MODEL…Dacã îti doresti cu adevãrat sã reusesti în viatã, nu conteazã unde si cum o faci. Este si cazul Mariei Chirilã, fata din sistemul de protectie al Directiei Generale de Asistentã Socialã si Protectia Copilului (DGASPC) Vaslui, care a devenit un model demn de urmat pentru toti tinerii din întreaga tarã. Maria a intrat din prima încercare la Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa pe propriile forte, în ciuda dificultãtilor de care s-a lovit pe parcursul vietii. Examenul a fost unul dificil, care a pus în dificultate chiar si copiii avantajati, proveniti din familii de medici. În ciuda acestui lucru, Maria a reusit sã intre chiar pe locurile bugetate. Altruistã, sperã ca viitoarea carierã în medicinã sã-i permitã sã ajute oameni cu conditii materiale precare, dar si sã încurajeze alti copii proveniti din sistem sã urmeze o facultate. Pe lângã ea, alti 24 de tineri din protectia specialã Vaslui au reusit sã intre la facultãti de prestigiu din tarã.
Chiar dacã nu a cunoscut viata alãturi de familia biologicã, Maria Chirilã se considerã o norocoasã: a reusit sã-si îndeplineascã visul din copilãrie si sã intre din prima încercare la una dintre cele mai cãutate facultãti din tarã. Greutãtile prin care a trecut au ambitionat-o si au fãcut-o sã-si doreascã sã ajungã o femeie independentã, cu o carierã în medicinã, care sã-i permitã sã dea o mânã de ajutor si altora mai putin norocosi. „Aceastã fatã este foarte credincioasã. Se ruga sã intre la medicinã si sã poatã ajuta toti copiii din Protectie, sã-i ajute sã facã o scoalã. A învãtat singurã, s-a chinuit fãrã pãrinti. Multi au pãrinti si tot nu reusesc, dar un copil singur pe lume? Cred cã Dumnezeu a trimis-o la mine sã facem niste treburi bune si uite cã am reusit. Sã n-ai pe cineva cãruia sã-I spui mamã nu este usor. Dupã ce a aflat cã a intrat la facultate, spunea „Eu, dupã ce voi iesi doctor, pentru cã am primit o sansã, voi ajuta toti copiii din centru sã ajungã si ei cineva, pentru cã ei nu au nicio sansã si nu le întinde nimeni o mânã de ajutor când terminã scoala, dacã nu continuã o facultate”. Dumnezeu a vãzut în inima ei o inimã bunã”, a povestit despre ea una dintre femeile care i-au purtat de grijã de-a lungul timpului.
„De micã am fost atrasã spre sfera asta a medicinei”
De mic copil si-a dat seama cã are o chemare spre domeniul medicinei. Dupã ce a urmãrit cu interes emisiunile televizate despre acest domeniu, nepoata femeii alãturi de care a crescut i-a oferit sfaturi si detalii din facultate, fiind în anii studentiei. „De micã am fost atrasã spre sfera asta. Tin minte cã am început sã mã uit la desene animate, iar pe urmã mã uitam la filme si seriale despre lumea aceasta a medicinei si mi se pãrea foarte interesantã. E plinã de adrenalinã. Am fost în asistentã maternalã si doamna respectivã avea o nepoatã care a dat la Medicinã la Iasi si povestea cum este acolo, cum este viata de student. Îmi arãta cãrtile ei, oase, tot felul de materiale. Undeva prin clasa a X-a m-am hotãrât sã dau la facultatea aceasta. Acum mã bucur cã am reusit si astept sã vãd ce o sã se întâmple. Încã nu m-am hotãrât pe ce domeniu mã voi îndrepta. Astept sã vãd ce mi se potriveste”, a spus Maria. Peste examenul de Bacalaureat a trecut usor, însã a avut nevoie de pregãtire la chimie si biologie, deoarece profilul pe care l-a studiat la liceu nu se potrivea cu domeniul dorit. „Am terminat la Liceul Anghel Ruginã, profilul Stiinte Sociale. Examenul de Bacalaureat mi s-a pãrut floare la ureche, dar nu prea i-am acordat prea multã atentie pentru cã nota de la BAC valoareazã 10% din nota de la admitere la Medicinã. Am învãtat vreo douã-trei sãptãmâni pentru examen. A fost foarte bine, am fost relaxatã. Am avut noroc de doamna Anda Grigoras, care mi-a plãtit pregãtirea si la Chimie si la Biologie începând cu luna august a anului trecut si care m-a sustinut si financiar si emotional si moral. Am tras tare. Bineînteles cã m-au sustinut si doamnele de la apartament si toatã lumea din DGASPC a fost alãturi de mine. De asemenea, ajutorul doamnelor profesoare care m-au pregãtit, Istrãtucã Mihaela la chimie și Diaconu Daniela la biologie, a contat enorm. Am intrat cu 7.65 la Buget. Examenul a fost unul foarte dificil”, a adãugat tânãra. Pe lângã inteligentã si frumusete, Maria mai este înzestratã si cu alte calitãti. „Pe lângã învãtatul pentru medicinã îmi place sã desenez si sã cânt. Când eram micutã, cântam la bâlci, la concursuri, când eram la tarã”, a mãrturisit fata. Pentru ea, vacanta a început abia dupã ce a trecut de emotiile examenului de admitere. „Nu prea am mai avut timp de hobby-uri, sincer Acum încerc sã recuperez, în ultima perioadã. La mine vara a început din august. Am reusit în sfârsit sã ies cu prietenii la plimbãri, la mare, la piscinã. M-am recompensat, ca sã spun asa”, a explicat studenta.
„Dupã ce am vãzut „Admis” în dreptul numelui, nu mai stiam sã vorbesc, nu mai stiam sã merg, îmi venea sã plâng de emotii, de fericire”
Primul succes din viata fetei a lãsat-o fãrã rãsuflare, dar cu o emotie care o va însoti toatã viata. „Când am aflat cã am intrat la Medicinã nu-mi venea sã cred. Eram la centru cu managerul meu de caz. Aveam emotii. Nu credeam cã voi intra pentru cã a fost un examen foarte greu. Lucrasem variantele din anii anteriori si chiar mã descurcam. Luam 92-93 de puncte. Anul acesta a fost un examen mai dificil, la sânge. Am crezut cã nu intru si Medicina era singura mea optiune, am mers doar pe ea. Mã întâlnisem cu o doamnã sã facem un plan de bãtaie în cazul în care nu intram sã am o alternativã. La un moment dat, mã sunã doamna profesoarã de chimie, o femeie extraordinarã, si-mi spune cã am intrat la facultate. Nu întelegeam ce spune, am rugat-o sã repete, nu-mi venea sã cred. M-a luat extazul, fericirea cã am intrat, dar dupã m-am gândit cã poate nu s-a uitat bine si poate nu am intrat. Poate a fost o gresealã. Am cãutat pe laptopul de aici si am asteptat minute în sir ca sã pot vedea rezultatele din cauzã cã picase site-ul de la suprasolicitare. Dupã ce am vãzut „Admis” în dreptul numelui nu mai stiam sã vorbesc, nu mai stiam sã merg, îmi venea sã plâng de emotii, de fericire. A fost o senzatie extraordinarã, un amestec de emotii. Când au aflat cei de la Centru, m-au felicitat, m-au luat în brate, m-au luat pe sus. M-am dus la apartament, doamnele mi-au luat flori, cadouri, m-au aplaudat, a fost un moment unic. Îmi voi aminti mereu cu drag de momentul acesta. Primul succes, dar sper sã urmeze si altele”, a mãrturisit Maria.
„Este pãcat cã sunt putini bani si copiii au nevoi, dar am învãtat sã ne descurcãm si asa”
Maria se considerã norocoasã cã a avut parte de sustinere din partea oamenilor din sistem, însã recunoaste cã au fost momente când ar fi avut nevoie de putin mai mult. „În privinta sistemului în care am crescut este loc si de mai bine, dar nu pot sã mã plâng. Stiu cã existã copii care o duc mult mai rãu decât copiii din sistem. Eu vin de la tarã si sunt copii care nu au sansa mea. Noi avem parte de sustinere moralã si financiarã. Doamnele de la apartament sunt niste doamne extraordinare si au multã grijã de mine. Este pãcat cã sunt putini bani si copiii au nevoi. Mai ales fatã fiind, ai nevoie de tot felul de lucruri mãrunte. Am învãtat sã ne descurcãm si asa. Pentru mine asta a venit ca o motivatie ca sã trag tare, sã ajung o femeie independentã, sã pot sã am casa mea, banul meu”, a povestit Maria. Desi a fost în asistentã maternalã aproape toatã viata, a fost nevoitã sã ajungã în cele din urmã în Centru.”Sunt aici de la 16 ani. De când aveam 3 luni, pânã la 16 ani am fost în asistentã maternalã. Când am ajuns aici m-am simtit oarecum pierdutã în spatiu. Îmi era foarte greu sã mã adaptez. Usor, usor am acceptat situatia si m-am acomodat foarte bine si mã înteleg cu toatã lumea. Îmi place aici. Chiar am zis cã dupã ce termin primul an vreau sã mã întorc sã stau pe aici în vacantã, sã tin legãtura cu toatã lumea de aici. Sunt oameni pe sufletul meu. Mã consider o norocoasã, sincer. Am avut parte de o familie „adoptivã”, sã o numesc, foarte ok, dar au intervenit niste problemute si a fost necesar sã mã mut. Am avut foarte multe de învãtat, chiar am avut un noroc imens. Am încercat sã-mi caut si pãrintii biologici. Mi-am cunoscut mama si acum cred cã este în Spania. Pe tata nu-l cunosc. Mama a fost crescutã în sistem pe timpul lui Ceausescu si a avut o experientã traumatizantã. Putin cât am vorbit cu ea mi-am putut da seama cã are niste sechele din copilãrie. Am înteles-o. Este o femeie chinuitã”, a explicat tânãra.
„Este foarte usor sã o iei pe o cale gresitã, odatã iesit din sistem”
Maria doreste sã le transmitã tinerilor cu povesti de viatã asemãnãtoare sã nu se abatã de la drumul drept si sã evite tentatiile care pot apãrea la aceastã vârstã.”Le urez celorlalti copii sã aibã multã ambitie, sã fie seriosi si sã nu se lase influentati de toate ispitele exterioare. Dacã îti doresti sã faci un lucru, oricare ar fi el, trebuie sã iei în serios lucrurile dacã vrei sã reusesti, pentru cã e foarte usor sã decazi, e foarte usor sã o iei pe o cale gresitã, odatã iesit din sistem. Poti ajunge foarte usor pe strãzi sau în situatii din care nu vei sti sã iesi. Copiii sunt sustinuti de Protectie pânã la 25 de ani, pe timpul facultãtii. Astfel, au si ei o sansã. Sunt multi copii care nu beneficiazã de aceste lucruri”, a spus studenta.
Alti 24 de tineri din sistem au fost admisi la universitãti de top
„Anul acesta 25 de tineri din protectie specialã din judetul Vaslui au fost admisi la universitãti de prestigiu din tarã. Vom avea studenti la medicinã, asistentã socialã, psihologie, litere, drept, biologie, agronomie, marketing, electronicã, telecomunicatii, finante bãnci, stiinte politice, educatie fizicã si sport, horticulturã, inginerie si management în agriculturã, tineri cu mare potential si determinare care, cu sigurantã, vor conferi plus valoare societãtii de mâine. Pentru noi, colectivul DGASPC Vaslui, reusita lor reprezintã mai mult decât o împlinire, este o satisfactie profesionalã si mândrie! Pe aceastã cale, le transmitem public felicitãri, cãci le meritã din plin. Ne dorim ca prin puterea exemplului, ambitia si efortul acestor tineri minunati, sã motiveze cât mai multi colegi, iar noi îi asigurãm de întreaga sustinere necesarã pentru a-si croi un drum în viatã si în carierã!”, a transmis colectivul DGASPC Vaslui.
Deși primește ajutor din partea DGASPC, banii sunt limitați. Dacă doriți să o sprijiniți pe Maria să-și ducă la bun sfârșit visul, puteți suna la numărul de telefon 0772142044.