spot_img
14.4 C
Vaslui
20-sept.-2024
spot_img

Marin Anton: „Un dezastru ca în Ungaria se poate întâmpla oricând şi la noi”

- Advertisement -

Depozitele de rămăşiţe industriale din România sunt vechi şi nesigure şi pot cauza o catastrofă ecologică asemănătoare celei din Ungaria, susţine secretarul de stat Marin Anton.

„Există şi în România depozite de deşeuri industriale periculoase care trebuie închise şi ecologizate. La noi nu s-a rezolvat problema, pentru că suntem o ţară săracă, nu avem bani în prezent. Dar, pe viitor, ar trebui să o rezolvăm. Un accident similar cu cel din Ungaria s-ar putea întâmpla oricând şi la noi”, a explicat, pentru EVZ, secretarul de stat Marin Anton, din cadrul Ministerului Mediului.

Potrivit acestuia, există chiar şi o directivă europeană în baza căreia depozitele în cauză ar fi trebuit închise până la sfârşitul anului trecut. „Sunt vechi şi nesigure. Ele trebuie supravegheate permanent, pentru că pot crea adevărate catastrofe ecologice”, a adăugat Anton.

Silvian Ionescu: „Cred că a fost vorba de eroare umană”

Până una-alta, autorităţile române ştiu despre incidentul din Ungaria doar ce au văzut la televizor: că în pârâul Torna s-au scurs peste 600.000 de metri cubi de reziduri chimice de culoare brun-roşcat. Deşi nu au niciun fel de date oficiale şi nu au habar despre cantitatea reală de deşeuri deversate, oficialii de la Mediu spun că putem sta liniştiţi. „Avem puţine informaţii de la autorităţile ungare. Nu ştim nici măcar ce substanţe s-au deversat acolo”, a punctat Anton.

Şi comisarul general al Gărzii de Mediu, Silvian Ionescu, e optimist şi spune că România nu va fi afectată.

„Până ajung în Dunăre, reziduurile chimice se diluează. Ar urma să ajungă la noi în cinci zile. Nu vor fi probleme. În ceea ce priveşte ce s-a întâmplat în Ungaria, cred că a fost vorba despre o eroare umană. Aceste depozite trebuie supravegheate 24 de ore din 24, iar cea mai mică neregulă trebuie raportată şi remediată”, a explicat comisarul general.

Varianta oficială: „Reziduuri chimice brun-roşcate”

Ministerul Mediului şi Pădurilor a emis ieri un comunicat de presă în care se preciza: „S-au primit informaţii de ultimă oră privind evoluţia incidentului. Totodată, ministrul László Borbély a contactat persoane responsabile din Guvernul Ungariei, care au confirmat că, la această oră (ieri după-amiază – n.r.) nu există un pericol de poluare a Dunării pe teritoriul României. Situaţia actuală a apărut în urma spargerii unui batal de stocare a reziduurilor chimice de culoare brun-roşcat aparţinând unei fabrici de prelucrare a aluminiului”.

Potrivit ministerului, „Ungaria a început activitatea de decontaminare a râului Torna şi de protejare a râului Marcal”.

OPINIA CHIMISTULUI

„Apele deversate sunt caustice”

În lipsa unor informaţii concrete, Marin Anton, chimist de profesie, crede că substanţa deversată în Ungaria este fier. „Substanţele au un PH de 12-13, după cum susţin autorităţile ungare . Dacă e aşa, în acea zonă nu se va mai putea trăi ani buni: casele sunt compromise, la fel şi pământul. Apele deversate sunt acide, caustice şi, dacă ne luăm după culoare, adică brun-roşcată, conţin fier”, a explicat secretarul de stat.

evz.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.