DE AJUTOR… Cu siguranță, Pungeștiul nu ar mai fi fost comuna care este azi dacă nu era Maria Munteanu. De loc din micuța localitate vasluiană, cea care avea să devină peste ani unul dintre cei mai importanți medici pediatri ai României, s-a căsătorit, în anul 1948, cu Manea Mănescu, printre puținii intelectuali pe care Ceaușescu i-a cooptat în conducerea Partidului Comunist. Ba mai mult, în perioada 1974-1979, conducătorul suprem al PCR i-a încredințat acestuia a doua cea mai importantă funcție a României, cea de prim-ministru. Faptul că Pungeștiul dădea pe a doua doamnă a țării l-a făcut pe Constantin Tăbăcaru, primarul de atunci al comunei vasluiene, să se gândească la un plan de dezvoltare al localității. Sătul să-și vadă consătenii cum se luptă cu noroaiele de pe ulițe, edilul și-a luat inima în dinți, a sărit peste orânduiala de partid și a plecat la București, pentru a-i cere sprijin financiar direct prim-ministrului. Nu i-a fost deloc ușor. Bariera de securiști care păzea vila oficialului l-a respins de două ori. A treia oară a fost cu noroc și doar pentru că le-a arătat celor de la poartă buletinul de Pungești, spunându-le că a venit în capitală pentru a aduce un pachet soției primului-ministru. Maria Mănescu l-a primit cu căldură și l-a pus față în față cu prim-ministrul, Manea Mănescu , de la care a primit mai multe promisiuni că localitatea pe care o păstorește va primi finanțarea necesară dezvoltării. Ceea ce s-a și întâmplat. După doar câteva zile de la vizita în capitală, Pungeștiul a primit suficienți bani cât să construiască un bloc de locuințe, un magazin universal și să asfalteze porțiunea de drum care leagă centrul satului de DN 2F.
Se spune că în spatele unui bărbat puternic se află o femeie și mai puternică. Doctorul Maria Mănescu este una dintre acele femei care confirmă citatul. Născută pe data de 2 iulie1913, în comuna Pungești, județul Vaslui, aceasta avea să devină, peste ani, unul dintre cei mai buni medici pediatri ai României și, totodată, a doua doamnă a țării. A absolvit școala primară clasele I-V în satul natal. În perioada 1925-1932 a urmat cursurile Liceul „Doamnele Ortodoxe” din Vaslui. În 1933-1940 studiază la Facultatea de Medicină, „Univesitatea Iași”. Absolventă, în anul 1940, și-a luat diplomă în doctorat și chirurgie. În anul 1941 a fost repartizată la Spitalul din Bârlad. În anul 1943 se transferă la Spitalul „Petre Cinta” din Ploiești, unde a profesat medicina generală. În anul 1948 se angajează la Spitalul de copii „Grigore Alexandrescu” din București. Tot în anul 1948 se căsătorește cu profesor doctor Manea Mănescu. Profesează, în continuare, pediatria la spitalul „Emilia Irsa” și apoi la spitalul „Fundeni” din București ca asistent universitar la Institutul de Pediatrie, cu ilustrul pediatru academician dr. prof. Ion Nicolau. La institutul de Pediatrie a avut gradul de cercetător principal. În anii 1945-1956 continuă specializarea de pediatrie la Institutul de Pediatrie din Moscova. În 1967 face o specializare la Institutul Internațional de pediatrie în Franța, cu bursă „Unesco”, practică medicina de pediatrie ca medic specialist pediatru la Spitalul de Pediatrie din Londra. Ultimii ani, până la pensionare profesează ca medic pediatru la „Casa Copilului” din București. Doctorița Maria Munteanu Mănescu a fost mult apreciată de colegele sale și iubită de părinți, îndeosebi de mamele copilașilor de care îngrijea cu devotament și răspundere pentru viața celor mici, de care a avut grijă timp de 50 de ani. Trăiește fericită lângă soțul ei, prof. dr. Manea Mănescu până în data de 24 octombrie 2005, când trece în neființă și este înmormântată la cimitirul Bellu din București.
A contribuit la dezvoltarea comunei în care s-a născut
Chiar dacă a urcat pe cele mai înalte trepte ale succesului profesional, ajungând să practice medicina în marile capitale europene, Maria Munteanu Mănescu nu a uitat nici de satul din care a plecat și nici de prietenii din copilărie. Aceasta a pus umărul la dezvoltarea comunei Pungești, care până în anii ’70 era printre cele mai sărace localități din județul Vaslui. Cum a făcut-o? Intermediindu-i, lui Constatin Tăbăcaru, primarul de atunci al Pungeștiului, o întâlnire cu soțul ei, prim-ministrul Manea Mănescu. „Familia Mănescu locuia lângă Arcul de Triumf, într-o vilă foarte bine păzită. Când am ajuns acolo, cei de la poartă m-au întrebat cine sunt. Le-am spus cum mă numesc, le-am spus că sunt primarul comunei Pungești și că vreau să vorbesc cu prim-ministrul Manea Mănescu. Nici n-au stat la discuție cu mine. Mi-au zis că nu pot fi primit. M-am întors acasă foarte dezamăgit, pentru că aveam planuri foarte mari. Voiam să fac ceva pentru satul ăsta, să las ceva în urma mea. La Vaslui nu mă asculta nimeni, am bătut la zeci de uși pentru a primi ajutor. După o lună de zile m-am dus din nou la București, dar cu o altă strategie. Le-am arătat buletinul celor de la poartă, le-am zis că sunt o rudă de-a doamnei Mănescu și că vreau să-i dau un pachet de acasă. Paznicii s-au dus în vilă, probabil pentru a primi confirmare din partea doamnei Mănescu, apoi s-au întors la mine și m-au condus înăuntru. Doamna doctor m-a recunoscut imediat, am purtat câteva discuții despre sat și oamenii din Pungești, apoi m-a prezentat soțului ei, prim-ministrului României, Manea Mănescu. I-a zis să fie foarte atent la problemele mele și să încerce să găsească soluții pentru a fi rezolvate. Domnul Mănescu era puțin mai aspru, dar m-a ascultat cu atenție, apoi mi-a promis că voi primi banii necesari dezvoltării comunei. Așa a și fost. După câteva zile am primit suficientă finanțare pentru a construi un bloc de locuințe, un magazin și să asfaltez drumul de la intrare în Armășoaia până în centrul Pungeștiului. Cei de la județ nu au fost deloc mulțumiți că am sărit peste ei. Chiar mi-au reproșat că nu m-am adresat lor, dar toți bărbații de la Vaslui nu m-au ajutat cât m-a ajutat doamna Maria Mănescu”, își amintea, anul trecut, fostul primar al Pungeștiului, Constantin Tăbăcaru.
Femeile din Pungești, în prima linie a rezistenței anti-Chevron
AMAZOANE…Nu doar dr. Maria Mănescu a influențat, în bine, viitorul comunei Pungești. În octombrie 2013, localitatea vasluiană a fost în centrul unui scandal de amploare, după ce compania americană Chevron și-a manifestat intenția de a explora și exploata gaze de șist. Planurile americanilor au fost date peste cap de o mână de săteni, care zi și noapte au stat de strajă lângă perimetrul concesionat Chevronului, opunându-se poluării pământului și aerului. Puțini știu că cea mai puternică „gherilă” de rezistență a fost formată din femeile din sat, care nu au făcut un pas în spate atunci când camioanele companiei americane și dubele jandarmeriei amenințau să le calce. Pentru curajul de care a dat dovadă în acele momente deloc ușoare, transmitem un călduros „La mulți ani” echipei de femei luptătoare formată din: Ichim Cristina, Moroșanu Mariana, Lili Sava, Sprivac Lica, Dediu Marcela, Munteanu Ana Maria, Munteanu Mădălina, Andreea Sprivac, Anca Munteanu, Iosub Livia, Herghelegiu Mariana, dar și celorlalte reprezentante ale sexului frumos care au luptat pentru viitorul copiilor lor!