spot_img
spot_img
-3.1 C
Vaslui
15-ian.-2025

Mãsuri speciale luate de inspectorii DSVSA înainte de Paste

- Advertisement -

DSVSA Vaslui recomandã cetãtenilor sã achizitioneze carne de miel si alte produse alimentare, numai din locuri autorizate sau înregistrate sanitar-veterinar. Produsele comercializate, în locurile autorizate sau înregistrate sanitar-veterinar, sunt controlate de cãtre medicii veterinari si nu constituie un pericol pentru sãnãtatea cetãtenilor. În cazul în care cetãtenii vor cumpãra produse din spatii improvizate sau din „sistemul stradal”, se expun riscului toxiinfectiilor alimentare. Sau, dupã cum s-a mai întâmplat, sã le latre mielul în tigaie! Pentru evitarea unor asemenea situatii, DSVSA Vaslui a dispus efectuarea de controale încrucisate în pietele, târgurile si locurile de unde se aprovizioneazã populatia în aceste zile.

Mai sunt câteva zile pânã la Sfintele Sãrbãtori Pascale. Sacrificarea mieilor, în perioada premergãtoare acestora, trebuie sã se facã cu respectarea legislatiei sanitare veterinare. Starea de sãnãtate a mieilor si faptul cã provin din exploatatii unde nu evolueazã boli infecto-contagioase trebuie certificate de cãtre medicul veterinar. Sacrificarea mieilor si valorificarea produselor obtinute în urma sacrificãrii se poate face în unitãti de abatorizare autorizate sanitar-veterinar si care îndeplinesc standardele europene de unde carnea poate fi comercializatã pe piata intracomunitarã, precum si în spatii avizate sanitar-veterinar, temporar, pentru sacrificare. În acest caz, DSVSA Vaslui a avizat functionarea la solicitarea primãriilor sau asociatiilor crescãtorilor de ovine a unor spatii pentru sacrificare temporare, numai pentru o perioadã de 15 zile (01.04.-15.04), în perioada premergãtoare Sãrbãtorilor Pascale. Spatiile respective trebuie sã îndeplineascã toate conditiile de igienã prevãzute de lege, unde sacrificarea mieilor se va face sub supraveghere sanitarã veterinarã. Cele douã centre temporare de sacrificare a mieilor sunt situate în Oborul Bârlad si în Piata Agroalimentarã din Husi.

Dacã sacrificati miei în gospodãriile proprii, trebuie sã stiti cã proprietarul trebuie sã anunte medicul veterinar atunci când doreste sã sacrifice animalele si sã predea medicului veterinar crotalia animalului sacrificat – carnea rezultatã va fi utilizatã numai pentru consumul propriu. Sacrificarea animalelor în alte locuri decât cele autorizate sau în absenta supravegherii sanitare veterinare constituie abatere de la prevederile legale si va fi sanctionatã conform legislatiei sanitare veterinare în vigoare.

Intensificarea mãsurilor specifice de inspectie si control

“În apropierea Sãrbãtorilor Pascale când, în mod traditional, creste consumul de produse alimentare de origine animalã si non-animalã, DSVSA Vaslui a dispus intensificarea mãsurilor specifice de inspectie si control. La aceastã actiune vor participa medici veterinari si inspectori din cadrul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, Circumscriptiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, a celor zonale, Serviciul control oficial siguranta alimentelor teritoriale, pe baza unui program stabilit de conducerea DSVSA judeteanã.
Obiectivele supuse inspectiilor si controalelor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor sunt: târgurile de animale, pietele agro-alimentare, unitãti de tãiere, procesare, depozitare, transport, alimentatie publicã si comercializare de produse alimentare de origine animalã si non-animalã. Produsele alimentare care nu se încadreazã în parametrii de salubritate stabiliti de legislatia în vigoare vor fi retrase de la comercializare, iar comerciantii respectivi vor fi sanctionati în conformitate cu prevederile în vigoare. La nivelul pietelor agroalimentare autorizate din Vaslui (Piata Traian si Piata Centralã) , Bârlad ( Piata 9 Mai si Piata Micã), Husi ( Piata Victoriei), Negresti – Piata agroalimentarã, Circumscriptiile de control alimente au program zilnic stabilit între orele 7°°- 17°°, iar sâmbãta si duminica – 7°°-11°°.”, se precizeazã de cãtre echipa de comunicare a DSVSA Vaslui.

Totodatã, la nivelul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Vaslui, al LSVSA si SCOSA teritoriale a fost asiguratã permanenta, este afisat programul de lucru, si a fost afisat si popularizat. Numãrul de telefon al „Call Center”-ului DSVSA VASLUI UNDE ESTE ORGANIZAT SERVICIU DE PERMANENTÃ este 0235421121, fax 0235421278 si e-mail : office-vaslui@ansvsa.ro si poate fi apelat de cãtre cetãteni, din orice retea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul sigurantei alimentelor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.