spot_img
spot_img
4.8 C
Vaslui
27-ian.-2025

MAREA CURÃTENIE A SCOS LA IVEALÃ MUNTI DE GUNOAIE

- Advertisement -

Let’s do it, România!: 3000 de voluntari din judetul Vaslui au iesit în week-end sã scape natura de gunoaie.

VOLUNTARI Ziua de 24 septembrie a fost declaratã zi de curãtenie generalã în toatã tara. Vasluienii s-au alãturat, cu mic cu mare, proiectului “Let’s do it, România!” si au reusit, în doar câteva ore, sã adune peste 7000 de saci de gunoi. Chiar dacã nu au putut curãta judetul în totalitate, mesajul celor 3000 de voluntari a fost clar: “Vrem o Românie curatã!”. La actiune au participat, laolaltã, elevi de gimnaziu, elevi de liceu, profesori, jandarmi, detinuti, angajati ai unor institutii, pãdurari, dar si simpli cetãteni, constienti de problemele de mediu cu care se confruntã tara noastrã.

Aflatã la cea de-a doua editie, campania “Let’s do it, România!” din acest an a reusit sã strângã la start cel putin de douã ori mai multi voluntari decât în 2010. Astfel, în judetul Vaslui, au plecat în actiune, în sincron, peste 3000 de voluntari “înarmati” cu saci si mãnusi, hotãrâti sã facã un pas spre o tarã curatã. “Grosul” participantilor a fost din rândul elevilor, sectorul la care astfel de actiuni prind cel mai bine. Dornici de muncã si plini de entuziasm, elevii au fost însotiti de cadre didactice, cãrora li s-au alãturat si simpli cetãteni scosi din casã de ecoul proiectului. În mare parte, zonele în care s-a mers au fost aceleasi ca si anul trecut, si cum era de asteptat respectivele locatii erau din nou sufocate de gunoaie. Au fost ecologizate pãduri(Crasna, Mãrãseni, Paiu, Bãlteni, Delea, Dobrina, Cotu Negru, Prodana), albii de râu(Bârlad, Vasluiet, Stemnic), parcãri de pe marginea drumurilor judetene si nationale si zone de popas si agrement.

Directia Silvicã a sãrit în ajutorul voluntarilor

La nivelul judetului Vaslui, organizatorii au primit o mânã de ajutor din partea Directiei Silvice, institutie care a mobilizat 300 de voluntari, majoritatea din rândul pãdurarilor. Acestia au fost distribuiti în toate punctele din judet si au participat la actiune, cot la cot cu restul voluntarilor. Alte institutii ce au rãspuns invitatiei au fost Agentia pentru Protectia Mediului, Penitenciarul Vaslui, Jandarmeria si mai multe scoli din judet. Eforturile voluntarilor au fost completate si de promptitudinea operatorilor de salubritate, care au avut grijã ca niciun sac sã nu rãmânã la marginea drumului.

Se miscã lucrurile si în mediul rural

Neavând containere în sat, oamenii de la tarã nu au unde sã arunce deseurile, asa cã de cele mai multe ori acestia preferã sã scape de lucrurile netrebuincioase ducându-le “la râpã”. Educati în acest “ritual”, sãtenii par greu miscati de povestile sumbre legate de poluare. Totusi se demonstreazã cã, atunci când intervine o fortã de constrângere, orice obicei poate fi reînvãtat. Asa se face cã, în mai multe comune din judet, primarii si directorii de scoli au reusit sã se alinieze si ei spiritului proiectului de curãtenie nationalã. De lãudat atitudinea si initiativa voluntarilor din comunele Bãlteni, Deleni, Arsura, Duda Epureni, Drânceni, Hoceni, Lunca Banului, Oltenesti, Pãdureni, Stãnilesti, Tãtãrãni, Vetrisoaia, Cretesti, Bãcani, Grivita, Ivesti sau Zorleni. De lãudat este si capacitatea de mobilizare exemplarã de care husenii au dat dovadã. O treime din totalul voluntarilor si a sacilor adunati au fost din Husi si din comunele alãturate, semn cã în aceastã zonã oamenii sunt mai deschisi la astfel de actiuni.

“Trebuie luate mãsuri urgent!”

Organizatorii s-au declarat multumiti de rezultatele din acest an a campaniei “Let’s do it, Romania!” si i-au felicitat pe cei care s-au încumetat sã punã umãrul la curãtenie. Totusi, realitatea din teren le-a lãsat tuturor participantilor un gust amar. Mizerie a fost, mizerie este si mizerie se va face în continuare, dacã cineva nu gãseste o solutie urgent. “Putem spune cã actiunea din acest an a fost o reusitã atât pe plan local, cât si la nivel national. Am avut cu totii o zi grea, o zi în care ne-am lovit de probleme destul de murdare. De la pet-uri, doze si pungi pânã la pampersi si prezervative. Asta au gãsit voluntarii aruncat la voia întâmplãrii în naturã. În total, în judet s-au strâns peste 7000 de saci de deseuri, dar desi pare impresionantã, cantitatea reprezintã doar o picãturã într-un ocean. În continuare sunt zone ce suferã sub gunoaie si începând de mâine, probabil zonele curãtate vor începe sã fie din nou populate de oameni inconstienti. Educatia proastã a românului în materie de mediu, reticenta autoritãtilor la astfel de initiative, managementul prost al deseurilor si lipsa unui set de mãsuri eficiente din partea institutiilor abilitate ne vor tine în continuare captivi, sub dominatia plasticului. Pânã sã nu fie prea târziu, fiecare dintre noi trebuie sã învãtãm sã respectãm natura, sã o ocrotim si sã bãgãm bine la cap faptul cã locul deseurilor nu este pe câmp, pe ape sau în pãdure. Astfel de actiuni trebuie fãcute mai des, nu doar o datã pe an.”, a declarat Ciprian Hordilã, coordonator judetean al proiectului “Let’s do it, România!”.

A strâns gunoaie cu o mânã în ghips

CURAJOSI Nici ploaia cãzutã de la primele ore ale diminetii nu i-a împiedicat pe voluntarii din zona Husului sã porneascã ofensiva împotriva gunoielor! Sute de copii s-au implicat în campania „Let’s do it, Romania!” si efortul lor a fost unul pe mãsurã: în Husi si în alte 11 comune sunt, de ieri, cu peste 3000 de saci de gunoaie mai putini!

REZULTATE Evenimentul a fost organizat de Alter-Edu, Qadran si CSM Husi, care s-au bucurat de parteneriatul tuturor scolilor din oras, dar si a celor douã licee, precum si de spijinul Bisericii Catolice, al Bãncii Cormeciale Române, sucursala localã, al Serviciului Public de Salubritate Husi, condus de inginerul Nicolae Popa, si al Ocolului Silvic. Drânceni, Arsura, Duda, Hoceni, Pãdureni, Stãnilesti, Vetrisoaia, Lunca Banului, Cretesti, Oltenesti si Tãtãrãni sunt comunele care au rãspuns pozitiv îndemnului national „Let’s do it, România!”, mobilizând voluntarii, dornici sã înlãture gunoaiele care „sufocau” natura din jur. În cifre, rodul muncii colective a arãtat astfel: cei 300 de voluntari huseni au adunat nu mai putin de 1750 saci cu deseuri, iar voluntarii de la sate, 890 în total, au strâns 1552 saci. „A fost atât de frumos, atât de energici si harnici au fost copiii care au participat, încât treaba noastrã, a organizatorilor, a devenit cu mult mai usoarã decât ne asteptam, când am plecat la drum de dimineata”, a spus Alexandra Plop, reprezentanta ONG-ului Alter-Edu.

Exemplu de voluntariat: un copil a insistat sã participe la strâns gunoaie, desi avea o mânã în ghips!

INIMOSI Rezultatele, spun organizatorii, cel putin în zona Husului, au fost multumitoare. Pentru o comparatie, organizatorii amintesc faptul cã „la Husi, în acest an s-au strâns cu 1900 mai multi saci decât la aceeasi actiune, desfãsuratã în anul precedent. Asta aratã cã buna informare a oamenilor aduce si interesul lor de a participa la asemenea actiuni cu caracter ecologist”. Rezultatele bune se datoreazã poate si faptului cã toti copiii implicati în campania „Let’s do it, România!” si-au fãcut treaba cu entuziasm. Ei au înteles pe deplin, poate într-o mãsurã mai mare chiar si decât pãrintii lor, cât de important este sã protejezi mediul si, acolo unde cei indiferenti la sãnãtatea planetei au aruncat gunoiul la întâmplare, sã faci tot ce poti pentru a înlãtura poluarea. Emotionant a fost cazul unui copil de la scoala din Râsesti, care avea o mânã în ghips, însã, în ciuda acestui inconvenient, el a insistat sã meargã alãturi de colegi, sã strângã si el gunoaiele care îi urâteau satul. „Acest copil poate fi un exemplu si o dovadã cã tânãra generatie începe sã aibã respect pentru mediul înconjurãtor. Cei care aruncã resturile menajere la întâmplare, ar trebui sã vadã cu ce eforturi acesti copii au strâns murdãria din urma lor. Si, poate, atunci ar întelege mai bine care este, de fapt, mesajul si rostul campaniei Let’s do it, Romania!”, a mai spus Alexandra Plop.

20 de detinuti, la curãtenie pe sesul Vasluiului

“Let’s Do It, România!” este un proiect care vrea sã ne arate tuturor cã se poate … Se poate sã oferim fiecare din noi câte putin pentru un obiectiv ce poate deveni viabil: o Românie curatã. Aceastã initiativã ne-a oferit si nouã, penitenciarului, posibilitatea de a reliefa contributia persoanelor private de libertate la sustinerea comunitãtii locale prin investitia într-un mediu curat, natural, sãnãtos. Pornind de la ideea cã mediul înconjurãtor este al nostru, al tuturor, indiferent de statutul social, si întelegând cã impactul si reusita unui mesaj sunt determinate de puterea exemplului personal, 20 persoane private de libertate împreunã cu personalul din cadrul serviciului de educatie si asistentã psihosocialã si sectorul operativ din Penitenciarul Vaslui, s-au alãturat sâmbãtã, 24 septembrie, celor peste 800 de persoane private de libertate din unitãtile penitenciare din toatã tara, în calitate de voluntari la activitãtile de ecologizare si igienizare a zonelor limitrofe penitenciarelor, conform indicatiilor primite de organizatorii “Let’s do it, Romania!”. Activitãtile destinate mentinerii unei vieti active în aria cãrora se încadreazã si activitatea de voluntariat de genul celei propuse, sunt menite a umple „timpul mort al detentiei”, stiut fiind faptul cã munca ca terapie ocupationalã, reprezintã una din metodele cele mai eficiente de reabilitare, contribuind la echilibrarea psiho-socio-comportamentalã a persoanelor private de libertate, la îmbunãtãtirea imaginii si a respectului de sine si la îmbunãtãtirea notiunii de persoanã privatã de libertate în constiinta cetãtenilor. Mai mult, prin stabilirea contactului direct cu comunitatea contribuim la diminuarea efectelor negative ale încarcerãrii asupra persoanelor private de libertate, ajutãm la cultivarea sentimentului de apartenentã la o anumitã colectivitate si, sperãm noi, la schimbarea perceptiei negative a penitenciarelor, a celor care lucreazã în acest sistem si a detinutilor în opinia societãtii civile, la sensibilizarea si educarea în spiritul aprecierii relatiilor interumane, la reducerea diferentei dintre viata de detentie si lumea exterioarã, la îmbunãtãtirea imaginii si a respectului de sine pentru cei care lipsesc doar temporar dintre noi. În acest context, prin desfãsurarea acestei activitãti, se urmãreste apropierea persoanei private de libertate de mediul sãu natural, original, prin eliberarea emotiilor, a amintirilor, a creãrii sentimentului de personal, stãri care sunt menite a-l ajuta pe detinut în pregãtirea pentru liberare si pentru reintegrarea în societate. (Subcomisar de penitenciare Nicolae TOMA, purtãtor de cuvânt Penitenciarul Vaslui)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

8 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.