spot_img
spot_img
4.3 C
Vaslui
02-feb.-2025

Managerii de spitale cer ca antiviralele să fie introduse în farmaciile cu circuit deschis, la SJU Vaslui e criză de dexametazonă!

- Advertisement -
CU CONSIMȚĂMÂNTUL MEDICULUI… Ana Rinder, managerul Spitalului Județean Vaslui, declară că antiviralele date în spital bolnavilor de COVID ar trebui să se regăsească și în farmacii, dar administrarea lor n-ar trebui să se facă fără o consultare prealabilă a medicului specialist.

SOLUȚII… Tot mai mulți manageri de spitale din țară propun Ministerului Sănătății introducerea medicamentului Favipiravir în farmaciile cu circuit deschis, pentru ca bolnavii de COVID cu forme ușoare și mediii ale bolii să se poată trata din faza incipientă a bolii. Printre cei care văd cu ochi buni acest demers se află și Ana Rinder, managerul de la Spitalul Județean de Urgență Vaslui. Șefa unității sanitare consideră însă că înainte de a-l lua, persoanele infectate cu COVID ar trebui evaluate de către un medic de specialitate. “În urma acestei evaluări a pacientului, medicul, ori cel din UPU, ori cel infecționist, poate să prescrie o rețetă cu medicamente antivirale care să poată fi cumpărate din farmaciile cu circuit deschis”, a declarat Ana Rinder. În această perioadă, Spitalul Județean de Urgență Vaslui se confruntă cu o criză de dexametazonă, medicament care se folosește în cazurile grave de COVID și asta pentru că producătorii nu mai fac față cererii de pe piață.

Sătui de presiunea care se pune pe ei, de a înființa noi și noi paturi la Terapie Anestezie Intensivă, tot mai mulți manageri de spitale din țară vin cu soluții care ar putea împiedica avalanșa de cazuri grave care se prezintă, pe ultima sută de metri, în Unitățile de Primiri Urgențe. Managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, spre exemplu, consideră că singura soluție pentru a combate efectele grave ale valului al patrulea al pandemiei de COVID-19 este ca medicii de familie să fie lăsați să prescrie tratamentul antiviral necesar pacienților încă din faza incipientă a bolii, având în vedere că, în momentul în care se ajunge la spital, cazurile sunt foarte grave, iar mortalitatea este ridicată. “Valul patru a îngenuncheat sistemul de sănătate din România. A început, de anul trecut, nebunia- că nu-i pot spune altfel – secțiilor și paturilor de Terapie Intensivă. La fiecare videoconferință, mesajul a fost: faceți paturi de Terapie Intensivă. De ce? V-ați uitat pe cifre, pe statistici? Când ajungi la Terapie Intensivă, se moare. Peste 90% dintre pacienții intubați au decedat. Am spus-o, o repet de peste un an de zile: dați drumul la tratamentul antiviral din zona de prespital, introduceți în luptă medicina de familie. Faceți protocoale de tratament pe care să le poată prescrie medicii de familie, să nu trebuiască să ajungă pacienții în spital. Trebuie să se trateze din fază incipientă” a afirmat Gabriel Lazany, managerul SJU Bistrița, într-o ședință cu autoritățile sanitare de la București.

“Medicii de familie să poată prescrie Favipiravirul”

Managerul Spitalului Municipal “Dr. Gavril Curteanu” din Oradea, (unitate suport COVID), Laurențiu Chiană, consideră că medicamentele antivirale, precum Favipiravir, ar trebui nu numai să fie prescrise de medicii de familie, dar să și fie decontate de CNAS, cu posibilitatea de a fi ridicat din farmaciile cu circuit deschis, nu din spitale, unde presiunea este deja uriașă. “Sunt de acord cu inițiativa ca medicii de familie să fie lăsați să prescrie tratamentul antiviral necesar pacienților încă din faza incipientă a bolii. Ea funcționează în alte țări, cu mențiunea că trebuie să îi fie asigurat pacientului și medicamentul antiviral, adică Favipiravir. Însă acesta ar trebui să fie trecut prin Casa de Asigurări și să fie disponibil în farmaciile private, în circuit deschis. Atunci, într-adevăr, este o rezolvare”, a declarat Laurențiu Chiană. Potrivit acestuia, dacă medicamentul Favipiravir rămâne să fie eliberat pe rețetă doar din farmacia cu circuit închis a spitalelor, așa cum prevede ordinul DSU, acest fapt este o presiune în plus pe tot ce înseamnă circuite, pentru pacienți și aparținători, cât și pentru spital în sine. Și managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Iași, medicul Florin Roșu, propune eliberarea medicamentului antiviral Favipiravir, folosit pentru tratarea COVID-19, prin farmaciile cu circuit deschis. Acesta a declarat că punerea la dispoziția pacienților a acestui medicament, pe bază de rețetă, ar genera o reducere a numărului de bolnavi cu forme medii din spitale. “Propun ca antiviralul Favipiravir să poată fi eliberat din farmaciile cu circuit deschis. Sigur, acesta va fi eliberat pe bază de rețetă completată, eliberată de medicul specialist, medicul de familie, să fie decontată exclusiv de către stat. Acest deziderat ne va duce, mai mult ca sigur, la reducerea numărului de internări în cadrul spitalului, de transformare a formelor medii în forme severe și tratarea pacienților cu forme medii la domiciliu”, a afirmat Roșu.

“Rețeta, eliberată după ce persoana a fost evaluată de un medic specialist”

Și managerul Spitalului Județean de Urgență Vaslui consideră că antiviralul Favipiravir poate fi administrat și la domiciliu, nu doar în spital, cum se procedează în prezent, însă pentru asta, persoana infectată ar trebui evaluată de un medic specialist. “Din punctul meu de vedere, acest medicament ar putea fi dat cu o rețetă eliberată de medicul specialist. Cred că ar trebui făcută o evaluare a pacientului, ori în UPU, ori la medicul infecționist și acești medici să prescrie o rețetă cu medicamente antivirale care să poată fi cumpărate din farmaciile cu circuit deschis. Noi, la Spitalul Județean de Urgență Vaslui folosim Favipiravir, la cazurile ușoare și medii”, a declarat managera SJU Vaslui. La ora actuală, toate paturile de la Județean, adresate cazurilor de COVID, sunt ocupate. În plus, în Compartimentul de Primiri Urgențe, alți 23 de pacienți așteptau, ieri, eliberarea unui loc pe secții. Managerul unității sanitare din Vaslui atrage atenția asupra unei situații alarmante, cea a lipsei medicamentelor care se administrează la formele grave ale bolii. Din cauza cererii foarte mari de pe piață, spitalele primesc nici 10% din necesarul de care ar avea nevoie. “Din păcate, la ora actuală avem probleme cu unele medicamente pentru că firmele cu care avem contract în urma licitațiilor făcute nu mai reușesc să le furnizeze din cauza cerințelor foarte mari de pe piață. Vorbim aici de dexametazonă, anticoagulante. Spre exemplu, noi comandăm 10.000 de fiole de dexametazonă, în schimb primim doar 400. Asta în condițiile în care medicii administrează unui pacient două fiole de dexametazonă o singură dată. Noi avem 200 de pacienți sub tratament în acest moment, pentru care cele 400 de fiole sunt mai mult decât insuficiente”, a mai declarat Ana Rinder.

Ministrul Sănătății: “Favipiravirul este introdus în România pe o autorizație de nevoi speciale”

Guvernul a aprobat, în 5 octombrie, prin ordonanță de urgență, posibilitatea eliberării în regim ambulatoriu a medicamentului Favipiravir pentru bolnavii COVID cu forme ușoare. Medicamentul poate fi eliberat însă doar de farmaciile cu circuit închis din spitale, la recomandarea medicului specialist din cadrul spitalului. Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a explicat atunci că medicamentul menționat are autorizație temporară, din India și nu este pe lista de compensate în România. “Drept urmare, nu poate fi acordat gratis în sistemul farmaciilor. De asemenea, acest medicament este introdus în România pe o autorizație de nevoi speciale, deci nu are autorizație de punere pe piață solicitată de către producător. (…) Practic, la prezentarea în unitatea sanitară cu paturi, medicul specialist, medicul de boli infecțioase, are două posibilități: evaluează dacă pacientul trebuie să rămână în spital și să primească medicamentele asigurate în tratamentul spitalicesc pe diverse forme, în funcție de stadiul pacientului ori, dacă constată că acest pacient are forme ușoare, pentru că acest medicament (…) poate fi folosit numai pentru bolnavii COVID cu forme ușoare, atunci consideră că tratamentul poate continua în afara spitalului în sensul în care pacientul poate părăsi spitalul, atunci poate prescrie și se poate livra din farmacia cu circuit închis a spitalului acest medicament și pacientul în acest caz pleacă acasă și urmează tratamentul la domiciliu, ceea ce înseamnă, din acest punct de vedere, o degrevare a sistemului spitalicesc”, a spus Cseke Attila.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

  1. Propun sa se faca un live din spitale 24/24 sa fim si mai conectati cu viata din spitale, sa traim in functie de ce se intampla acolo! Deci nu mai e dexametazona, aoleu ce ne facem? Deci ok va fi favipiravir ! Vitamine C mai avem? Dar D? Doamna doctor a avut flatulatii? A iesit? Mai da-va in sloboz de tampiti!

    • Nu mai fi atât de egoist, că dacă se menține trend-ul, și secția Psihiatrie, acolo unde mai faci tu vizite din când în când, va fi nevoita sa primească pacienți Covid. Noi știm ca pentru tine, viata e roz deocamdată, dar încearcă sa gândești în viitor. Lasă bolnavii ăștia sa se trateze acasă, sa nu rămâi tu fără pat în spital!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.