spot_img
spot_img
11.3 C
Vaslui
27-ian.-2025

Mai mulţi eurodeputaţi români au solicitat în plenul PE o linie bugetară dedicată strategiei Dunării

- Advertisement -

Mai mulţi eurodeputaţi români, indiferent de culoarea politică, au solicitat joi seară, în plenul Parlamentului European (PE), în cadrul unei dezbateri care a avut loc la Strasbourg, înfiinţarea unei linii bugetare dedicate strategiei Uniunii Europene pentru strategia Dunării.

Eurodeputatul PDL Iosif Matula a apreciat în intervenţia sa că beneficiile strategiei Dunării s-ar putea regăsi şi în plan socio-cultural. ‘Promovarea moştenirii patrimoniului cultural dunărean poate avea ca finalitate crearea unei mărci dunărene’, a opinat el.

‘Din păcate, în prezent ne confruntăm cu unele obstacole care stau în calea punerii în practică a acestei strategii. Ieri (miercuri – n.r.), comisarul /Johannes/ Hahn, pe şantierul podului în construcţie Calafat-Vidin peste Dunăre, afirma că sunt necesare mai multe conectări pe un sector de peste 650 km unde în prezent există doar un singur pod. Pentru ca să putem denumi strategia un succes trebuie să considerăm prioritară eliminarea obstacolelor ce stau în calea conectivităţii transfrontaliere’, a adăugat Matula.

El a adresat şi o întrebare Comisiei Europene. ‘Poziţia CE în strategia Dunării este clară: fără fonduri suplimentare, fără legi noi promulgate şi fără alte structuri administrative. Credeţi însă că anumite puncte din poziţie Comisiei merită a fi revizuite dacă rezultatele concrete ale evaluărilor vor fi pozitive? Şi, în acelaşi sens, gândeşte CE măsuri directe de intervenţie acolo unde se constată blocaje la nivel regional sau, în special, intertransfrontalier?’

Eurodeputata PSD Viorica Dăncilă a insistat în intervenţia ei asupra faptului că strategia Dunării ar putea reprezenta ‘cadrul adecvat pentru cât mai multe schimburi de experienţă şi bune practici între autorităţile locale şi regionale din bazinul dunărean pentru punerea în aplicarea a obiectivelor propuse prin această strategie’.

‘Numai prin schimburi constante de experienţă, evaluările ştiinţifice ale situaţiilor în caz de poluare, şi o puternică voinţă politică va putea fi pusă în aplicare o gestionare corectă din punct de vedere transfrontalier a unor posibile cazuri de poluare accidentală sau catastrofe de mare amploare. Doar împreună ţările riverane pot lucra pentru atingerea obiectivelor comune, dar şi printr-o finanţare adecvată pentru acest proiect important’, a atras atenţia Viorica Dăncilă.

Csaba Sogor, reprezentant al UDMR în PE, a subliniat că Dunărea este un simbol de solidaritate, întrucât leagă estul şi vestul continentului. ‘În ce priveşte strategia UE pentru regiunea Dunării, cred trebuie văzută ca un element al politicii noastre de coeziune, pentru că are o semnificaţie deosebită pentru anumite state membre. Avem nevoie de proiecte cu sens, cu miez, care să fie bune pentru Europa Centrală, care să-i permită să recupereze timpul pierdut. Trebuie să ne gândim la priorităţile noastre şi în acest sens trebuie să ne asigurăm că vom obţine rezultate care vor ameliora standardele de viaţă ale cetăţenilor din această regiune’, a afirmat Sogor în plenul PE.

Eurodeputata PSD Adriana Ţicău a precizat la începutul intervenţiei că executivul comunitar a informat PE că va publica primul raport privind implementarea strategiei Dunării la începutul anului viitor şi că speră că acesta va fi actualizat măcar odată la doi ani.

‘Forumul pentru Dunăre din PE organizează reuniuni periodice aferente domeniilor prioritare ale strategiei UE pentru regiunea Dunării, la care au fost invitaţi şi coordonatorii acţiunilor prioritare. Conform informaţiilor furnizate de aceştia nu toate statele membre au trimis proiecte pentru acţiunile prioritare respective, iar proiectele trimise se află în diferite etape de dezvoltare sau implementare, unele neavând asigurată finanţarea. În această perioadă se dezbat regulamentele privind fondurile structurale pentru viitoarea perioadă financiară precum şi mecanismul de conectare a Europei. Solicităm statelor membre să includă încă de pe acum în programele operaţionale sectoriale pentru perioada 2014-2020 proiectele strategice aferente strategiei UE pentru regiunea Dunării’, a spus Adriana Ţicău.

‘Pentru perioada viitoare solicităm o linie bugetară dedicată strategiei Dunării’, a cerut explicit eurodeputata.

Petru Luhan, eurodeputat din partea PDL, a venit în acest sens, în contextul resurselor bugetare limitate dedicate strategiei, cu ideea atragerii de capital din surse private.

‘Strategia pentru regiunea Dunării iniţiată de România şi Austria poate aduce o serie de beneficii deosebit de importante acestei regiuni, însă în momentul de faţă sesizez, din păcate, o serie de probleme destul de ample. Pentru a fructifica pe deplin oportunităţile oferite de Dunăre şi pentru a asigura coeziunea economică, socială şi teritorială în această zonă trebuie în primul rând să asigurăm o finanţare substanţială. Având în vedere că resursele comunitare sunt limitate şi că, în plus, absorbţia fondurilor UE momentan este foarte scăzută, consider că statele membre, împreună cu CE, trebuie să depună eforturi suplimentare atât pentru îmbunătăţirea gradului de absorbţie în ceea ce priveşte finanţarea europeană, dar şi în ceea ce priveşte atragerea de capital din resurse private’, a declarat Luhan în PE.

‘Numai astfel această zonă vitală pentru Europa va deveni un motor important al economiei noastre şi va contribui în mod substanţial la creşterea bunăstării europene’, a avertizat el.

Elena Băsescu a menţionat că strategia UE pentru regiunea Dunării a fost o temă importantă pentru ea încă de la depunerea candidaturii pentru actualul mandat de europarlamentar.

‘Strategia a permis dezvoltarea unor proiecte de infrastructură de o importanţă deosebită pentru întreaga regiune. Unul dintre ele este podul Calafat-Vidin, cofinanţat din fonduri europene, şi care urmează să fie terminat în 2013. Un alt proiect important este miniportul turistic de la Sf. Gheorghe, inaugurat în 2011, care va determina o creştere substanţială a turismului în Delta Dunării. Sunt dovezi clare ale modului în care strategia Dunării impulsionează cooperarea în regiune. Există însă şi o serie de neajunsuri, în special când vine vorba despre fondurile aflate la dispoziţie. Viitorul buget al Uniunii ar trebui să asigure o finanţare distinctă pentru strategie şi proiectele elaborate în cadrul ei’, a accentuat la rândul ei eurodeputata PDL.

AGERPRES.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.