În vederea reducerii somajului, cresterii gradului de ocupare a fortei de muncã si a cresterii eficientei mãsurilor active, Agentia Judeteanã pentru Ocuparea Fortei de Muncã Vaslui vine în sprijinul atât a agentilor economici din judet cât si a somerilor din evidentã prin acordarea de subventii pentru încadrarea absolventilor, a persoanelor de peste 45 ani si a unicilor sustinãtori de familii monoparentale sau a altor pesoane cu risc de marginalizare socialã. Nu au fost uitati nici persoanele care doresc sã facã ucenicie la locul de muncã sau stagiarii absolventi de facultãti, angajatorii care încheie contracte cu acestia putând primi subventii în acest sens.
Dat fiind perioada de recesiune economicã în care se pare cã s-ar afla România, cu toate tarele pe care le presupune, printre care cresterea ratei somajului, mãsurile legale aflate în vigoare pot contracara acest lucru. De aceste mãsuri pot beneficia atât persoanele aflate în cãutarea unui loc de muncã, cât si angajatorii, care pot primi subventii la încadrarea absolventilor, a persoanelor de peste 45 ani si a unicilor sustinãtori de familii monoparentale sau a altor pesoane cu risc de marginalizare socialã. Astfel, pentru încadrarea în muncã a absolventilor promotia 2014 pe duratã nedeterminatã, angajatorii pot primi lunar, pe o perioadã de 12 luni, pentru fiecare absolvent o sumã egalã cu valoarea indicatorului social de referintã în vigoare la data încadrãrii în muncã, pentru absolventii ciclului inferior al liceului sau ai scolilor de arte si meserii. Pentru încadrarea în muncã a absolventilor învãtãmânt secundar superior sau învãtãmânt postliceal, subventia de care pot beneficia angajatorii este în sumã egalã cu de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referintã, în timp ce, pentru angajarea de absolventi de institutii de învãtãmânt superior, subventia este de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referintã în vigoare la data încadrãrii în muncã. Acelasi lucru este valabil pentru angajarea de absolventi din rândul persoanelor cu handicap, subventiile în acest caz acordându-se pentru o perioadã de 18 luni. Angajatorii care încadreazã în muncã pe perioadã nedeterminatã someri în vârstã de peste 45 de ani sau someri care sunt pãrinti unici sustinãtori ai familiilor monoparentale primesc lunar, pe o perioadã de 12 luni, pentru fiecare persoanã angajatã din aceste categorii, o sumã egalã cu valoarea indicatorului social de referintã în vigoare, cu obligatia mentinerii raporturilor de muncã sau de serviciu cel putin 18 luni.
Mãsuri de protectie a somerilor aproape de pensionare sau a persoanelor marginalizate social.
Conform legii, angajatorii care încadreazã în muncã someri mai au maxim 5 ani pânã la îndeplinirea conditiilor pentru a solicita pensia anticipatã partialã pentru limitã de vârstã, pot beneficia lunar, pe perioada angajãrii, pânã la data îndeplinirii conditiilor respective, de o sumã egalã cu valoarea indicatorului social de referintã în vigoare, acordatã din bugetul asigurãrilor pentru somaj. Nu sunt uitati nici tinerii cu vârsta între 16 – 26 de ani cu risc de marginalizare socialã, în cazul angajãrii acestora, angajatorii, denumiti angajatori de insertie, pot beneficia lunar pentru fiecare persoanã din aceastã categorie, din bugetul asigurãrilor pentru somaj, de o sumã egalã cu salariul de bazã stabilit la data angajãrii tinerilor, dar nu mai mult de douã ori valoarea indicatorului social de referintã, în vigoare la data încadrãrii în muncã, pânã la expirarea duratei contractului de solidaritate. Este vorba de angajatori care încadreazã tineri cu risc de marginalizare socialã care beneficiazã de acompaniament social personalizat în baza unui contract de solidaritate.
Subventii pentru stimularea uceniciei si stagiaturii
Angajatorul care încheie un contract de ucenicie la locul de muncã poate primi lunar, la cerere, din bugetul asigurãrilor pentru somaj, pe perioada derulãrii contractului de ucenicie, pentru fiecare ucenic angajat, o sumã egalã cu 60% din valoarea indicatorului social de referintã în vigoare. În acelasi timp, se doreste stimularea angajãrii absolventilor de institute de învãtãmânt superior. Astfel, la încheierea unui contract de stagiu cu absolventii de învãtãmânt superior, angajatorii acestora pot primi lunar, la cerere, din bugetul asigurãrilor pentru somaj, pe perioada derulãrii contractului de stagiu pentru acel stagiar, o sumã egalã cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referintã al asigurãrilor pentru somaj si stimulãrii ocupãrii fortei de muncã în vigoare. Suma lunarã se acordã angajatorilor proportional cu timpul efectiv lucrat de stagiar. În plus, legea reglementeazã, pentru absolventii de învãtãmânt superior, perioada de 6 luni de debut în profesie.