Instituţia, al cărei sediu a fost retrocedat, a găsit un spaţiu în care şi-ar putea desfăşura activitatea dacă Primăria nu va accepta preţul cerut de proprietari * Primăria, care este „încântată” de soluţia prezentată de conducerea maternităţii, susţine că are încă două variante, una fiind chiar mutarea la Spitalul CFR
Chiriaşă într-un imobil care a fost retrocedat foştilor proprietari, Maternitatea „Buna Vestire” din strada Nicolae Alexandrescu nr. 99 a identificat un spaţiu în care s-ar putea muta, la nevoie. „Există discuţii între noi şi Primărie cu privire la o posibilă locaţie pentru maternitate. Locaţia, pe care noi am descoperit-o, necesită unele amenajări, dar este corespunzătoare activităţii pe care o desfăşurăm. Primăria, căreia i-am prezentat soluţia vineri, a fost încântată”, a declarat, luni, directorul maternităţii, dr. Anamaria Hărăbor.
Purtătorul de cuvânt al Primăriei, Mihai Costache, a confirmat informaţia, dar nici el nu a precizat unde este localizat spaţiul propus.
Surse municipale au afirmat că imobilul studiat nu ar aparţine încă Primăriei, ci statului, de aici şi reţinerile în a-i dezvălui amplasarea.
Sediul actual al Maternităţii „Buna Vestire”, unde anual se nasc între 1.300 şi 1.500 de bebeluşi, a fost retrocedat foştilor proprietari în urmă cu câţiva ani şi aparţine acum Fundaţiei „Caritatea” din Bucureşti. Pentru ca maternitatea să-şi desfăşoare în continuare activitatea acolo, îi plăteşte fundaţiei o chirie de 40.000 de lei pe lună (anual, vorbim de peste 100.000 de euro). Primăria a demarat tratative cu reprezentanţii fundaţiei în vederea achiziţionării sediului, pentru a evita un transfer al unităţii medicale, dar preţul cerut de „Caritatea” – peste 3 milioane de euro – este considerat prea mare de municipalitate.
Încă două variante de rezervă
Pe lângă spaţiul identificat de conducerea maternităţii, administraţia locală ar mai avea două variante. Una, despre care „Buna Vestire” nu ar fi fost informată încă, ar constitui-o un imobil care ar putea fi preluat de Primărie, tot prin intermediul statului, de la un terţ, în contul unor datorii pe care acesta le are la bugetul de stat, au spus sursele municipale.
Primăria a confirmat parţial şi indirect această informaţie atunci când a precizat că a treia soluţie studiată este Spitalul CFR din Valea Oraşului. „În afara spaţiului identificat (de conducerea maternităţii, n.r.) şi a celui pe care îl analizăm acum, şi Spitalul CFR ar putea reprezenta o soluţie, dacă Ministerul Transporturilor îl va ceda Ministerului Sănătăţii, care îl va ceda Primăriei”, a afirmat Mihai Costache.