spot_img
spot_img
1.9 C
Vaslui
26-dec.-2024

Mâncãm linistiti: în judetul Vaslui nu sunt culturi modificate genetic.

- Advertisement -

În anul 2009, Directia pentru Agriculturã si Dezvoltare Ruralã (DADR) Vaslui a efectuat controale pentru depistarea de culturi modificate genetic. Cu o singurã exceptie, un producãtor care avea aprobarea ministerului, nu s-au constatat culturi impurificate cu organisme modificate genetic. În urma controalelor DADR, a rezultat cã, anul trecut, nu au fost deficiente la modul de depozitare, ambalare si etichetare a îngrãsãmintelor chimice.

Inspectia de Stat pentru Controlul Organismelor Modificate Genetic din cadrul DADR Vaslui a fãcut, în decursul anului 2009, o serie de verificãri care au constat în implementarea si verificarea respectãrii legislatiei din domeniul organismelor modificate genetic si inventarierea si monitorizarea tuturor culturilor de plante modificate genetic care sunt permise a se cultiva, în special în vederea detectãrii proteinei CP4EPSPS din soia modificatã genetic. În total, au fost întreprinse sase actiuni, în cadrul cãrora au fost inspectati patru agenti economici, mari cultivatori de soia, pe o suprafatã totalã de 80 hectare. În urma testãrii, nicio culturã nu a fost depistatã pozitiv (impurificatã cu organisme modificate genetic). În judetul Vaslui a fost înfiintatã, pe o suprafatã de 7,15 hectare, o culturã de porumb modificat genetic (MON 810) de cãtre un singur producãtor, cu respectarea normelor Ministerului Agriculturii, fiind obtinutã o productie de 36,4 tone, productie livratã, în totalitate, în vederea procesãrii. Pentru aceastã culturã, DADR a efectuat douã actiuni de control tocmai în vederea verificãrii atât a productiei cât si a destinatiei acesteia.

Si îngrãsãmintele chimice au fost verificate.

Inspectia de Stat pentru Controlul Fertilizantilor, din subordinea DADR, a fãcut mai multe controale, anul trecut, pentru a vedea dacã operatorii economici abilitati respectã legislatia privind distributia si vânzarea de îngrãsãminte chimice. Astfel, au fost întreprinse un numãr de 46 actiuni, care au vizat monitorizarea lunarã a cantitãtilor de îngrãsãminte chimice rulate pe teritoriul judetului si reactualizarea bazei de date a operatorilor autorizati precum si efectuarea controlului de compozitie a îngrãsãmintelor chimice prin prelevarea de probe si trimiterea acestora cãtre laboratorul autorizat – ICECHIM Bucuresti. Au fost prelevate probe de îngrãsãminte, nedepistându-se neconformitãti privind continutul în nutrienti declarati. Deasemenea, s-a verificat modul de depozitare, ambalare, etichetare, precum si documentele de însotire a îngrãsãmintelor. În urma actiunilor de control efectuate, nu s-au constatat deficiente la modul de depozitare, ambalare si etichetare a îngrãsãmintelor chimice folosite pe raza judetului.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.