SE ÎNTÂMPLĂ!… Deși s-a spus că în zona Vămii Albița a fost o perioadă înfloritoare pentru traficul cu țigări, dosarele soluționate cu vreo pedeapsă dată contrabandiștilor pot fi numărate pe degete. Mai nou, singurul dosar cu persoane acuzate de contrabandă, rămas să rătăcească pe la Judecătoria Huși, a fost pecetluit în aceste zile. Mai exact, toți cei șase inculpați, între care și un fost polițist de frontieră, au scăpat de orice acuzații, întrucât… faptele s-au prescris. Autoritatea Vamală Română, prin Direcția Regională a Vămilor Iași, văzând situația, a cerut disjungerea pe latură civilă, sperând ca măcar să recupereze ceva de la cei acuzați de contrabandă. Poate unii se întreabă cât s-or fi căznit magistrații să facă dreptate în acest dosar, iar o socoteală simplă arată că faptele s-au petrecut prin 2014, dosarul a șezut în anchetă până în 2019, iar de 6 ani instanța l-a tot reportat de la un termen la altul, până când, probabil, au uitat și inculpații ce s-a petrecut exact cu un deceniu în urmă. Slavă Domnului că s-au prescris faptele, că măcar s-a lămurit cumva cazul, spun avocații.
Puțini sunt cei care își mai amintesc faptul că prin 2009, 2010 și 2014, un fost polițist de frontieră din satul Pogănești, comuna Stănilești, era găsit pe malul Prutului cu o mașină în care erau, cel puțin, în cel din urmă transport, peste o mie de pachete de țigări cu timbru de Moldova. S-a făcut mare agitație, s-au transmis comunicate de presă despre capturi serioase și contrabandiști prinși de brațul lung al legii, iar fostul polițist de frontieră și câțiva moldoveni cu care era în cooperare au fost reținuți, sub acuzația de contrabandă. În tot acest timp, fostul polițist de frontieră a susținut că este nevinovat și că este acuzat pe nedrept. În 2019, dosarul a ajuns în instanță și părea că, în sfârșit, Justiția va stabili exact cine are dreptate, procurorii sau inculpații. Numai că anii au trecut și, iată, în 2025, adevărul în acest caz a rămas înțepenit undeva la mijloc, în sensul că nu a putut fi stabilit, nici de-o parte, nici de alta. A intervenit prescrierea faptelor, pronunțată în acest dosar pe 25 aprilie 2025.
„Sunt de crezut și judecătorii, că sunt puțini la o instanță precum cea de la Huși”
„Măcar s-a lămurit situația. Nu vreți să știți cât de greu este pentru un inculpat să fie cu anii purtat pe la Parchet, pe la audieri, apoi termene și termene la instanță. Este foarte greu. Dacă este vinovat, da, să plătească acum ceea ce a făcut. Dar să fii ținut cu anii în procese este traumatizant, credeți-mă. Sunt de crezut și de înțeles și judecătorii, că sunt foarte puțini la o instanță cum este cea de la Huși și au de soluționat sute și sute de dosare, dar inculpații nu poartă această vină. Ei sunt acuzați de anumite fapte și vor să își afle achitarea sau pedeapsa într-un timp rezonabil. Oricum, bine că s-a încheiat așa. Dacă legea prevede intervenția prescrierii faptelor și este o decizie luată în perfectă legalitate, atunci nu este nimic de comentat. Se poate face apel în termen de 10 zile, dar nu știu la ce ar mai folosi dacă există un calcul clar al timpului scurs. Apoi, este important de spus că Direcția Vamală continuă procesul pe latură civilă, pentru recuperarea prejudiciului din acest dosar, iar acest proces disjuns are deja primul termen pe 16 iunie”, au spus avocații.
Profesioniști tare și polițiștii au ținut dosarul în cercetare din 2024-2019. Dar ce te mira că la aproape toate plângerile așteaptă prescripția sau le clasează după ce nu fac nimic în ele și se roagă de persoana vătămată să-și retragă plângerea, oameni plictisiți de așteptarea sa li se facă dreptate. Ei, polițiștii, sunt profesioniști 🤣🤣🤣🤣🤣 au volum mare de munca, texte răsuflate în condițiile în care toată ziua sunt numai la fumat, cafele și plimbare fara rost cu mașina. Mă combateți? Asta este realitatea nefiind posibil că un procentaj de 99.9 la sută din plângeri sa fie clasați iar pe o unitate de politie sa ai 15- 20 de RTUP într-un an. Astea sunt dar pentru că persoanele vătămate se țin tare și nu accepta retragerea plângerii Marea majoritate a polițiștilor niste putori care nu au trimis în judecată un infractor că dacă le spui că ăla e învinuit nici nu știu ce e ăla . Penibili mari polițiști cu figuri să meargă la persoana vătămată dupu un an sau doi timp in care nu au decât o declarație în dosar și să se roage pentru retragerea plângerii. In instanta ce sa mai judece daca ei polițiștii nici nu administrează probe în prima faza după comiterea faptei. Întradevăr profesioniști polițiștii că și șefii lor 🤣🤣🤣🤣😄😄😄🤣😄😄🤣