spot_img
spot_img
8.5 C
Vaslui
22-nov.-2024
spot_img
spot_img

Marea Chevroneala

- Advertisement -

UPDATE 10:30

Presa nu a fost primitã în sediul Centrului de Afaceri acolo unde se desfãsoarã forumul Chevron în colaborare cu Consiliul Judetean. La toate intrãrile în clãdire sunt echipe de la o firmã de pazã din oras care nu permit intrarea decât a celor înscrisi pe lista de la Chevron. În fata clãdirii au venit câtiva reprezentanti ai grupurilor de initiativã din Bârlad si Vaslui care protesteazã împotriva modului în care se desfãsoarã acest forum.

PS CORNELIU, CHEMAT DE CHEVRON ÎN AMERICA!

MANIPULARE Astãzi, Chevron vrea sã explice autoritãtilor locale si judetene, parlamentarilor, tuturor politicienilor, ce mari beneficii vor veni în judet dacã vor umple zeci de parcele cu sonde de exploatare. O actiune la care partener este tocmai Consiliul Judetean, condus de Dumitru Buzatu. Actualul presedinte al CJ Vaslui avea, în primãvara anului trecut, un discurs fulminant împotriva Chevron, în fata a mii de bârlãdeni, în care cerea companiei americane sã nu calce pe pãmânturile vasluiene. Acum, banii îl fac sã uite ce a spus atunci si organizeazã alãturi de Chevron un fel de seminar de informare. Interesant este cã, pe baza unor informatii venite pe surse demne de încredere, în povestea cu Chevron apare si numele PS Corneliu, Episcopul Husilor. Episcopul Corneliu, se spune, a fost invitat în SUA de cãtre gigantul petrolier american, pentru a vedea cum se extrag gazele de sist prin procedeele tehnologice actuale si a-l convinge cã nu sunt pericole. Convins sau nu de americani, PS Corneliu nu a avut ce face în fata atitudinii decise a preotilor pe care-i pãstoreste. Preoti din Vaslui si Bârlad vor veni azi la întâlnirea cu Chevron tocmai pentru a transmite un mesaj de împotrivire din partea credinciosilor vasluieni, care nu vor sã trãiascã într-o zonã cu aer poluat de la sondele petroliere si cu ape infestate de substantele chimice care vor fi folosite în extractia gazelor. Interesant este si cã douã consilii locale, de la Gherghesti si Iana, au anuntat cã nu vor permite montarea de sonde pe terenurile din aceste localitãti.

„Compania Chevron, în coordonare cu Consiliul Judetean Vaslui, are plãcerea de a vã invita sã participati la seminarul cu tema: „Explorarea si Dezvoltarea Gazelor Naturale din Argile”. Evenimentul va avea loc miercuri, 6 februarie 2013, cu începere de la orele 10:30, la Sala micã de conferinte amplasatã la etajul 1 al Centrului de Afaceri Vaslui. Cu acest prilej, reprezentantii companiei vor face o prezentare a procesului de prospectare a gazelor naturale din argile, vor discuta asupra aspectelor economice, sociale si de mediu, despre alte aspecte de însemnãtate specialã pentru cetãtenii judetului Vaslui si vor rãspunde la întrebãri, adresate de cei prezenti la discutie. Chevron considerã important ca publicul larg sã fie la curent cu privire la tehnologiile utilizate în faza de prospectare, folosite pe scarã largã în industria de petrol si gaze. Aceste tehnologii au fost aplicate, în conditii de sigurantã, în ultimii 60 de ani, inclusiv în România, tarã care detine o istorie bogatã în domeniul productiei de petrol si gaze. Chevron este onorat sã fie partenerul autoritãtilor române, în efortul de evaluare a potentialului de gaze neconventionale detinut de România. Aceleasi tehnici, ce au fost constant îmbunãtãtite de-a lungul celor 150 de ani de explorãri conventionale în domeniul petrolier, vor fi utilizate pentru a determina dacã România ar putea sã-si sporeascã productia de gaz natural. Chevron are convingerea cã investitia derulatã în judetul Vaslui va crea locuri de muncã pentru români, va genera venituri la bugetul local si national, va asigura protectia mediului înconjurãtor si va contribui activ la bunãstarea comunitãtilor, în mijlocul cãrora îsi desfãsoarã activitatea.

Toate activitãtile companiei Chevron au fost si vor continua sã fie desfãsurate în deplinã conformitate cu legislatia românã, cerintele europene si cele mai riguroase standarde practicate în industria extractivã”. Asa sunã invitatia lansatã cãtre parlamentarii si oficialitãtile din judet, departe de ochii presei. De la 10.30, cei de la Chevron vor da piept cu cei pe care i-au invitat, dar si cu preotii din judet, care anuntã cã vor veni în numãr destul de mare la întâlnirea cu gigantul petrolier american. Mesajul preotilor vasluieni este clar: Chevron nu este dorit în judetul Vaslui, tocmai pentru cã exploatarea gazelor de sist ar distruge mediul înconjurãtor. „Am discutat cu preotii din protopopiat si am decis cã aceia care vor sã participe la forumul anuntat de Chevron sunt asteptati sã vinã pe 6 februarie, la Centrul de Afaceri, unde vom prezenta si punctul de vedere al credinciosilor fatã de aceste exploatãri care vor distruge totul în judetul Vaslui, inclusiv vietile omenesti. Noi, ca reprezentanti ai credinciosilor din judet, vrem sã ducem un mesaj reprezentantilor companiei Chevron: trebuie sã apãrãm integritatea moralã si de viatã a oamenilor de la Pãltinis, de pe Valea Ivãnestiului sau din alte pãrti ale judetului. Exploatarea gazelor de sist va îmbolnãvi aerul si solul din acest judet, pe mii de ani de acum încolo, iar noi vrem sã le spunem celor de la Chevron cã nu suntem de acord cu aceastã exploatare. Vor veni preoti din cele douã protopopiate, de la Vaslui si Bârlad, pentru a transmite acest mesaj. Cred cã în jur de 20 de preoti vor veni în salã, alãturi de Comitetul care existã la Bârlad în jurul generalului Rotaru. Probabil vor veni mai multi preoti, vom vedea”, a anuntat deja protopopul de Vaslui, preotul Vasile Pârcãlabu. Interventia preotilor din Vaslui si Bârlad vine în paralel cu o actiune secretã a PS Corneliu, Episcopul Husilor.

Episcopul Corneliu, invitat în SUA de Chevron!

Conform unor informatii demne de încredere, în urmã cu câteva luni, Episcopul Husilor, PS Corneliu, a fost invitat de concernul Chevron în Statele Unite, tocmai pentru a vedea procesul de explorare si extractie a gazelor de sist. Americanii au considerat, probabil, în urma mitingului de la Bârlad, la care au participat sute de preoti din tot judetul, cã Episcopul ar putea avea un cuvânt de spus în a „îmblânzi” spiritele printre credinciosi. Nu stim cu ce impresii s-a întors Prea-Sfintitul Corneliu din SUA, cert este cã preotii au decis cã vor merge pe linia anuntatã anul trecut: credinciosii nu vor ca gazele de sist sã fie exploatate, pentru cã ar distruge mediul înconjurãtor si ar putea conduce la cutremure catastrofale în zonã. Episcopia, de altfel, a anuntat ieri si punctul sãu de vedere fatã de acest scandal care tinde sã ia amploare. Reprezentantii Episcopiei Husilor au o pozitie fermã vis-à-vis de o posibilã implicare a preotilor la actiuni pro sau contra exploatãrii gazelor de sist. „Episcopia Husilor nu se poate pronunta asupra acestei metode de extractie a gazelor de sist prin metoda fracturãrii hidraulice. Lãsãm specialistii sã se exprime în acest domeniu. Orice preot poate participa la actiunile pro sau contra exploatãrii gazelor de sist, ca persoane fizice si dupã cum le dicteazã propria constiintã, însã fãrã a implica biserica. Episcopia Husilor nu a organizat si nici nu va organiza vreo actiune în acest sens”, a declarat Marin Tudoricã, purtãtorul de cuvânt al Episcopiei Husilor.

Buzatu era în 2012 dusman declarat al Chevron. Astãzi organizeazã seminarul în colaborare cu americanii! Cine sã mai înteleagã ceva?

„Oameni buni si buni cetãteni! Nu am gãsit o altã formulã de adresare, vãzând multimea celor care au venit aici. Trebuie sã vã spun cã si eu stiu tot atât de multe lucruri despre felul cum au fost concesionate perimetre, despre activitatea Chevorn, adicã mai nimic. Am primit pe unul din reprezentantii acestei companii, la cererea lor, dar nu am reusit sã aflu mai nimic, ei mi-au spus cã vor face un prim pas. Eu le-am spus cã aici existã credinta înrãdãcinatã cã primul pas este legat de al doilea pas. Vreau sã credeti si sã vã îndreptati toatã energia de care dati dovadã în directia unei opozitii active împotriva exploatãrii gazelor de sist. Suntem aici pentru a spune întotdeauna: Nu acestei companii, nu acestei activitãti!”. Asa striga în primãvara anului trecut actualul presedinte al Consiliului Judetean, Dumitru Buzatu. Astãzi, ajuns sef al judetului, Buzatu si-a schimbat total pozitia. Este coorganizator al evenimentului de la Vaslui, care se anuntã destul de agitat. „Sunt unii care doresc sã se facã si activitãti industriale în acest judet, care a demarat mai mult investitii în agriculturã, în multe cazuri de subzistentã. Sunt convins cã sunt riscuri enorme cu exploatarea acestor gaze, dar pe planeta Pãmânt peste tot sunt riscuri enorme, dar noi trebuie sã le trãim. În discutiile pe care le-am avut cu compania Chevron le-am spus cã trebuie sã aibã o discutie fatã în fatã cu societatea civilã. Trebuie ca lucrurile sã decurgã într-o manierã constructivã, nu trebuie sã demonstrãm lipsã de receptivitate. Existã fricã, s-a instalat în mintea oamenilor, dar trebuie sã purtati dialogul în limite rezonabile”, este limbajul actual al presedintelui CJ Vaslui, total diferit fatã de cel din 2012. Societatea civilã va protesta astãzi împotriva modului în care Chevron vrea sã intre în judetul Vaslui, mai ales cã acelasi presedinte Buzatu a semnat documente foarte importante. Consiliul Judetean (CJ) Vaslui a eliberat, în ultima lunã, trei certificate de urbanism pentru tot atâtea perimetre din judetul Vaslui unde compania americanã Chevron intentioneazã sã facã prospectiuni pentru o posibilã exploatare a gazelor de sist. Cele trei certificate de urbanism sunt valabile un an de zile si au fost emise pentru suprafete extravilane cuprinse între 35.000 de metri pãtrati si 73.400 de metri pãtrati de teren din zona localitãtilor Pãltinis (Bãcesti), Popeni (Gãgesti) si Silistea (Pungesti). Asta înseamnã cã si locuitorii din zona Vasluiului vor fi afectati de viitoarele exploatãri de gaze. Însã, în timp ce la Bârlad s-au fãcut tot felul de comitete ale societãtii civile, la Vaslui lucrurile sunt în stare de amortealã. Tonul protestelor îl vor da preotii condusi de protopopul Vasile Pârcãlabu, care sperã cã tot mai multi vasluieni vor constitui un comitet de protest împotriva Chevron si vor iesi în stradã în aceastã primãvarã.

La Gherghesti si Iana, Chevron nu este dorit. De ce nu se întâmplã acelasi lucru si la Pungesti sau Bãcesti?

În ultimele zile, în unele consilii locale din judet a fost vânzolealã mare. La Gherghesti si Iana, consilierii locali au votat împotriva gazelor de sist de pe teritoriul lor, ceea ce este un semnal de alarmã si pentru restul primarilor din judetul Vaslui. Primarii vasluieni asteaptã acum un semnal si din partea Consiliilor locale de la Gãgesti, Bãcesti sau Pungesti, acolo unde se vor instala sonde de forare, în vederea gãsirii zãcãmintelor de gaze. Consilierii locali din aceste comune ar putea da un semnal puternic de împotrivire la tendintele expansioniste ale companiei Chevron, însã rãmâne la latitudinea primarilor de acolo sã ia decizii hotãrâte.

Iatã ce spune Chevron despre modul în care vrea sã infesteze terenurile din judetul Vaslui

În 2011, firma Prospectiuni SA a demarat prospectiuni pentru identificarea de noi zãcãminte de gaze naturale în zona Bârlad. Dacã se va dovedi cã existã astfel de zãcãminte, concernul Chevron ar urma sã aplice metoda fractionãrii hidraulice pentru a extrage acest caz. Însã, ce este acest procedeu? Pungile de gaze se formeazã sub unele depozite sedimentare, denumite „pungi-mamã”. Acest tip de gaz era considerat a fi neexploatabil, pânã prin anul 2000, din cauza faptului cã era prea difuz si rãspândit în straturi sedimentare cvasi-impermeabile. Dupã acest an, însã, a apãrut tehnica fracturãrii hidraulice pentru a recupera gazul de sist. Este vorba de un foraj vertical, care se executã la o adâncime de 2.600-3.000 metri, dupã care turbina de foraj e deviatã pentru a sãpa pe orizontalã în rocile care retin gazul, pe o distantã pânã la o distantã de aproximativ 8 kilometri. Procedeul de fracturare hidraulicã presupune injectarea unei mari cantitãti de apã cu nisip si reactivi, la mare presiune, pentru a lãrgi fisurile rocilor, dupã care se procedeazã la foraj si captarea gazului, care se elibereazã în mod natural. Nici pânã acum, cei de la Chevron nu au putut explica ce substante bagã în lacurile care se formeazã în apropierea sondelor, ceea ce iritã destul de mult societatea civilã. Concernul Chevron a câstigat licitatiile pentru astfel de forãri în România în judetele Bihor, Vaslui si Constanta, dupã ce a depus, în iulie 2010, oferte câstigãtoare pentru trei perimetre cu o suprafatã totalã de 2.700 de kilometri pãtrati. Conform unor surse, gazele naturale astfel obtinute ar putea acoperi cererea din regiune pentru aproape 80 de ani.

Oamenii politici aruncã pisica moartã…

În 2004, atunci când fostul premier, Adrian Nãstase semna un contract de exploatare a resurselor naturale din subsol cu o firmã care ulterior avea sã cedeze toate drepturile cãtre Chevron, nimeni nu bãnuia ce scandal international avea sã urmeze. Zona Bârlad era vândutã de guvernul Nãstase, la propriu, cãtre un gigant petrolier american, care îsi propunea sã exploateze gazele de sist care se bãnuieste cã ar fi în zona Bârlad, dar si în alte perimetre din judet, dupã tehnologii mortale. Opt ani mai târziu, când americanii si-au fãcut simtitã prezenta în judet, societatea civilã s-a inflamat. La fel si politicienii, care au simtit potentialul electoral al unui scandal care tinde sã cuprindã toatã societatea româneascã. Locuitorii Bârladului, cei de la Vaslui, Ivãnesti, Pungesti sau Bãcesti sunt revoltati de faptul cã autoritãtile judetene nu fac nimic pentru a stopa masacrul ecologic pe care-l va aduce exploatarea gazelor de sist în judet. Concesionarea perimetrului Bârlad a fost decisã de Guvernul Adrian Nãstase pe finalul mandatului, fãrã consultare cu locuitorii orasului, cãtre o firmã de la care Chevron a preluat ulterior concesiunea, iar acordul cu grupul american a fost semnat de fostul sef PSD al ANRM. „În privinta acrodului petrolier detinut de Chevron pentru zona Bârlad, acesta a fost aprobat de Guvernul PSD în 2004, titularul initial fiind o altã companie. Procedura de desfãsurare a apelului public de ofertã a fost transparentã, deschisã atât companiilor românesti, cât si celor strãine care au dorit sã participe la aceastã rundã si care au îndeplinit conditiile pentru a fi declarate câstigãtoare. Toate acordurile despre care vorbim sunt acorduri petroliere, în strictã conformitate cu legea petrolului”, a acuzat fostul premier Ungureanu. „Am vãzut niste copii nervosi care au spus cã operatiunea a pornit în 2004 printr-o hotãrâre aprobatã de Guvern. Am cerut astãzi Departamentului de industrii de la partid sã dea un comunicat. Noi am adoptat atunci, prin Legea petrolului si a minelor, o abordare foarte clarã si HG privind acordul petrolier pentru zona Bârlad a fost datã în baza acelei legi si numai pentru titei si pentru gazele naturale, nu pentru gazele din sisturi. Ceea ce este mai grav e cã cei care i-au pus pe acesti tineri lipsiti de experientã sã atace aceste lucruri au fãcut o mare gresealã. Acest contract fãcut cu Chevron-ul este ilegal în România. În baza Legii petrolului si a Legii minelor nu existã niciun fel de aprobare politicã pentru exploatarea gazelor de sist si acest lucru mi se pare extrem de grav si va atrage rãspunderea penalã a celor care discutã aceste lucruri”, a fost replica lui Nãstase.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.