spot_img
spot_img
-3.1 C
Vaslui
15-ian.-2025

Mãnãstirea de la Ivãnesti, oaza de liniste si frumusete de la marginea Vasluiului (foto)

- Advertisement -

POVESTE… Din categoria “Frumusetile Vasluiului”, vã prezentãm astãzi povestea mai putin stiutã a mãnãstirii din comuna Ivãnesti. Departe de zbuciumul orãsenesc, pe un platou înalt, înconjurat de pãdure, asezãmântul religios Mãnãstirea “Nasterea Sfântului Ioan Botezãtorul”, construit în timp de oamenii din sat si mãicutele care s-au adunat aici, a reusit sã devinã unul dintre cele mai frumoase lãcase de cult din tarã. De cum pãsesti în curtea mãnãstirii, frumesetea locului îti pãtrunde privirea: biserica e micã, dar impunãtoare, în turnul clopotnitei se aflã un telescop, bustul voievodului Stefan cel Mare vegheazã linistea locului, chiliile maicilor lucesc de curãtenie, iar casa oaspetilor te invitã sã-i treci pragul. 11 bãtrâni si-au gãsit linistea aici. Alãturi de cele 10 maici, îsi duc traiul în liniste, pace si respect pentru cuvântul lui Dumnezeu. Pentru toti cei care vor sã viziteze lãcasul , dar si sã participe la slujba de duminicã, în fiecare sfârsit de sãptãmânã, un autobuz pleacã din Gara Vaslui la ora 07:45. Întoarcerea este la ora 13:00, transportul si o masã caldã, gãtitã de însãsi mãicutele care slujesc aici, sunt gratuite.


Povestea mãnãstirii începe la începutul anilor 2000. În locul asezãmântulului religios de acum, nu era nimic. Cât cuprindeai cu ochii, vedeai numai câmp. Însã, dincolo de toate obstacolele, dorinta credinciosilor din comunã a izbutit. Trei ani de zile, din 1997 si pânã în 2000, doi soti, Ion si Maria Plãcintã, au insistat pe lângã Episcopia Husi, ca pe terenul de 7 hectare donat de ei, sã se construiascã o mãnãstire. În cele din urmã, Episcopia a acceptat, oamenii erau dornici, voiau sã doneze materiale, bani, dar nu avea cine sã se ocupe. Solutia a venit de la Pãrintele Iustin Pârvu de la Mãnãstirea “Petru Vodã” din judetul Neamt, care a trimis în Ivãnesti primele trei maici, alãturi de ieromonahul Irineu Sandu. Când au ajuns, nu erau decât patru cãmãrute construite de oamenii din sat, fãrã curent electric însã, fãrã drum pietruit. Când ploua, trebuiau sã se descalte ca sã poatã ajunge pânã acolo. Cu multã trudã, au reusit sã construiascã biserica din lemn, înconjuratã atunci de un brâu de lemn lucrat manual. Ajuns întâmplãtor la mãnãstire, omul de afaceri Gheteu a rãmas impresionat de conditiile în care trãiau acolo mãicutele. N-a stat prea mult pe gânduri si a decis sã le tragã curent electric.

Fântânã artezianã, bustul lui Stefan cel Mare si telescop

În timp, lãcasul a prins culoare. Treptat, au construit turnul clopotnitei, corpul cu 23 de chilii, casa de oaspeti si altarul de varã. Totodatã, în curtea mãnãstirii si-a fãcut loc si o fântânã artezianã, folositã nu doar cu scop de ornament, ci si cu scop utiliar. Acolo se adunã toatã apa de ploaie, ce se varsã apoi într-un bazin de 38 tone. Asta pentru cã acolo nu existã fântânã de adâncime, pentru cã, asa cum am spus mai înainte, lãcasul este pe un platou înalt, nu se poate sonda la adâncime, iar apa este folositã chibzuit. Bustul lui Stefan cel Mare, realizat de cãtre maetrul Valentin Tãnase, a ajuns în grãdina asezãmântului la dorinta conducerii mãnãstirii: pentru cã voievodul este un simbol al Vasluiului, un simbol ce trebuie promovat. În vârful turnului clopotnitei se aflã si un telescop cu care vizitatorii pot observa astrii.

Transport si masã gratuitã, în fiecare duminicã

În fiecare duminicã, un autobuz îi duce gratuit pe credinciosi la mãnãstire. Pleacã la ora 07:45, din Gara Veche Vaslui, cu oprire în statiile Piata Traian, Puscasi, Laza, Hârsoveni, Ivãnesti, Moara Sima si Troitã. Dupã slujba religioasã, credinciosilor li se oferã si o masã caldã. Gratuitã. Toate costurile sunt suportate de mãnãstire, la fel ca si proiectul pe care îl deruleazã în aceastã perioadã: o nouã bisericã. Fundatia este turnatã, însã lucrãrile au fost întrerupte momentan. Totodatã, în plan este si construirea unui spatiu care sã adãposteascã copiii abandonati. Si acest proiect, în colaborare cu Directia Generalã de Asistentã si Protectia Copilului, a fost întrerupt. Asta pentru cã drumul pânã la mãnãstire nu este asfaltat, iar pe perioada unei ierni grele, de acolo nu se mai poate iesi. Însã cu dorintã, perseverentã, muncã si, mai ales, voia Domnului, si aceste proiecte vor prinde viatã. Vizitati Mãnãstirea “Nasterea Sfântului Ioan Botezãtorul”, pentru cã aici vã veti încãrca de liniste si pace sufleteascã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.