DOLIU… Comunitatea vasluianã mai pierde un artist: compozitorul Marcel Iorga, în vârstã de 66 ani, a încetat din viatã, marti dupã-amiazã, în urma unor complicatii provocate de virusul Sars-CoV-2. Boala a avut o evolutie fulminantã: medicii de la Spitalul Judetean Vaslui i-au schimbat tratamentul de câteva ori, însã organismul acestuia nu a rãspuns. Vestea a cãzut ca un trãsnet peste toti cei care l-au cunoscut si au colaborat cu artistul vasluian. Nimeni nu se astepta ca, în decurs de douã zile, starea sa sã se agraveze atât de tare. „Este prea socantã vestea. Nu îmi vine sã cred!”, a declarat ieri cunoscutul artist Aurelian Temisan, bun prieten al compozitorului. Un alt prieten apropiat al maestrului, Claudiu Bulete, a fost si el foarte afectat de veste: „Nu îmi vine sã cred cã a plecat dintre noi. A fost ca un frate mai mare pentru mine. Este dureros cã Vasluiul a pierdut o mare valoare, un mare muzician”. Doina Morosanu, vocea de aur care a dat viatã multor creatii semnate de Marcel Iorga, i-a transmis, de asemenea, un mesaj: „Sã ai drum lin spre stele, iar tu sã strãlucesti mai tare decât ele. Nu te voi uita niciodatã!”. În mediul online, zeci de colaboratori si copii îndrumati de el i-au adus un omagiu. „Nu pot sã cred, maestre! Pur si simplu mi-e greu sã accept sã vorbesc despre Dumneavoastrã la timpul trecut!”, „Odihnã vesnicã si drum lin printre îngeri, maestre”, „O viatã în cântec și alãturi de copii. Drum lin, Marcel Iorga!”, sunt doar câteva dintre mesajele publicate pe retelele de socializare.
Marcel Iorga a fost unul dintre cei mai titrati compozitori din zona Moldovei si nu numai. Acesta urma sã primeascã titlul de Cetãtean de Onoare al municipiului Vaslui, un astfel de proiect aflându-se în atentia Consiliului Local Vaslui. S-a nãscut pe 25 octombire 1955, la Bãcesti, a studiat muzica la Slãnic Moldova – Bacãu si, în particular, cu diferiti profesori de muzicã, initiindu-se în arta dirijatului si în arta componisticã. A studiat flautul, pianul, acordeonul, saxofonul, contrabasul, chitara si tobele. A avut contracte muzicale cu Olanda, Emiratele Arabe Unite, Bulgaria. A fost membru si presedinte de juriu la diferite festivaluri, concursuri nationale si internationale. Are peste 200 de compozitii si era membru al Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din România. Marcel Iorga este si autorul mai multor imnuri de festivaluri, dar si ale echipelor FC Vaslui, Handbal Club Vaslui si LPS Vaslui. În acest weekend, Marcel Iorga trebuia sã facã parte din juriul Festivalului International de Interpretare si Creatie „Dragobete pupã fete” de la Ploiesti, alãturi de compozitorul Claudiu Bulete, interpretul Nicusor Ionitã, profesoara de vioarã Roxana Furtunã, interpreta de muzicã popularã Silvana Rîciu si regizorul Mariana Pachis. Ultima postare a acestuia pe facebook este chiar un îndemn de înscriere la acest festival: „Nu ratati ultimele zile de înscrieri la editia a IV- a a Festivalului „Dragobete pupã fete” – 24 Februarie data limitã!”.
Marcel Iorga, confirmat cu COVID-19 în urmã cu o sãptãmânã
În urmã cu o sãptãmânã, compozitorul a fost confirmat cu COVID-19. Potrivit unor surse, acesta a început sã se simtã rãu miercurea trecutã. Avea simptome, însã nu foarte grave, care sã-l punã pe gânduri. Vineri, în schimb, saturatia i-a scãzut sub 90, lucru care l-a alertat, astfel cã, la insistentele familiei, vineri seara a ajuns la spitalul din Vaslui. Starea sa de sãnãtate a fluctuat, sâmbãtã le-a spus apropiatilor cã se simte bine, însã, apoi a început sã nu mai rãspundã la tratament. Medici au fost nevoiti sã îi schimbe de câteva ori schema de tratament, însã în zadar. Compozitorul nu era vaccinat împotriva COVID-19 si avea probleme cardiace, însã a fost foarte atent cu mãsurile de protectie. Compozitorul Claudiu Bulete a povestit cã nu-i vine sã creadã cât de repede s-a agravat starea de sãnãtate a bunului sãu prieten: „Mi-e greu sã vorbesc despre el la trecut, pentru mine a fost ca un frate mai mare. Am participat alãturi de el în juriile multor concursuri si festivaluri. O mare valoare a Vasluiului, un mare muzician. Nu îmi vine sã cred cã a plecat dintre noi. Mã uimeste rapiditatea cu care s-au miscat lucrurile: vinerea trecutã m-a sunat la ora 7:00 dimineata si m-a rugat sã mã duc la Suceava sã înregistrez ceva cu un grup, pentru cã nu se simtea bine. Sãmbãtã am vorbit cu el si a zis cã se simte mai bine, ba chiar mi-a zis cã marti, adicã azi (n.r. ieri), îl externeazã. Din pãcate, nu am stiut cum o sã-l externeze. De douã zile nu mi-a mai rãspuns la mesaje, iar de dimineatã mi-a zis sotia lui cã medicii au fost nevoiti sã-l intubeze. Pentru mine, e foarte ciudat de unde a putut sã ia acest virus, pentru cã în ultima perioadã a stat mai mult acasã. În plus, un om care sã se protejeze mai tare de COVID-19 decât el nu am vãzut. Înainte de pandemie, obisnuiam sã iesim la ceai sau la cafea, dupã ce a început toatã nebunia, el nu a mai iesit decât foarte rar. La toate concursurile la care mergea, avea grijã sã se protejeze: avea mascã, vizierã, dezinfectant. Nu renunta la ele niciodatã”, a declarat compozitorul Claudiu Bulete.
Lumea muzicalã, în doliu: Doina Morosanu, Viorel Gavrilã, Vasile Negurã, mesaje emotionante pentru compozitorul Marcel Iorga
Doina Morosanu, artista alãturi de care compozitorul a câstigat mai multe premii la Festivalul National de Romante „Crizantema de aur” de la Târgoviste, i-a transmis un mesaj emotionant: „Dragã Marcel, nu ti-am spus poate niciodatã cât te-am apreciat ca un creator adevãrat de muzicã si ce planuri frumoase aveam pentru timpul care urma. Sã ai drum lin spre stele, iar tu sã strãlucesti mai tare decât ele. Nu te voi uita niciodatã si îti dãruiesc acum, la plecare, „un buchet de crizanteme”. Adio, dragul nostru!”. „A plecat dintre noi un om drag, o personalitate a muzicii usoare românesti, un adevãrat profesionist – Marcel Iorga. Dumnezeu sã-l aibã în grijã și sã-l odihneascã!”, a scris în mediul online profesorul Vasile Negurã, dirijorul Coralei „Fantasia. Maestrul Viorel Gavrilã i-a transmis, de asemenea, un mesaj: „Nu pot sã cred cã Marcel nu mai e printre noi.Un om minunat cu un suflet mare si cald. A fost un muzician desãvârsit, iar creatiile sale valoroase au îmbogãtit patrimoniul componistic românesc. Condoleante familiei. Dumnezeu sã-l odihneascã”.
Siciriul cu trupul neînsufletit al compozitorului Marcel Iorga va fi depus la capela Bisericii Adormirea Maicii Domnului, acolo unde, toti cei care l-au îndrãgit sI l-au apreciat îi pot aduce un ultim omagiu.
Dumnezeu să-l ierte.