ÎN VIZOR…În timp ce mai multe pãduri de fag din judetele Suceava, Maramures si Brasov au fost înscrise, în luna iulie a acestui an, în Patrimoniul Mondial al UNESCO, la Vaslui, una dintre putinele pãduri seculare pe care judetul nostru le are a fost luatã la ochi de industria lemnului. Este vorba despre pãdurea de lângã satul Valea Blãnarului, comuna Bogdana, acolo unde, în ultima perioadã, zeci de fagi si stejari în vârstã de sute de ani au fost pusi la pãmânt fãrã nicio piedicã!
Se spune cã pentru a ajunge la un diametru de 70 de centimetri, un stejar are nevoie de 120 de ani. În pãdurea de la marginea satului Valea Blãnarului sunt zeci de stejari si fagi al cãror diametru depãseste trei metri. În ultimii ani, acesti arbori seculari au intrat în vizorul industriei lemnului. Hectare întregi de pãdure de pe culmea dealului au fost puse la pãmânt fãrã nicio problemã, chiar sub ochii sãtenilor. „Când eram mici, pãrintii ne ziceau sã avem grijã de copacii ãstia, cã sunt de pe timpul lui Stefan cel Mare. Asa am crescut, asa i-am învãtat si noi pe copiii nostri, sã nu se atingã de pãdure. De aici nu s-a tãiat niciun copac, pânã acum trei ani. Au venit cu niste masini mari si au luat zeci de fagi si stejari. Au defrisat hectare de pãdure. Ne-au zis cã au curãtat pãdurea de copacii bolnavi, dar nu e adevãrat. Si acum, tot ce era putrezit, a fost lãsat acolo. Au luat ce era mai frumos si mai sãnãtos”, ne-a declarat Ion B. din satul Valea Blãnarului.
Zeci de pãduri de fagi din Europa au fost incluse, în acest an, în Patrimoniul UNESCO
Mai multe pãduri seculare de fag din România si din alte 11 tãri europene au fost incluse în luna iulie, la Cracovia, pe Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO. Pãdurile vizate din România sunt cele de Izvoarele Nerei, Cheile Nerei-Besunita, Domogled-Valea Cernei (Caras Severin), Masivul Cozia, Lotrisor (Vâlcea), Codrul secular Sinca (Brasov), Codrul secular Slãtioara (Suceava), Grosii Tiblesului si Strâmbu Bãiut (Maramures), conform UNESCO. Pãdurile seculare sunt ultimele zone în care natura supravietuieste în forma sa purã, fãrã niciun fel de interventie umanã. Aceste pãduri sunt ecosisteme stabile, în care trãiesc pânã la 13.000 de specii, si ele reprezintã 65% din pãdurile virgine rãmase pe continent.