15%, Sivest Spa-9,9%. A fost perioada cînd societatea nemteană avea să fie prejudiciată cu o sumă colosală. Centro Servizi Carta Italia, care era actionară la Pergodur International, a primit marfă de la societatea pietreană în valoare de 646.382 euro. Aceeastă sumă nu a mai intrat în vistieria firmei nemtene, pentru că partenerul italian a dat faliment. Acestui prejudiciu i s-a mai adăugat unul. În luna decembrie 2003, masina nr. 5 de hîrtie, fabricată în anul 1986 si închisă imediat după ce sectia de celuloză si-a dat duhul, a fost vîndută. Politistii au aflat că utilajul a fost dezmembrat bucată cu bucată, fiind scos din tară prin Biroul Vamal Piatra Neamt, ca fier vechi. Pretul obtinut a fost de aproximativ 200.000 de euro. Odată ajunsă în Spania, masina de hîrtie a fost „aranjată“ si „coafată“, după care a fost vîndută în Mexic în schimbul unei sume fabuloase – 18 milioane de euro. Ancheta, una deosebit de dificlă de altfel, a fost finalizată de politisti în anul 2008. Atunci, datorită prejudiciului substantial, dosarul a fost declinat la DNA. Procurorii anticoruptie si-au declinat si ei competenta către procurorii DIICOT care, la rîndul lor, l-au pasat Parchetului Judetean Neamt, unde se află si în prezent. Si uite asa se apropie anul 2013 cînd anchetatorii pot sărbători 10 ani de la declansarea uneia dintre cele mai mari investigatii postdecembriste. Sampania poate fi si de productie italiană, că nu se supără nimeni.

www.monitorulneamt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.