SEMNE DE ÎNTREBARE Masacrul dintr-un coafor bucurestean, unde un politist a semãnat moarte cu pistolul de serviciu, ridicã mari semne de întrebare asupra modului în care se obtin armele în România. Crimele din Capitalã aratã lacunele din sistemul de legi, care permit unor dezaxati sã detinã arme. Analizând ceea ce s-a întâmplat la Vaslui în ultimii ani, putem spune cã si aici se pot întâmpla în orice moment tragedii. Asta, în conditiile în care avem zeci de vânãtori care si-au luat permisele pe spagã, în timp ce unii politisti si jandarmi nu au ezitat sã-si etaleze „talentele” de trãgãtori de elitã la chefuri.
În urmã cu un an de zile, la Vaslui s-a desfãsurat un examen pentru obtinerea permiselor de vânãtoare pentru 100 de candidati. În cazul a 40 de persoane a existat bãnuiala cã au plãtit din greu politisti si membri ai comisiei pentru a deveni vânãtori, unii dintre ei fiind chemati la DNA. Meritat sau nu, toti sunt acum vânãtori cu acte în regulã. Cine poate garanta cã într-un moment de rvozitate, aceste persoane nu vor apãsa pe trãgaci?! Potrivit statisticilor Inspectoratului Judetean de Politie, în judetul Vaslui sunt aproximativ 1.900 de posesori de permise de armã persoane fizice, care detin peste 2.500 de arme. Numãrul total de arme de diferite tipuri si calibre aflate în posesia persoanelor fizice si juridice este de 3.148. Pentru a tine în frâu orice activitate ilegalã, au fost organizate peste 110 controale, în urma cãrora au fost solutionate 79 infractiuni, fiind aplicate 223 de sanctiuni contraventionale, în valoare totalã de 12.500 lei. Au fost ridicate în vederea confiscãrii 50 de arme (fatã 53 în 2010), din care 33 de arme letale (31 de arme de vânãtoare si douã de apãrare si pazã). Chiar si asa, în lumina celor întâmplate la Bucuresti, omul de rând e îndreptãtit sã se întrebe dacã autoritãtile au fãcut totul ca drama din coaforul mortii sã nu se repete si la Vaslui.
Politistul dansator, arestat pentru trafic de minore
Fostul agent de politie vasluian Alin Remus Patrichi a devenit vedetã nationalã, dupã ce s-a fost fotografiat în timp ce dansa si-si flutura pistolul din dotare la o petrecere organizatã într-un bar din oras. Scenele s-au petrecut în septembrie 2010. În timp ce se afla în serviciu de patrulare prin Vaslui, pe timp de noapte, agentul Alin Remus Patrichi a decis sã-si facã de cap. La un moment dat, s-a pozat în timp ce tinea pistolul la tâmpla prietenei sale, care-si sãrbãtorea majoratul. Mai mult decât atât, s-a lãsat fotografiat în timp ce se dezbrãca de uniformã. Culmea, Patrichi s-a lãudat cu isprava sa pe o retea de socializare, unde a postat dovezile inconstientei sale. Sefii politistului nu au fost la fel de entuziasmati si au decis sã-l excludã din Politie. Mai mult, în februarie 2011, Patrichi a fost arestat pentru trafic de minore, fiind condamnat pentru faptele sale.
Zeci de vânãtori au primit arme pe baza unor acte, posibil, falsificate
Anul trecut, în ianuarie, la Vaslui s-a petrecut un alt eveniment care ridicã semne de întrebare asupra modalitãtii în care se obtin permise de armã în România. Examenul de vânãtori de la Vaslui, din ianuarie 2011, a fost monitorizat foarte atent de ofiteri de politie de la Directia Generalã Anticoruptie si procurori DNA. Astfel, au apãrut înregistrãri compromitãtoare cu ofiterul Gabriel Anton, fostul sef al Serviciului Judetean de Arme si Munitii din IPJ, care a fost vãzut inclusiv în sala de examen înaintea începerii concursului. Colegii din DGA si Directia Nationalã Anticoruptie au avut mai multe sisteme de înregistrare video în zona în care a avut loc concursul. În plus, au fost informatii cã si unii candidati au avut asupra lor astfel de echipamente în timpul examenului. Pe înregistrãri au apãrut mai multe persoane cu care comisarul Anton ar fi discutat în timpul examenului propriu-zis, în zona Centrului de Afaceri. Atunci când au mers la un restaurant din oras, 13 candidati, membri ai comisiei de examinare sau participanti la examen, au fost ridicati de procurorii anticoruptie. Cu totii au fost dusi la audieri. Sunt voci care sustin cã în jur de 40 de persoane care au participat la examen ar fi contribuit cu sume cuprinse între 300 si 1.000 de euro pentru a promova concursul de vânãtor. A fost descoperitã si o listã cu zece nume, persoane care trebuiau favorizate la examen. Desi pare greu de crezut, a fost o adevãratã întrecere pentru a intra în gratiile comisarului Anton, dar si a unora dintre membrii comisiei, care nu au fost inculpati niciodatã. De la un singur candidat, comisarul Anton ar fi solicitat zece metri cubi de lemne, în timp ce altora li s-au cerut bani sau alte „favoruri”. Printre cei care au contribuit cu sume importante la Anton se numãrã si fiul unui lider al rromilor din Murgeni, Eugen Moisã Sandu. Acesta a fost introdus în „afacere” printr-un intermediar, un vânãtor din oras, Tase Stoica. Omul în cauzã i-a comunicat „tariful” care trebuia achitat politistului, 500 de euro adicã, tot el fiind cel care a încasat suma si a dus-o mai departe. În ciuda probelor zdrobitoare, niciunul dintre candidati nu a fost respins la obtinerea permisului de vânãtor. Toti cei care au participat la examenul penal din ianuarie 2011 sunt, astãzi, vânãtori cu acte în regulã!
Ce spune legea?!
Lunar, politistii Serviciul Arme, Explozivi, Substante Periculoase verificã documentele prevãzute de Legea 295/2004 privind regimul armelor si al munitiilor pentru detinãtorii de arme pentru care expirã valabilitatea permisului de armã. Permisul de armã are o valabilitate de 5 ani, termen care se calculeazã de la data eliberãrii sau, dupã caz, de la data ultimei prelungiri. Valabilitatea permisului de armã se prelungeste de cãtre autoritatea competentã pentru o perioadã de 5 ani, dacã titularul îndeplineste conditiile prevãzute de lege, iar armele destinate folosirii în conditiile prezentei legi au efectuatã inspectia tehnicã periodicã.
Permisul de armã conferã titularului drepturile prevãzute de lege si dupã radierea din acesta a armelor înstrãinate prin vânzare, donatie, închiriere sau comodat, pânã la expirarea termenului de valabilitate.
Nedepunerea armei si a munitiei la un armurier autorizat în termen de 10 zile de la expirarea perioadei de valabilitate a permisului de armã constituie infractiune si se pedepseste cu închisoare de la 1 la 5 ani.