spot_img
spot_img
6.5 C
Vaslui
18-ian.-2025

„Marja de eroare” a repartitoarelor: intre 80 si 2.400 lei

- Advertisement -

Bilantul facturilor pe iarna care a trecut arata ca autoritatile nu au reusit sa corecteze aberatiile inregistrate in sistemul de termoficare. In aceasta iarna s-au platit facturi variind incredibil, intre 78 si 2.400 lei, la apartamentele cu doua camere de pe aceeasi scara. Pe o alta scara, in alt cartier, un iesean cu centrala a platit la CET 520 lei, in timp ce un vecin cu apartament identic, dar cu caldura de laCET, a platit doar 373 lei. Vezi ce alte aberatii reies din bilantul iernii.

Iarna trecuta a lasat urme adanci in bugetele iesenilor racordati la sistemul centralizat. Sumele platite pentru caldura din apartamente au variat extrem de mult, de la o locuinta la alta. Discrepantele au aparut in special in cazul iesenilor care au repartitoare de costuri. Au existat cazuri in care doar pentru o luna, pentru un apartament cu doua camere, s-a platit o factura de 1.500 lei. Reprezentantii municipalitatii sustin ca incalzirea unui apartament cu doua camere ar fi trebuit sa fie in jur de 1.000 de lei pentru toata iarna. Exista si ieseni care ar trebui sa fie foarte multumiti de serviciile sistemului centralizat. Pentru un apartament cu doua camere a fost posibil sa se achite doar 78 de lei, pentru toate lunile de iarna.

Facturile medii au crescut cu aproape 50%

Oficialii Primariei sustin ca facturile platite de ieseni pentru incalzirea apartamentelor sunt cuprinse intre 776 de lei si 1.727 lei. Suma ar trebui sa acopere lunile noiembrie si decembrie de anul trecut, dar si lunile ianuarie, februarie si martie 2012. Suma de 776 lei este o medie, si reprezinta facturile pe cele cinci luni de iarna pentru un apartament cu o camera. Calculele efectuate de municipalitate utilizeaza medii la nivelul intregului oras. Cu o iarna inainte, facturile medii pentru un apartament similar au ajuns la aproape 550 de lei. Fata de iarna trecuta insa, pretul unei gigacalorii vandute la populatie a crescut cu peste 60%. Iesenii care au apartamente cu doua camere au de achitat in medie cate 1.035 lei pentru incalzirea locuintei in aceasta iarna, fata de 732 lei, pentru iarna trecuta. In cazul familiilor care locuiesc in apartamente cu trei camere, facturile medii au crescut de la 913 lei, iarna 2010 – 2011, la aproape 1.300 de lei pentru iarna care tocmai a trecut. Cele mai mari facturi le au de plata iesenii care detin apartamente cu patru camere. Facturile totale comunicate de municipalitate se ridica pentru iarna trecuta la peste 1.700 lei, fata de 1.220 lei in iarna 2010 – 2011.

Aberatii nerezolvate

In realitate insa, multi ieseni au platit facturi cu mult mai mari, sau absurd de mici. Exista cazuri in care o familie a platit pentru intreaga iarna facturi totale la incalzire de doar 78 lei. In aceeasi scara, pentru un apartament identic, de doua camere, racordat tot la sistemul centralizat, o familie a platit in total 2.664 lei pentru cele cinci luni de iarna. La o alta scara, o familie are de platit pentru intreaga iarna 2.026 lei, iar o alta doar 388 de lei, in ambele cazuri fiind vorba de apartamente cu doua camere. Intr-un alt bloc, o familie care are centrala termica de apartament a avut de achitat catre sistemul centralizat o suma de 281 lei, pentru cheltuielile comune. In aceeasi scara, pentru un alt apartament racordat la sistemul centralizat s-a platit o suma de 227 de lei.

Un alt exemplu despre haosul din sistemul de facturare a caldurii este in zona Primaverii. Acolo, o familie care locuieste la parter a platit 520 lei in contul sistemului centralizat, desi are centrala. In aceeasi scara, pentru acelasi tip de apartament, dar racordat la sistemul centralizat si cu repartitoare, s-a platit o suma de 373 lei pentru intreaga iarna. In cazul a trei apartamente identice, situate la acelasi etaj, pentru cel cu centrala s-a platit o suma de 609 lei, iar pentru cele racordate la sistemul centralizat, cu repartitoare, s-au platit 963 lei, respectiv 832 de lei. In toate cazurile prezentate mai sus, a fost vorba de apartamente cu doua camere. Facturi de 2.200 lei, 2.400 lei pentru incalzirea din aceasta iarna se regasesc la mai toate asociatiile.

„Inteleg sa se faca economii, dar parca nici asa diferente nu ar trebui sa apara. Intre cei cu repartitoare sunt diferente extrem de mari. Cei cu centrale platesc mai mult decat pentru apartamente racordate la sistemul centralizat. Foarte multi oameni vor sa se debranseze”, a declarat un administrator de asociatie. Reprezentantii municipalitatii sustin ca au incercat sa ajute familiile cu venituri reduse. Astfel, fata de ajutorul guvernamental, municipalitatea a propus alocarea de ajutor financiar la plata facturii la incalzire pentru familiile cu venituri nete lunare de pana la 1.000 lei pe membru de familie. „In relatia dintre noi si ieseni au aparut intermediari, firmele de repartitoare. Si asociatiile nu au calculat facturile tot timpul asa cum trebuie. Au fost date multe amenzi in acest sens. Este nevoie ca, impreuna cu viitorul operator, sa facem o contorizare pe verticala, iar oamenii sa plateasca exact ceea ce consuma. A fost o iarna grea, intr-o perioada de criza, iar Guvernul nu ne-a ajutat. Mai mult ne-a incurcat cu eliminarea subventiilor in toamna anului trecut”, a explicat Sebastian Buraga, purtatorul de cuvant al Primariei.

www.ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.