INCHIZIȚIE… Medicamente ioc, pacientul mort, însă prima grijă a conducerii spitalului municipal Huși nu este aceea de a găsi soluții pentru ca măcar antibiotice să fie în permanență la îndemâna medicilor, ci să îl găsească și-n gaură de șarpe pe acela care ar fi dat în vileag la presă cruda realitate! Prin urmare, managerul Bogdan Popa, consilier județean PSD, a transformat spitalul într-un fel de procuratură, inculpând medicii, unul câte unul. Astăzi, de exemplu, cei trei doctori implicați în cazul pacientului decedat din cauza lipsei de antibiotice, au fost obligați să-i dea în scris o imperioasă „notă de relații” prin care să-i explice cum a ajuns la presă mesajul cutremurător despre „cimitirul” din instituție și, mai ales, despre conducătorii care stau „răstigniți” pe scaune, în timp ce mor pacienții. De asemenea, primarul Ioan Ciupilan, primul răspunzător de buna funcționare a spitalului, în opinia multora, i-a sărit în ajutor managerului și, într-un interviu fulminand, i-a criticat pe medici, acuzându-i, între altele, că ei sunt vinovați, întrucât nu cer medicamentele necesare. Au râs cei care au auzit asemenea grozăvie, întrucât a pretinde ca medicii să stea zi de zi cu mâna întinsă după medicamente, deși farmacia ar trebui să fie aprovizionată în permanență cu cele necesare, e și aceasta o dovadă grăitoare a marii „strategii” manageriale a spitalului de la Huși. Cel mai grav însă este faptul că nici managerul unității sanitare și nici primarul Ioan Ciupilan, în interviurile furtunoase date la televizor nu au găsit de cuviință să transmită măcar condoleanțe familiei pacientului de 66 de ani, mort după ce a fost privat în spitalul Huși de antibioticul care, probabil, i-ar fi salvat viața. În ediția de mâine vom prezenta mărturia unuia dintre medicii de la secția ATI, dar mai cu seamă amenințările pe care managerul PSD al spitalului i le-a adus în momentul în care aceasta a îndrăznit să facă un referat (așa cum le-a sugerat primarul Ciupilan într-un interviu televizat) prin care a cerut să li se asigure necesarul de antibiotice pe secție.
La Huși, directorul PSD al spitalului mai mult este procuror –amator decât manager. Luându-și noul rol în serios, acesta s-a pus serios pe treabă și ieri i-a luat în vizor pe medicii pe care îi bănuiește de o reprobabilă legătură cu presa. A lăsat deoparte nevoile stringente ale spitalului, din cauza cărora, iată, medicii spun că mai mor unii pacienți, și s-a apucat de o anchetă ca la carte. În postura de inculpați au fost puși cei trei medici care au avut tangență cu cazul persoanei decedate pe patul de spital. Fiecăruia i s-a cerut o „notă de relații” în care să explice cu de-amănuntul cum de-a ajuns la presă povestea despre „cimitirul” din spital și despre „răstigniții” de pe scaunele conducerii. Ce-or fi scris incriminații acolo, numai ei știu, dar cert este că niciunul nu ar fi putut să dea răspunsul la o întrebare absolut stupidă, de genul „cum a aflat presa despre caz?”. Curiozitatea managerului Popa, consilier județean PSD, a fost explicată chiar de el în interviul justificativ de după ieșirea la iveală a „cimitirului”. Acesta, previzibil, nu s-a gândit decât la funcția lui, așa că și-a exprimat rapid spaima că unul dintre medicii care mai scrie pe grupul colegilor despre păsurile profesionale, ar urmări, de fapt, un post în structura de conducere a spitalului.
Spitalul Huși a pierdut în primele 3 luni ale anului aproape 7 miliarde de lei vechi, o „performanță managerială” dovedită
Până una-alta, la spitalul Huși conduce consilierul județean PSD, Bogdan Popa. Și datele oficiale ale CJAS Vaslui, așa cum se văd în documentul emis pentru primul trimestru, arată că spitalul a pierdut numai în primele trei luni ale anului aproape 7 miliarde de lei vechi, din cauza unei activități mult sub indicii preconizați. Din banii avuți la dispoziție, cifrele oficiale salariile au însemnat un procent de 80.97% în luna ianuarie, 74.96% în luna februarie și, respectiv, 77,66% din bugetul spitalului pe luna martie.