spot_img
spot_img
2.2 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Mărturii din iadul drogurilor legale

- Advertisement -

Substanţele etnobotanice sunt mai păcătoase decât drogurile cunoscute şi nu au leac. O recunosc cu neputinţă doctorii, care spun că substanţele etnobotanice îi transformă pe consumatori în nişte bolnavi psihic, singuri pe culoarul morţii. Aceste ierburi otrăvitoare, vândute la orice colţ de stradă din neglijenţa autorităţilor, au umplut spitalele de adolescenţi pierduţi.

Andrei, căruia nu-i vom divulga şi numele de familie din motive lesne de înţeles, are 16 ani şi este unul dintre zecile de vrânceni consumatori de etnobotanice. La fel ca majoritatea tinerilor, a început să consume etnobotanice din simplă curiozitate, pentru a se integra într-o găşcă nouă, dar şi pentru că este la modă. „La început nu prea ştiam care este treaba cu chestia asta“, îşi începe istorisirea Andrei. „A fost o curiozitate. Am colegi mai mulţi din oraş care erau deja consumatori. Am ezitat la început să consum şi eu. M-am băgat mai mult din curiozitate şi la insistenţele lor. Ştii cum e, dacă nu te bagi în ceva, nu eşti în trend. E la fel ca în modă“, a spus Andrei. Deşi începuse să se simtă rău, Andrei a continuat să consume etnobotanice, pentru că se întâmplase inevitabilul, devenise dependent… „Mi-a fost rău la început, dar nu ca să ajung la spital. A început să îmi placă şi acum consum mult mai des. E o senzaţie aparte. Avem un loc de unde le cumpărăm. Cei de acolo ne cunosc deja şi nu avem probleme cu procuratul. Mai e şi iarbă mai tare, pe care nu o au în vitrină, dar aia se dă mai mult pe sub mână. Ştii cum e garda, diverşi dubioşi şi nu prea ai încredere în oricine. Banii îi am de acasă de la părinţi, dar mai fac şi eu diverse combinaţii. Asta e viaţa, ştii cum se face. Trebuie să te mişti. Nu ştiu dacă voi renunţa la treaba asta“, a mai spus tânărul. La fel ca şi Andrei sunt zeci, poate sute de tineri din judeţul Vrancea care consumă etnobotanice. Foarte mulţi dintre aceştia ajung la spital pentru că se simt foarte rău. De la începutul anului şi până în prezent au ajuns la Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sfântul Pantelimon” din Focşani 39 de persoane, în urma intoxicării cu substanţe etno-botanice. „Tinerii ajung la UPU cu dureri de cap, dureri abdominale, ameţeală, stări de vomă, paloarea tegumentelor şi agitaţie psihomotorie. Aici sunt echilibraţi şi majoritatea pleacă acasă, iar la plecare li se dă câte un bilet de trimitere către Secţia de Psihiatrie, pentru un control mai amănunţit”, a declarat Alina Pelin, purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean din Focşani. Pacienţii au vârste cuprinse între 16 şi 43 de ani. Trei dintre aceştia au fost spitalizaţi la Secţia de Interne a spitalului, iar un singur pacient a fost internat la Secţia de Terapie Intensivă, fiind transferat ulterior la Secţia de Psihiatrie a spitalului. Celelalte persoane nu au fost internate din diverse motive, fie că au refuzat, fie că starea lor de sănătate nu impunea acest lucru. Toţi pacienţii au primit de la medicii de la UPU bilet de trimitere către Secţia de Psihiatrie, pentru un control mai amănunţit.

Restricţiile familiale duc la consumul de etnobotanice

Psihologii sunt de părere că tinerii care se droghează încearcă să fugă de realitate, iar familia poate avea o parte din vină în această decizie a lor de a consuma droguri legale. „Familiile cu un anumit statut social, bazat pe performanţe ridicate, au tendinţa de a prescrie scenariile de viaţă ale copiilor lor, din dorinţa de a-i şti în siguranţă şi capabili de a le continua munca, sau proteja averile strânse. Copiii rareori se conformează din tot sufletul, de cele mai mult ori reuşesc să se achite de sarcină, reuşind anumite performanţe şcolare şi înscriindu-se astfel în scenariul impus de familie, dar în mod inconştient intră în contrascenariu care, de fapt, reprezintă soluţia vitală aleasă de ei. Atunci adoptă un stil de viaţă contrar indicaţiilor şi presiunilor familiale, funcţionând simultan în cele două scenarii, unul care reprezintă dorinţa familiei, altul care îi dă lui libertatea de care are nevoie, care îi satisface cerinţele impuse de creşterea interioară, care îi cere să ia singur decizii“, a explicat psihologul Tela Mocanu.
Ea a subliniat faptul că „ nevoile de creştere ale tinerilor sunt satisfăcute de funcţionarea în contrascenariu. Consumând pentru prima dată droguri, el demolează mitul familial care interzice acest consum, şi îşi exprimă propria voinţă. În funcţie de structura familiei şi de cerinţele impuse de către aceasta copilului, el poate să adopte o formă de protest interior, de tipul «NU VREAU SĂ CRESC!» , adică nu vreau să fac ce vreţi voi, vreau să ramân aşa ca să mă bucur de unele avantaje, precum ar fi întîrzierea în asumarea respon-sabilităţilor, care este de fapt corelată cu deturnarea de la creştere. Atunci el îşi scrie singur scenariul de viaţă şi, de regulă, este unul contrar celui familial, dar care exprimă tocmai această soluţie inconştientă şi atunci decide să consume droguri, indife-rent de tip, dacă sunt plante etno-botanice se simte uşurat, deoarece sunt excluse aşa zisele riscuri majore”, este de părere Tela Mocanu. Se pare că nu există săptămână în care să nu ajungă cel puţin un tânăr la UPU intoxicat cu etnobotanice, iar medicii spun că au constatat trecerea treptată de la consumul recreaţional de etno-botanice, de week-end, la cel frecvent şi transformarea consumului nocturn în cel diurn. La fel de periculoase ca şi drogurile, etnobotanicele pot fi găsite peste tot, magazinele de profil apărând ca ciupercile după ploaie, iar poliţiştii nu pot face nimic pentru a le opri activitatea. Mai mult, tinerii îşi pot procura aceste substanţe şi de pe internet, unde ofertele sunt nenumărate.

Autorităţile vor să interzică magazinele de etnobotanice

Patronii magazinelor de plante etnobotanice obţin profituri frumuşele de pe urma inconştienţei tinerilor. Astfel, cum un pliculeţ de 0,25 g are un preţ de circa 30 lei, vânzările sunt şi de mii de lei pe zi, în ciuda tuturor amenzilor şi a controalelor. „Cei mai mulţi care cumpără sunt tinerii ăştia de la liceu. Dar acum vin şi cei mai mici, îmi e cam frică să le dau, dar na, ce să fac, eu trebuie să fac vânzare. Am mai auzit că unora li se face rău de la asta. Se mai întâmplă. Ce să le fac? Să stau după ei nu pot. Deja îmi cunosc clienţii şi ştiu ce vrea fiecare când vine. Ştiu că nu le face bine la sănătate, dar dacă ei vor să tragă ceva, nu mă pot opune“, a spus Adelina, vânzătoare la un magazin de vise. În cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Local din data de 26 octombrie, s-a decis comercializarea substanţelor etnobotanice doar între orele 8.00 şi 18.00.
Proiectul de lege iniţiat de grupul de consilieri locali PSD a fost aprobat cu majoritatea voturilor consilierilor, în ciuda abţinerii celor din grupul PDL. „Zilnic sunt cazuri de intoxicări din cauza acestor plante etnobotanice. Este perfect legal să impunem un program în care să se poată comercializa aceste plante. Noi suntem o comunitate şi dorim să ne protejăm copiii de astfel de accidente“, a afirmat consilierul social-democrat Liviu Oloeriu.
La finele lunii noiembrie, grupul de consilieri locali PSD a iniţiat un proiect de hotărâre, care urmează a fi supus la vot în ianuarie, prin care se interzice comercializarea substanţelor etnobotanice, după modelul altor judeţe.
Să sperăm că odată ce acest proiect de hotărâre va fi aprobat, nebunia viselor „legale” va face din ce în ce mai puţine victime printre tinerii vrânceni, iar consumatorii se vor putea elibera din iadul etnobotanicelor… Vinerea trecută, tinerii din Organizaţia TSD Vrancea au pichetat trei magazine de etnobotanice din Focşani. Tinerii au format lanţuri vii în faţa magazinelor pentru a trage un semnal de alarmă asupra pericolului pe care îl reprezintă consumul acestor substanţe.
Campania iniţiată de TSD se va încheia cu depunerea în Parlamentul României a propunerii legislative privind interzicerea comercializării plantelor etnobotanice.

monitorulvn.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.