Autoritãtile vasluiene sunt de acord cu eutanasierea câinilor comunitari!
HAM-HAM Proiectul de lege privind modificarea “Legii Marinescu” prin care se transferã responsabilitatea eutanasierii câinilor comunitari consiliilor locale este acceptat si chiar asteptat cu nerãbdare la Vaslui. În prezent, municipalitatea cheltuie 200 de milioane de lei vechi lunar cu intretinerea maidanezilor, iar autoritãtile spun cã eutanasierea animalelor dupã fixarea unui anumit numãr de zile ar scãdea mult aceste costuri. “Eu iubesc animalele, de aceea m-am fãcut medic veterinar, dar cred cã aceasta este planeta oamenilor si nu a câinilor”, precizeazã Ioan Pãun, consilier local. “Este o decizie bunã, câinii care devin o problemã pentru comunitate trebuie eutanasiati”, este de pãrere Cãtãlin Bârleanu, directorul SC Goscom SA. “Sunt retinut în privinta acestei noi forme a legii, pentru cã sunt un iubitor de animale. Nu stiu dacã un cosilier local s-ar descurca mai bine decât un medic veterinar”, motiveazã viceprimarul Daniel Neacsu.
Comisia pentru administratie publicã, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic a Camerei Deputatilor a dat aviz favorabil proiectului de modificare a Legii 9/2008 sau privind protectia animalelor cunoscutã sub numele de “Legea Marinescu”. În scurt timp, dacã legea va fi adoptatã, consiliile locale din toatã tara vor lua “în mâini” problema câinilor comunitari, eutanasierea lor devenind o chestiune strict administrativã si mult mai organizatã decât în prezent. De asemenea, noua formã a legii dã posibilitatea ONG-urilor sã se implice, alãturi de autoritãtile administratiei publice, în rezolvarea problemelor câinilor comunitari. În linii mari, noul proiect de lege prevede posibilitatea eutanasierii câinilor agresivi, bolnavi sau fãrã stãpân dupã trecerea unui anumit numãr de zile, numãr care va diferit de la o comunitate la alta, sarcina stabilirii acestuia trecând la consiliile locale. În municipiul Vaslui, sunt probleme reale în ceea ce priveste câinii comunitari, existând multe zone în care aceste animale sunt prezente în numãr mare, cum ar fi zona Vasile Alecsandri si fosta unitate militarã, Zona Industrialã ori cea de lângã Bazar. Autoritatile locale încearcã sã tinã sub control fenomenul, dar nu reusesc în totalitate.
Câinii comunitari, piatra de pe umerii Goscom
Cãtãlin Bârleanu, directorul Goscom SA, societatea care desfãsoarã activitãtile de ecarisaj în municipiul Vaslui, spune cã noua formã a legii va reduce cheltuielile municipalitãtii, iar eutanasierea se impune cu adevãrat la unele categorii de comunitari. “Sunt de acord cu eutanasierea câinilor în cazurile în care acestia sunt agresivi, bolnavi ori nu au un stãpân si nimeni nu vrea sã-i ia acasã. În prezent, noi îngrijim 50 de câini în padoc si cheltuim lunar 200 de milioane de lei vechi. Vine medicul veterinar, se uitã la el, iar dupã aceasta cere bani, si nu putini. Nu mai spunem de pretul medicamentelor pentru unii câini. Avem probleme si cu unii vasluieni care îi iau, dupã care le dau drumul pe strãzi, ori acestia nu înteleg cã unii câini sunt agresivi si prezintã un real pericol pentru oameni. Ar fi bine ca administratia localã sã fixeze un termen pentru categoriile acestea speciale de câini, dupã care sã urmeze eutanasierea lor”, este de pãrere directorul Bârleanu.
Viceprimarul Neacsu, reticent la noul proiect de lege
“Nu stiu dacã noul proiect este chiar atât de bun. Mai exact, sunt reticent cu privire la capacitatea consilierilor locali de a decide în aceastã problemã. Nu se pot pricepe la orice. Trebuie fãcut ceva cu acesti câini, pentru cã cheltuielile sunt mari, dar, pe de altã parte, sunt si un iubitor de animale si mi-e greu sã vorbesc despre eutanasierea lor. Vine fata mea de la scoalã si mã întreabã câti câini am omorât în acea zi. Eu ce-i spun?” explicã Daniel Neacsu, viceprimarul municipiului Vaslui si consilier local din partea PSD. O pãrere diferitã o are consilierul local PDL Ioan Pãun, de profesie medic veterinar. “Eu iubesc animalele, de asta m-am si fãcut medic veterinar, dar consider cã aceasta este o planetã a oamenilor si nu a cainilor. Evident, problema eutanasierii trebuie bine cântãritã si trebuie vãzut exact pe cine eutanasiem, în ce conditii, modalitatea etc. ONG-urile trebuie sã înteleagã cã implicarea lor nu se limiteazã numai la a face demonstratii, marsuri si sã strige prin piete împotriva eutanasierii. Trebuie sã vinã cu propuneri si împreunã cu autoritãtile locale sã intervinã activ. Probabil, în sedintele de Consiliul Local viitoare vom aborda aceastã problemã a câinilor comunitari din municipiul Vaslui. De asemenea, vom vedea si noua formã a legii în viitorul apropiat si vom putea discuta si face propuneri concrete”, a precizat consilierul Ioan Pãun. Anul trecut, numãrul vasluienilor muscati de câini a ajuns la 700, cu 20% mai mult decât în 2009. În plus, desi legislatia în domeniu prevede ca în curtile institutiilor sã nu fie mai mult de doi câini, aceastã regulã este des încãlcatã, paznicii încojurându-se de adevãrate turme de câini pentru a nu avea grija pazei pe timp de noapte.