REDUCERE… Conform cifrelor comunicate de Ministerul Sãnãtãtii, cu privire la planul national pentru anul 2012, în judetul Vaslui, un numãr de 51 de paturi de spital din totalul de 2030 nu vor mai primi finantare în acest an. Reducerile s-au fãcut cu acelasi procent, respectiv circa 2,5% din numãrul de paturi finantate de la bugetul de stat anul trecut. Viorel Petcu, managerul spitalului “Elena Beldiman” Bârlad, nu va renunta la niciun pat si va cãuta alte surse de finantare, pe când la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui se vor opera reduceri, ceea ce va însemna un numãr mai scãzut de internãri din lipsã de locuri.
Conform Ordinului ministrului Sãnãtãtii nr. 1577/2011, publicat în Monitorul Oficial 832/24 noiembrie 2011, numãrul de paturi de spital finantate din bugetul public pentru judetul Vaslui pentru anul 2012 va fi de 1979, cu 51 mai putin decât acum. Cu toate cã managerii spitalelor vasluiene nu prea au fost de acord cu actuala reducere preconizatã a numãrului de paturi, respectiv reducerea finantãrii de la bugetul de stat a institutiilor pe care le conduc, inevitabilul s-a produs. În cadrul sedintei de ieri, 10 ianuarie, de la Casa Judeteanã de Asigurãri de Sãnãtate (CJAS) Vaslui s-a stabilit, pentru fiecare dintre cele patru spitale din judet, numãrul de paturi pentru care se va primi finantare. Reducerile s-au fãcut cu acelasi procent, respectiv circa 2,5% din numãrul de paturi finantate de la bugetul de stat anul trecut. Astfel, la Spitalul Judetean de urgentã (SJU) Vaslui, din totalul de 862 de paturi finantate de la bugetul de stat anul trecut, în 2012 vor rãmâne doar 840. La spitalul “Elena Beldiman” Bârlad, din 757, vor rãmâne 738. La Husi, reducerea finantãrii a fost pentru un numãr de 9 paturi, rãmânând 268, iar la Murgeni, din 136 paturi, se va încheia contract cu CJAS Vaslui doar pentru 133. “Conform legii, Casa Nationalã de Asigurãri asigurã doar finantarea pe baza contractelor încheiate de unitãtile spitalicesti cu noi, astfel cã, în cadrul comisiei de repartizare a paturilor de spital finantate de la bugetul de stat am avut doar rol consultativ. Asa cum se procedeazã cu toti furnizorii de servicii si echipamente medicale din judet, la fel si cu spitalele, în functie de bugetul pus la dispozitie în acest an, noi vom încheia contract cu fiecare unitate spitaliceascã în parte, în limita numãrului de paturi stabilit de cãtre minister. Dacã spitalele vor sã-si pãstreze numãrul actual de paturi, pentru asigurarea de servicii medicale tuturor celor aflati în suferintã, au si posibilitatea autofinantãrii, în conditiile legii”, a declarat Corneliu Mihalache, presedinte director general al CJAS Vaslui.
La Bârlad nu se reduc, la Vaslui, da!
“Stiam de reducerea finantãrii încã de la sfârsitul anului trecut, dar unitatea noastrã nu va reduce numãrul de paturi, pentru a nu afecta pacientii. Va trebui sã gãsim surse de finantare si pentru cele 19 paturi afectate de reducerile de buget, fie prin coplatã, în cazul celor care stau internati o perioadã mai lungã, fie altfel, poate de la bugetul local, dacã sunt fonduri, cert este cã structura pe sectii nu va suferi niciun fel de modificare, pentru cã nici nu este posibil”, a declarat Viorel Petcu, managerul spitalul “Elena Beldiman” din Bârlad. În schimb, managerul SJU Vaslui nu vede nicio posibilitate de a gãsi fonduri suplimentare din surse interne sau externe pentru pãstrarea celor 22 de paturi: “Suntem cel mai mare spital din judet, mai ales în conditiile în care am preluat si cea mai mare parte a problemelor medicale din zona Negresti, dupã desfiintarea spitalului orãsenesc. Si asa suntem aglomerati, mai ales în cazul special în care ne aflãm, de reabilitare a Spitalului Judetean de Urgentã, de aceea ideea reducerii numãrului de paturi finantate de la bugetul de stat mi se pare una foarte proastã, mai ales în conditiile în care suntem mult sub media nationalã în ceea ce priveste acest lucru. Noi depindem de finantarea de la CJAS, si, chiar dacã legal, putem pãstra numãrul actual de paturi, dacã identificãm sursele financiare necesare din fonduri proprii, nu vom putea face acest lucru. În consecintã, ca si anul trecut, vom reduce numãrul de paturi de spital, nu este o tragedie, si alte spitale probabil vor fi nevoite sã facã acelasi lucru. Vom avea o discutie si cu conducerea Consiliului Judetean, în subordinea cãruia ne aflãm, dar nu cred cã vor putea sustine în mod constant aceste cheltuieli. Urmeazã sã ne întrunim sã vedem de la ce sectii putem renunta la unele paturi, în mod sigur de la cele mai putin aglomerate. Oricum, în jurul datei de 21 ianuarie, vom semna acordul cadru cu CJAS pentru acest an deci, pânã atunci va trebui sã luãm o hotãrâre”, a declarat dr. Gheorghe Dascãlu, managerul spitalului vasluian.
Printre ultimii pe tarã în ceea ce priveste asistenta spitalizatã
Judetul Vaslui este pe unul dintre ultimele locuri pe tarã în ceea ce priveste asistenta spitalizatã, cu doar 4,5 paturi de spital la mia de locuitori, fatã de media de 5,4 la mie, astfel cã aceste reduceri a numãrului de paturi va avea repercursiuni la nivelul locuitorilor judetului destul de mari. Situatia este chiar mai drasticã la nivelul Spitalului Municipal Husi, unde media este de doar 3,5 la mie, mai ales în conditiile în care adresabilitatea pacientilor din zonã este una ridicatã, dar si la nivelul SJU, unitatea cu cel mai mare numãr de internãri, fiind singurul spital de urgentã din judet.