spot_img
spot_img
5.7 C
Vaslui
20-ian.-2025

MĂSURI FĂRĂ PRECEDENT

- Advertisement -

• situatia dezastruoasă a Spitalului Judetean a impus măsuri fără precedent • sefii de sectii au aflat cu stupoare că li s-au tăiat paturi si că li s-a limitat numărul de internări • în timp ce sectiile de boli cronice pot face programări, în cele de urgentă situatia este dramatică • medicii sînt revoltati si sustin că nu-si vor asuma riscul de a trimite acasă bolnavii • sefii spitalului nu exclud si varianta disponibilizărilor de personal •

Spitalul Judetean se află în cea mai neagră situatie din ultimii 20 de ani, iar încercările de redresare vor fi resimtite foarte dur si de bolnavi, dar si de angajati. Concret, din această lună, s-a decis limitarea internărilor, efectuarea programărilor pentru cazurile care nu reprezintă urgente si s-au tăiat paturi din fiecare sectie. Toate aceste măsuri au scopul de a face ca unitatea sanitară să se încadreze în bugetul de doar 41,8 miliarde de lei pe care-l are pentru luna iunie.

Paturile tăiate din aprilie, tăiate abia acum

La 1 aprilie Ministerul Sănătătii a tăiat prin ordin 64 de paturi de la Spitalul Neamt si le-a dat Sanatoriului Băltătesti, care este finantat de Casa OPSNAJ, adică a armatei, politiei etc. În aceste conditii, Spitalul Neamt ar fi trebuit să rămînă efectiv cu 819 paturi. Acest lucru nu s-a întîmplat însă si s-a profitat de un artificiu astfel încît, pentru lunile aprilie si mai s-au dat bani si pe aceste paturi desi ele fuseseră tăiate scriptic. De la 1 iunie însă, lucrurile au intrat în normal astfel încît unitatea sanitară a primit buget doar pentru 819 paturi, ceea ce a însemnat o reducere a banilor cam cu 10-11 miliarde de lei si s-a ajuns ca pentru luna aceasta bugetul total să fie de 41,8 miliarde de lei vechi. Cu salariati mai mult decît este nevoie, cu un buget de mizerie si cu o limitare a internărilor lunare de la 3.000 de cazuri pe lună la doar 2.500, sefii spitalului au fost obligati să ia măsuri.

Limitarea internărilor, obligatorie

Limitarea internărilor a fost anuntată la finele săptămînii trecute, cînd a avut loc o sedintă cu totii sefii de sectii. „Deoarece noi trebuie să ne încadrăm obligatoriu în buget, iar cheltuielile salariale să nu depăsească 70% din suma lunară, am fost nevoiti să reducem DRG-urile, adică să limităm numărul de cazuri internate. Am anuntat sefii de sectii cîte paturi au mai putin din această lună si cîte internări ar trebui să facă pentru a se încadra în bani. Este clar că în sectiile cu cronici lucrurile se pot rezolva mai simplu, prin programări, spre deosebire de cele cu boli acute, cu cazuri urgente, unde nu poti face o previzionare. Totusi, dacă este să facem sacrificii, trebuie să le facem cu totii, nu doar unii. Există programarea care este de 3 tipuri: rapidă, medie si tîrzie. Se practică în străinătate de ani buni cu succes, numai la noi pacientii s-au învătat să fie văzuti imediat si internati rapid“, a declarat medicul Iosif Koszeghi, directorul medical al SJU Neamt.

120 de copii ar trebui refuzati la internare lunar

Dacă sefii unitătii consideră că aceste măsuri nedorite sînt necesare, sefii de sectii sînt foc si pară si nu văd cum pot să se încadreze în cifrele la care au fost reduse vietile oamenilor. Sectia Pediatrie, de exemplu, cea mai mare ca număr de paturi si cea mai solicitată, a rămas fără 5 paturi de luna aceasta si cu un buget diminuat pe măsură. În plus, i s-a impus reducerea numărului de internări cu 120 fată de luna precedentă. „Asta ar însemna ca eu să refuz lunar 120 de copii care ajung la noi în urgentă, adusi cu salvarea, doar pentru a mă încadra în buget. Si diminuarea s-a făcut tinînd cont de cazurile de luna trecută, nu din iarnă cînd aveam si 400 de internări pe lună. Eu nu-mi pot asuma riscul de a refuza internarea unui copilas pentru a mă încadra în buget. Evolutia copiilor este imprevizibilă, pot intra oricînd în convulsii si pot evolua negativ foarte repede. De fapt sîntem o sectie de acuti. Nu te poti juca cu viata copiilor de dragul banilor si eu nu-mi asum riscul de a refuza o internare chiar dacă asta va atrage consecinte asupra mea“, a declarat medicul Suzana Constantinescu, sefa Sectiei Pediatrie.

La Neonatologie mai pot fi tratati luna asta doar vreo 15 copii

Încadrarea într-un buget redus si refuzul de a lua taurul de coarne si de a da afară din personal naste situatii absurde. La Neonatologie s-a stabilit că lunar vor trebui tratati doar 100 de bebelusi, cam cu 20-30 mai putini decît media lunară a celor care vin pe lume. Tratamentele, îngrijirea, cazarea, serviciile necesare pentru cazurile care depăsesc valoarea de 100 nu vor fi decontate de Casa de Asigurări si vor figura ca pierderi. Adunate mai multe luni, aceste pierderi cu sigurantă vor duce la diminuări salariale ale cadrelor medicale. Poate chiar si disponibilizări. „În fiecare zi mă uit cu inima strînsă la nou născutii care ajung în sectie si fac matematică de-a dreptul gîndindu-mă cum să nu depăsesc limita de DRG-uri. Deja luna aceasta nu mai pot interna decît vreo 15 copilasi. Restul, ce ar trebui să fac, să-i directionez către alte judete, să-i trimit pe străzi? Voi continua să primesc bebelusi chiar cu riscul de a fi penalizată“, a declarat medicul Sorana Iftimia, sefa Sectiei Neonatologie.

Disponibilizările nu sînt excluse

Toată această situatie ar fi putut fi evitată dacă cei ce s-au perindat pe la conducerea unitătii ar fi avut curajul să reducă numărul de salariati. De la 1 aprilie, pe statele de plată sînt 1.600 de oameni si ar fi nevoie să fie dati afară cel putin 4 – 500 de angajati pentru ca bugetul să acopere cheltuielile, dar nimeni nu-si asumă o astfel de măsură nepopulară. Plus că ar dificil de pus în practică, dat fiind faptul că este în vigoare un contract colectiv de muncă valabil pînă la finele anului. „Am încercat întîi să vedem dacă nu putem să ne încadrăm în buget prin limitarea paturilor si a DRG-urilor. Dacă aceste solutii nu vor fi suficiente, s-ar putea să ajungem si la disponibilizări“, a declarat medicul Koszeghi, directorul medical al Spitalului Neamt.

www.monitorulneamt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.