spot_img
spot_img
6.5 C
Vaslui
18-ian.-2025

MAREA POFTICIOASÃ

- Advertisement -

Se pregãteste postul de director pentru Ramona Mocanu!?

TENSIUNE Consilierii judeteni vor trebui sã decidã, astãzi, în privinta caietului de obiective si a Regulamentului de organizare si desfãsurare a concursului de proiecte de management organizat în vederea încredintãrii managementului la Muzeul judetean „Stefan cel Mare” Vaslui. Un post la care râvneste, de câteva luni, sotia preotului din Osesti, profesoara Ramona Mocanu, si pentru care presedintele CJ Vaslui a pregãtit un concurs destul de strãveziu. Nici nu este de mirare, câtã vreme Buzatu organizeazã atât comisia de concurs, cât si cea de solutionare a contestatiilor. Asta înseamnã cã doar persoana pe care presedintele CJ Vaslui va dori s-o nominalizeze va câstiga concursul, oricâti doritori (chiar si profesionisti în domeniu, dar fãrã carnet la PSD e exclus!) se vor înscrie la examen.

Ramona Mocanu face valuri în PSD si cere de urgentã un post de director, cât de mic, numai sefã sã fie si ea prin judet… Asa cã, ascultãtor, Dumitru Buzatu, presedintele CJ Vaslui, spun surse din partid, i-ar fi pregãtit contractul pentru postul de manager al Muzeului Judetean. Timp de cinci ani, dacã partidul o va propune, Ramona ar putea încasa în jur de 4.000 de lei pe lunã, plus masinã la scarã si alte facilitãti din functia de director al celui mai mare muzeu din judet. Buzatu i-a stabilit si un obiectiv de râsul curcilor: „Muzeul Judetean <<Stefan cel Mare>> trebuie sã devinã o institutie muzealã model, de nivel regional si national”. Viitorul director al Muzeului Judetean ar trebui sã se ocupe de „diversificarea si adecvarea ofertei culturale a institutiei, prin cunoasterea profilului cultural al consumatorului”. Iatã ce alte sarcini îi vor reveni viitorului director de Muzeu Judetean: „preocuparea permanentã pentru verificarea <<stãrii de sãnãtate>> a obiectelor aflate în patrimoniul muzeului, prin restaurarea si conservarea lor; restaurarea valorilor de patrimoniu cu specific arheologic, a documentelor si obiectelor istorice, a valorilor de artã si a celor etnografice; definitivarea bazei de date si de evidentã stiintificã a patrimoniului cultural, conform noilor Norme emise de Ministerul Culturii si Patrimoniului Cultural (inclusiv registrul informatizat – obligatoriu conform legislatiei în vigoare); securizarea valorilor de patrimoniu cultural împotriva eventualelor incendiilor si inundatiilor sau a actiunilor de efractie sau de distrugere; popularizarea si cunoasterea valorilor istorice, de artã si etnografie cu caracter local, zonal si national, prin expozitii, simpozioane, colocvii stiintifice, mese rotunde, cataloage, pliante, ghiduri de popularizare”. Dacã mai spunem cã, odatã ajunsã director de muzeu, Ramona ar avea în subordine 39 de angajati, avem imaginea completã a unui sef de institutie judeteanã destul de multumit de pozitia pe care a fost numit.

Istoricul unui muzeu relativ tânãr

În judetul Vaslui existã 10 unitãti muzeale si o institutie teatralã cu o capacitate de aproximativ 300 locuri. Muzeul Judetean „Stefan cel Mare” Vaslui reprezintã una din institutiile fanion ale culturii în judetul Vaslui, cu importantã recunoastere în plan regional si national. Prin dispozitia 573 a Consiliul Popular al judetului Vaslui, la 18 octombrie 1974 s-a înfiintat Muzeul Judetean Vaslui, cu profil mixt – istorie si etnografie, având ca prim director pe prof. Constantin Popescu, muzeograf cu experientã si cu contributii importante în formarea altor institutii muzeale cum ar fi: Bran, Fãgãras, Râsnov. Cu sprijinul Consiliului Culturii si Educatiei Socialiste, tot în anul 1974, au fost încadrati ca muzeografi Rica Popescu, Ionel Bauman si Ioan Mancas – cei care sub îndrumarea si supravegherea directorului general al muzeelor din Romania – Iulian Antonescu – au realizat tematica pentru expozitia de bazã a institutiei. Muzeul Judetean Vaslui s-a deschis în ziua de 26 septembrie 1975, în prezenta specialistilor din centrele universitare Iasi si Bucuresti, a directorilor muzeelor din Moldova si a autoritãtilor locale si judetene, fiind apreciat în acel moment ca cel mai tânãr muzeu al tãrii, aspect valabil si astãzi, dar si ca cel mai bine realizat din punct de vedere tematic, stiintific si muzeotehnic.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.