spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Mãsuri speciale pentru elevii întorsi din strãinãtate

- Advertisement -

SPRIJIN Primãria Vaslui si Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) au încheiat un protocol de colaborare pentru a veni în sprijinul elevilor care se întorc din strãinãtate pentru a-si continua studiile în tarã. Proiectul intitulat “Wellbeing and Inclusion for New Educational Resources” cuprinde o serie de mãsuri de sprijin pentru elevi, dar si schimburi de experientã pentru cadrele didactice din România si Italia.

Proiectul urmãreste îmbunãtãtirea nivelului de incluziune a copiilor emigranti sau remigrati (întorsi acasã, n.r.) si a familiilor lor în tara de adoptie, precum si a copiilor cu pãrinti plecati în strãinãtate, pentru a dezvolta un mediu scolar si social bazat pe confort si nondiscriminare atât în România, cât si în Italia.

Astfel, în cadrul proiectului, elevii vor fi monitorizati permanent pentru a se preveni abandonul scolar, vor fi consiliati în ceea ce priveste alegerea unei cariere si totodatã vor beneficia si de mese gratuite. Cadrele didactice incluse în proiect vor efectua schimburi profesionale de experientã cu colegii din Italia. Mai exact, dascãlii vasluieni îi vor instrui pe profesorii italieni cum sã lucreze cu elevii români.

Primãria a acordat un sprijin financiar pentru implementarea proiectului, în sumã de 6.798 euro, reprezentând 20% din 33.990 euro, valoarea grantului aprobat Inspectoratului Scolar Judetean Vaslui.

În România, peste 80.000 de copii au cel putin un pãrinte care lucreazã în strãinãtate. Numai în judetul Vaslui, conform datelor din ianuarie 2014, nu mai putin de 1.033 copii aveau ambii pãrinti plecati la muncã în strãinãtate. Alti 2.198 aveau un pãrinte plecat la muncã peste hotare si alti 400 de copii aveau pãrintele unic, plecat. În ceea ce priveste remigratia, în anul scolar 2013-2014, 140 elevi au revenit în scolile din judetul Vaslui (în special din Italia si Spania), numãrul lor fiind în crestere de la an la an. Din acestia, 30% au dificultãti de învãtare si probleme de readaptare, chiar dacã perceptia este, adesea, una pozitivã. Astfel, atât copiii emigranti, cât si cei remigrati si cu pãrinti plecati în strãinãtate au nevoi clare de integrare si incluziune. “Având în vedere sprijinul constant pe care Primãria Municipiului Vaslui si Consiliul Local Vaslui l-au oferit unitãtilor de învãtãmânt din municipiu, precum si preocuparea continuã manifestatã pentru derularea în conditii optime a procesului educational, consider cã implicarea administratiei locale în acest proiect ar contribui, în bunã mãsurã, la atingerea obiectivului sãu general”, a spus primarul Vasluiului, Vasile Pavãl. Pe de altã parte, în România existã douã probleme: copiii lãsati singuri acasã de cãtre pãrintii care lucreazã în strãinãtate si copiii remigrati cu familiile lor din cauza crizei economice.

Conform documentelor oficiale, comunitatea româneascã constituie 20% din populatia de origine strãinã din Italia (1.110.848 rezidenti români – ian. 2011). Din acestia, conform statisticilor ISTAT, 24,4% trãiesc în regiunea Umbria (24.321 persoane).

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.