spot_img
12.8 C
Vaslui
07-oct.-2024
spot_img

Marele Premiu al Salonului Internațional de Caricatură merge la Ploiești

- Advertisement -

PREMII… Ediția din acest an a Salonului Internațional de Caricatură, parte a Festivalului de Umor “Constantin Tănase”, a fost câștigată de graficianul Mihai Ignat. Lucrările acestuia au descris cel mai bine tema competiției: „Veșnica politichie: unde-i urna cea hazlie?”. Din păcate, graficianul a lipsit de la festivitatea de premiere a laureaților din motive medicale. “Colegul meu, Mihai Ignat, din Ploiești, trece printr-o perioadă în care nu se simte foarte bine. Este unul dintre marii graficieni ai lumii. Îl felicit pentru această performanță, chiar dacă este unul dintre premianții Salonului în anii din urmă”, a declarat Victor Eugen Mihai – VEM, președintele juriului. Premiul I a fost câștigat de Liviu Stănilă, Premiul II i-a revenit lui Constantin Pavel din Focșani, iar Premiul III, lui Sergiu Fărcășanu. Mențiunile au fost adjudecate de caricaturiști din afara țării: Oleg Gutsol din Ucraina, Darko Drjevic din Muntenegru și Roman Matkiewicz din Estonia. Premiul pentru întreaga creație artistică a fost câștigat, anul acesta, de caricaturistul vasluian Nicolae Viziteu – NEVE.

Salonul Internațional de Caricatură a reunit, anul acesta, 109 graficieni din țară și din străinătate. “Festivalul Umorului de la Vaslui este un bun național, face parte din patrimoniul umorului românesc. Cu 54 de ani de existență, este cel mai longeviv festival românesc și, totodată, cel mai complet. Avem datoria să-l ducem mai departe. Dacă ar fi să-l parafrazez pe Ștefan cel Mare, aș spune că Salonul de Caricatură nu este al celor care l-au creat, ci al urmașilor urmașilor noștri. Deci, să ne bucurăm de umor! Premianții de anul acesta, Mihai Ignat, Liviu Stănilă, Constantin Pavel, Sergiu Fărcășanu, Oleg Gutsol, Darko Drjevic și Roman Matkiewicz sunt artiști plastici care au strălucit la nivel internațional. Participarea și clasarea lor pe lista premianților aduce strălucire și Salonului de Caricatură de la Vaslui”, a spus Victor Eugen Mihai – VEM, președintele juriului.

“Valentin Silvestru, maestru al artei teatrale”

Tot ieri a fost lansat Albumul Salonului de Caricatură și cartea „Valentin Silvestru, maestrul artei teatrale”, ambele editate de Muzeul Județean „Ștefan cel Mare”. “Volumul omagial pe care îl lansăm astăzi, intitulat “Valentin Silvestru, maestru al artei teatrale”, își are începuturile în anul 2022. Acum doi ani, muzeul venea în fața publicului cu o expoziție dedicată maestrului Valentin Silvestru, care surprindea momente din viața și activitatea acestuia. Pentru că cele câteva panouri pe care noi le-am expus nu au reușit să expună vasta activitate a maestrului Valentin Silvestru și pentru că muzeul nostru deține o colecție foarte bogată, s-a născut ideea de a face un volum dedicat maestrului. Ne aflăm la prima ediție a volumului, intenționăm ca în următorii ani să scoatem volumele II și III. Este un volum omagial, veți vedea că în paginile acestui volum sunt foarte multe documente, scrisori personale, fotografii care au fost expuse pentru prima dată. Sperăm să aducem bucurie cititorilor, să le stârnim curiozitatatea și să aștepte cu nerăbdare următoarele două volume, care vor întregi această colecție. Nu aș vrea să închei fără a citi câteva rânduri pe care Valentin Silvestru le scria în 1996, anul fatidic în care trecea la cele veșnice, după ediția de festival din acel an: «orașul Vaslui i-a cinstit în mod deosebit pe Radu Beligan, Tamara Buciuceanu și dirijorul Vasile Baciu cu titlul de Cetățeni de Onoare. Voi purta cu mândrie acest titlu ce mi-l oferă ținutul în care m-am născut eu, părinții și frații pieriți, toți înaintașii mei de două veacuri și mă voi făli că mi s-a decernat tocmai la cel mai mare festival din țară, unde umorul și teatrul, cele două căi pe care eu umblu de decenii s-au îngemănat. Să ne fie de bine ceea ce s-a întâmplat la Vaslui în această toamnă încă blândă, încă însorită până va da neliniștitul noiembrie peste noi». Și, din păcate, neliniștitul noiembrie a dat peste Valentin Silvestru în 1996. Volumul va putea fi achiziționat de la Muzeul Județean “Ștefan cel Mare” Vaslui”, a spus muzeograful Anca Iordache.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.