ÎNCURCÃTURÃ MARE… Ieri dimineatã, Primãria Bãlteni si Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliarã (OCPI) au declansat o amplã remãsurare în tarlaua 12, situatã pe drumul national Vaslui – Roman, la intrarea în satul Mãrãseni. Verificarea s-a impus dupã ce familia Mihãlus, care detine teren în zonã, a reclamat faptul cã i s-a luat o “halcã” mare de teren, pe care o familie din Vaslui a construit o casã cu etaj, punând în pericol realizarea unui proiect cu finantare europeanã. Familia Mihãlus spune cã vina pentru încurcãturile din tarlaua 12 îi apartin fostului inginer de cadastru, Albu, care nu-si asumã deloc vina pentru situatia tensionatã ce existã în zonã. În timp ce inginerii de la Primãria Bãlteni si OCPI fãceau verificãri la fata locului, o femeie a iesit din casa familiei Molan si a proferat amenintãri la adresa proprietarilor de teren si a ziaristilor prezenti. “Vezi cã ai mai fost alergat cu bãrdita”, i-a spus femeia unuia dintre mostenitorii din zonã. Primarul comunei Bãlteni sustine cã, la prima vedere, coordonatele pe care se aflã casa familiei Molan nu ar corespunde mãsurãtorii oficiale, însã totul se va rezolva în instantã, dacã pãrtile nu vor cãdea de acord.
De mai bine de doi ani, la intrarea în satul Mãrãseni, câteva familii se ceartã pentru câteva mii de metri pãtrati de teren cu deschidere la drumul national Vaslui – Roman. Oamenii acuzã faptul cã s-a ajuns aici din cauza lãcomiei unui fost inginer de la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliarã, Vasile Albu, cel care se face vinovat, alãturi de fostul primar de la Bãlteni, Coropceanu, de haosul din tarlaua 12. Practic, douã familii care aveau terenuri la intrarea în satul Mãrãseni, terenuri apartinând de comuna Bãlteni, s-au trezit în situatia cã detin aceeasi bucatã de teren, o deschidere de 10 metri la drumul national, peste care a apãrut o vilã si un gard de 500 de milioane de lei vechi. Inginerul Albu a vândut o suprafatã de teren unui vasluian, plecat la muncã în Italia, de la care a încasat 33.000 de euro. Vânzarea s-a fãcut în august 2010. Omul s-a dus sã-si facã toate documentatia, conform datelor oferite de Albu în teren, iar când si-a luat în posesie terenul, surprizã! Coordonatele terenului cumpãrat intrau cu zece metri peste terenul familiei Mihãlus, la drumul national, cea care stãpânea de ani de zile o bucatã de teren, cu acte în regulã. Culmea, tot în zonã, familia Molan din Vaslui a construit o vilã în terenul, sustin pãgubitii, apartinând celor din familia Mihãlus. Capul familiei Molan este taximetrist în Vaslui si, cu banii copiilor, plecati la muncã în strãinãtate, a ridicat în trei – patru ani întreaga constructie. Familia Molan a cumpãrat 7.500 mp în 2005, intentionând sã-si facã o locuintã. A mers la Primãrie si a luat, din informatii neoficiale, a cerut autorizatie pentru o anexã gospodãreascã. Fãrã a mai astepta si restul autorizatiilor, alde Molan au trântit o ditamai vila, cu un gard evaluat la peste 500 milioane lei vechi. Dacã nu ar fi apãrut Albu în aceastã afacere, poate cã nu s-ar fi aflat de isprava lui Molan.
Albu a produs încurcãtura. Cine rezolvã situatia?
În august 2010, familia Grigoras, plecatã la muncã în Italia, a cumpãrat un teren cu deschidere la drumul national Vaslui – Roman. Vânzãtorul, fostul functionar Albu, de la Cadastru, a luat 33.000 de euro de la Grigoras, dupã care i-a dat terenul în primire. Acesta s-a dus sã-si facã documentatia, a bãtut tãrusii în teren, conform hârtiilor primite de la fostul inginer de Cadastru si, din acel moment, a început scandalul. Terenul vândut de Albu intra pe o deschidere de 10 metri, la drumul national, si 270 m în deal, pe bucata de teren a familiei Mihãlus, cea care detine suprafata mostenitã de ani de zile. Atât Molan, cât si Mihãlus spun cã au documentatii în regulã, însã din cauza faptului cã vecinul “italian” i-a împins cu zece metri înspre satul Mãrãseni, oamenii s-au trezit cã detin aceeasi suprafatã, pe o distantã de 10 m deschidere la drumul national si 270 m în deal. Ieri s-a început remãsurarea tarlalei 12, pe care detin mai multe loturi de teren fostul primar Coropceanu si rudele sale, terenuri pe care au obtinut deja câteva miliarde de lei vechi.
“Familia Molan nu are acte pentru casa de acolo, nu are autorizatie”
Primarul comunei Bãlteni, Relu Brasoveanu, a tras concluziile, asearã, dupã remãsurare. “Lunea viitoare, vom avea toate schitele si vom vedea cum stã fiecare dintre proprietari. Deocamdatã nu ies 12 metri, deschidere la drumul national, din care familia Mihãlus ar avea de primit în jur de 7,2 m, cu câteva sute de metri în deal. Nu stiu ce va fi, vom vedea luni cum stãm. Din coordonatele mãsurãtorii rezultã cã familia Molan nu ar fi tocmai pe terenul pentru care au acte, nu stim cine l-a pus în posesie. La mãsurãtori, vicele si cu guardul Primãriei au aflat cã nu iese tot terenul, conform actelor noastre, cam 12 metri, nu stim cine a fãcut aceste greseli. Le-am spus celor douã familii (Mihãlus si Molan – n.r.) sã nu se certe, se va ajunge în instantã. Familia Molan nu are nicio autorizatie pentru ce a construit acolo; au acte pentru exploatatie agricolã, au construit de capul lor”, a spus primarul Brasoveanu.
“Las’ cã vine Gheorghitã cu barda!”
În ceea ce priveste familia Molan, acestia se dovedesc extrem de recalcitranti când vine vorba ca alte persoane sã intre pe terenul lor. Ieri, o femeie a iesit din casa Molan si a început sã urle, la vederea mostenitorilor din familiile Mihãlus si Simion, ca si la ziaristii prezenti. “Ce-mi filmati casa? Nu aveti dreptul! Vine bãiatul meu în douã ore, din Italia, si vã aratã el! Nora mea e doctoritã, stiti câti bani câstigã acolo? De 14 ani muncesc în Italia, e terenul nostru”, a urlat, ca iesitã din minti, reprezentanta familiei Molan. Desi am cerut sã ne rãspundã la acuzele conform cãrora nu detine autorizatie de constructie, femeia a refuzat categoric si l-a amenintat pe unul dintre mostenitori: “Las’ cã vine Gheorghitã cu barda, stii cã a mai venit la dumneata o datã”. Datã fiind atitudinea celor din familia Molan, foarte probabil, se va ajunge în instantã, cu posibile efecte devastatoare asupra constructiei de acolo, care este în neregulã, dupã cum spune Primãria. Familia Molan s-ar putea trezi, în cazul în care se ajunge la proces, cu gardul dãrâmat pe o distantã de 10 m si cu o pagubã de câteva sute de milioane de lei în buget.