DECIZIE… Mãstile textile vor fi interzise în scoli. Anuntul a fost fãcut de ministrul Sãnãtãtii, care a precizat, totodatã, cã elevii vor trebui sã poarte mãsti de uz medical, întrucât „cifrele privind incidenta infectiei si severitatea infectiei cu Covid-19 la copii sunt îngrijorãtoare„.„Suplimentar fatã de ce a fost prevãzut în anul anterior, mãstile utilizate de cãtre elevii din învãtãmântul primar, gimnazial, liceal – precum si la nivelul universitãtilor si facultãtilor – trebuie sã fie mãsti de uz medical. Deci, nu se mai permite utilizarea mãstilor textile.Avem în vedere aceastã modificare si mentineri ale mijloacelor de protectie deoarece cifrele privind incidenta infectiei si severitatea infectiei cu Covid-19 la copii sunt îngrijorãtoare atât la nivel international, cât si la nivel national. Ce vedem acum, zilele acestea, sunt rate destul de crescute de spitalizare pentru copiii infectati cu Covid„, a declarat ministrul Sãnãtãtii. Inspectoratele scolare sunt cele care vor trebui sã sprijine în continuare unitãtile de învãtãmânt atât cu mãsti de protectie, cât si cu dezinfectant de mâini, de suprafete sau termometre.
Ministerul Sãnãtãții a atras atentia încã de anul trecut cã mãștile textile nu sunt sigure și nici eficiente împotriva microbilor și a virușilor: „Organizatia Mondialã a Sãnãtãtii si alte institutii internationale de sãnãtate publicã mentioneazã foarte clar cã mãstile fabricate manual sau din pânzã/bumbac/tifon nu protejeazã împotriva infectiei cu coronavirus”, a transmis Ministerul Sãnãtãții.De asemenea, instituția a explicat și de ce aceste mãști confecționate din materiale precum bumbacul sau tifonul nu îi ajutã pe oameni sã se fereascã de coronavirus: „Pentru a proteja eficient împotriva unor infectii, mãstile faciale trebuie sã respecte câteva reguli speciale. Ele trebuie sã fie o barierã eficientã împotriva microbilor prin existenta unor filtre speciale si, în acelasi timp, sã permitã respiratia corectã. Materialul din care sunt fabricate mãstile care nu respectã aceste reguli speciale de fabricatie prezintã o retea de fibre prea largã, care permite trecerea microorganismelor si astfel nu ne protejeazã eficient împotriva infectiilor”.
Ministrul Sãnãtãtii: „pandemia cu varianta Delta afecteazã într-o mãsurã mai mare tinerii si copiii”
Ministrul Sãnãtãtii, Ioana Mihãilã, a precizat, marti, într-o conferintã de presã, cã varianta Delta a coronavirusului afecteazã într-o mãsurã mai mare tinerii si copiii, precizând cu numãrul maximum la nivel national de paturi ATI pentru copii este 110, dar copiii pot fi tratati si în spitalele pentru adulti. Ministrul Sãnãtãtii a fãcut apel la populatie sã se vaccineze anti-COVID.„Pentru cã stim cã pandemia cu varianta Delta afecteazã într-o mãsurã mai mare tinerii si copiii, am solicitat unitãtilor sanitare si Directiilor de sãnãtate publicã numãrul maxim de paturi disponibile destinate îngrijirii copiilor. Pânã acum avem centralizate si disponibile aproximativ 340 de paturi de terapie intensivã pentru adulti, asa cum aratã raportarea de la CNCCI (Centrul National de Conducere si Coordonare a Interventiei) de astãzi, de la ora 10,00, iar Directiile de sãnãtate publicã au raportat cã pot pune la dispozitie un numãr maxim de 110 paturi de terapie intensivã copii si pot creste numãrul de paturi destinate tratamentului copiilor cu infectie COVID pânã la 1.600. Aceasta este situatia de acum. (…) Este important de mentionat, copiii infectati cu COVID pot fi tratati si în sectiile de adulti. Ventilatoarele permit adaptarea tratamentului la copii„, a explicat ministrul Sãnãtãtii.
Elevii cu vârste de peste 12 ani se vor putea vaccina în scoli
Începând din aceastã toamnã, elevii cu vârste de peste 12 ani se pot vaccina în scoli, acolo unde vor exista cabinete de sine stãtãtoare. Pentru pãrintii care au nelãmuriri în acest sens, se vor organiza actiuni de informare.„Împreunã cu Ministerul Educatiei, vor avea loc în perioada urmãtoare, foarte probabil începând din luna septembrie, actiuni de informare online în cadrul sedintelor cu pãrintii în care reprezentanti fie din directiile de sãnãtate publicã, fie din corpul medical din fiecare judet, vor fi prezenti si vor rãspunde întrebãrilor legitime si firesti pe care pãrintii si cadrele didactice le pot avea în legãturã cu vaccinarea.Cum va avea loc efectiv procesul de vaccinare: vor fi cu sigurantã unitãti de învãtãmânt unde vom putea organiza cabinete de vaccinare de sine stãtãtoare, care sã functioneze pe perioada în care existã o adresabilitate în rândul unitãtii de învãtãmânt si, de asemenea, foarte probabil cã în majoritatea cazurilor, acolo, de pildã, unde unitatea de învãtãmânt are în proximitate un centru de vaccinare, nu se justificã sã mai organizãm un alt cabinet sau un alt punct de vaccinare. Însã, în mediul rural, dar si în urban, principala logisticã care asigurã accesul la vaccinare va fi cu ajutorul echipelor mobile. Practic, ne dorim ca fiecãrei unitãti de învãtãmânt sã-i fie alocatã o echipã mobilã si unitatea de învãtãmânt sã centralizeze periodic persoanele care doresc sã se vaccineze”, a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghitã.