spot_img
spot_img
2.2 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Mãsuri ca în America, politisti ca în Vaslui!

- Advertisement -

Noul Cod Penal si Noul Cod de Procedurã Penalã, intrate în vigoare de la data de la data de 1 februarie, au adus mai multe probleme ce necesitã a fi puse la punct. Una dintre acestea este reprezentatã de arestul la domiciliu, unde este nevoie de sisteme de supraveghere electronice, fiind vorba de niste brãtãri cu GPS, care vor fi atasate la mâna inculpatului, pentru a putea fi monitorizat. Pânã acum, IPJ Vaslui nu a primit astfel de brãtãri, în timp ce postul de sef de birou va fi detinut de seful Serviciului de Investigatii Criminale.

Arestul la domiciliu este una dintre modificãrile aduse noilor coduri, penal si de procedurã penalã, iar avocatii deja au început sã solicite aceastã mãsurã pentru clientii lor. Însã, momentan nu sunt puse la punct toate detaliile, în ideea cã ar fi vorba de niste brãtãri cu GPS, care vor fi atasate la mâna inculpatului pentru ca omul legii sã-i poatã supraveghea fiecare miscare. La nivelul IPJ Vaslui, în contextul intrãrii în vigoare a noului Cod Penal si a Codului de Procedurã Penalã, a fost creat un Birou de Supraveghere Judiciarã, birou care va face parte din cadrul Serviciului de Investigatii Criminale.

Conform IPJ Vaslui, politistii care încadreazã acest birou au atributii cu privire la supravegherea persoanelor împotriva cãrora a fost dispusã mãsura arestului la domiciliu, a controlului judiciar sau controlul judiciar pe cautiune. Ei coordoneazã activitatea de supraveghere la nivelul întregii unitãti, având în vedere faptul cã la fiecare politie orãseneascã sau municipalã existã un politist cu atributii în acest domeniu. „Se va organiza un concurs pentru postul de sef de birou, la o datã pe care o vom comunica ulterior. Pânã atunci, postul de sef de birou va fi detinut, interimar, de seful Serviciului de Investigatii Criminale, dl. comisar-sef Munteanu”, a spus Mihaela Straub, purtãtorul de cuvânt al IPJ Vaslui. Politistii Biroului de Supraveghere Judiciarã din IPJ Vaslui vor gestiona evidenta persoanelor liberate din penitenciar, efectueazã cercetãri în dosare penale care privesc fapte sãvârsite de cãtre persoanele supravegheate si verificã sesizãrile cetãtenilor cu privire la aceste persoane. De asemenea, pentru asigurarea concordantei depline cu noile prevederi legale, aplicatiile informatice folosite de politisti au fost adaptate si dezvoltate astfel încât sã poatã rãspunde cerintelor nou instituite. Trebuie mentionat cã activitatea Politiei se desfãsoarã în strânsã legãturã cu cea a unitãtilor de parchet, activitãtile întreprinse de politisti pe parcursul procedurilor judiciare desfãsurându-se sub directa coordonare a procurorilor. Potrivit art. 218 din Sectiunea a 5-a a Noului Cod de Procedurã Penalã, arestul la domiciliu se dispune de cãtre judecãtorul de drepturi si libertãti, de cãtre judecãtorul de camerã preliminarã sau de cãtre instanta de judecatã si se va tine cont de gradul de pericol al infractiunii, de scopul mãsurii, de sãnãtatea, vârsta, situatia familialã si alte împrejurãri privind persoana fatã de care se ia mãsura. Însã, mãsura nu poate fi dispusã cu privire la inculpatul fatã de care existã suspiciunea rezonabilã cã a sãvârsit o infractiune asupra unui membru de familie si cu privire la inculpatul care a fost anterior condamnat definitiv pentru infractiunea de evadare. Potrivit art. 221, arestul la domiciliu constã în obligatia impusã inculpatului, pe o perioadã determinatã, de a nu pãrãsi imobilul unde locuieste, fãrã permisiunea organului judiciar care a dispus mãsura sau în fata cãruia se aflã cauza si de a se supune unor restrictii stabilite de acesta.

Obligatiile arestatului la domiciliu

Pe durata arestului la domiciliu, inculpatul are mai multe obligatii, precum sã se prezinte în fata organului de urmãrire penalã, a judecãtorului de drepturi si libertãti, a judecãtorului de camerã preliminarã sau a instantei de judecatã ori de câte ori este chemat, sã nu comunice cu persoana vãtãmatã sau membrii de familie ai acesteia, cu alti participanti la comiterea infractiunii, cu martorii ori expertii, precum si cu alte persoane stabilite de organul judiciar. Judecãtorul de drepturi si libertãti, judecãtorul de camerã preliminarã sau instanta de judecatã poate dispune ca pe durata arestului la domiciliu inculpatul sã poarte permanent un sistem electronic de supraveghere. În cuprinsul încheierii prin care se dispune mãsura sunt prevãzute în mod expres obligatiile pe care inculpatul trebuie sã le respecte si i se atrage atentia cã, în caz de încãlcare cu rea-credintã a mãsurii sau a obligatiilor care îi revin, mãsura arestului la domiciliu poate fi înlocuitã cu mãsura arestãrii preventive. La cererea scrisã si motivatã a inculpatului, judecãtorul de drepturi si libertãti, judecãtorul de camerã preliminarã sau instanta de judecatã, prin încheiere, îi poate permite acestuia pãrãsirea imobilului pentru prezentarea la locul de muncã, la cursuri de învãtãmânt sau de pregãtire profesionalã ori la alte activitãti similare sau pentru procurarea mijloacelor esentiale de existentã, precum si în alte situatii temeinic justificate, pentru o perioadã determinatã de timp, dacã acest lucru este necesar pentru realizarea unor drepturi ori interese legitime ale inculpatului. Pentru supravegherea respectãrii mãsurii arestului la domiciliu sau a obligatiilor impuse inculpatului pe durata acesteia, organul de politie poate pãtrunde în imobilul unde se executã mãsura, fãrã învoirea inculpatului sau a persoanelor care locuiesc împreunã cu acesta. În cursul urmãririi penale, arestul la domiciliu poate fi luat pe o duratã de cel mult 30 de zile, dar poate fi prelungit în functie de caz.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.