BÃTAIE Un scandal funciar dezbinã mai multe familii din Vaslui, care revendicã o suprafatã cu deschidere la drumul national Vaslui-Roman. Din cauza lãcomiei unui fost inginer de la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliarã, Vasile Albu, câteva familii care aveau terenuri la intrarea în satul Mãrãseni, terenuri apartinând de comuna Bãlteni, s-au trezit în situatia cã detin aceeasi bucatã de teren, o deschidere de 10 m la drumul national, peste care a apãrut o vilã si un gard de 500 de milioane de lei vechi. Albu, cel care este cercetat de organele abilitate pentru afacerile cu terenuri pe care le patroneazã de ani de zile în judetul Vaslui, a vândut o suprafatã de teren unui vasluian, plecat la muncã în Italia, de la care a încasat 33.000 de euro. Vânzarea s-a fãcut în august a.c. Omul s-a dus sã-si facã toate documentatia, conform datelor oferite de Albu în teren, iar când si-a luat în posesie terenul, surprizã! Coordonatele terenului cumpãrat intrau cu zece metri peste terenul familiei Mihãlus, la drumul national, cea care stãpânea de ani de zile o bucatã de teren, cu acte în regulã. “Domnul acesta care a plecat în Italia a spus cã dacã Albu îi face probleme o sã-i cearã 60.000 de euro în loc”, spun reprezentantii familiei Mihãlus. Ieri, la Oficiul de Cadastru s-a purtat o serie de discutii, între pãgubiti, iar Albu, care venise pentru a explica ce s-a petrecut, a refuzat sã participe.
Situatia este atât de încãlcitã, încât este greu de spus cum se va face luminã în acest caz. La intrarea în satul Mãrãseni, pe terenurile apartinând comunei Bãlteni, a apãrut o vilã, cu un ditamai gardul, apartinând familiei Molan, din Vaslui. Bãrbatul este taximetrist în Vaslui si, cu banii copiilor, plecati la muncã în strãinãtate, si economiile copiilor, a ridicat în trei-patru ani întreaga constructie. Familia Molan a cumpãrat 7.500 mp în 2005, intentionând sã-si facã o locuintã. A mers la primãrie si a luat, din informatiile noastre, autorizatie pentru un fel de hambar, o anexã gospodãreascã. Asa cum se obisnuieste la români, fãrã a mai astepta si restul autorizatiilor a trântit o ditamai vilã si un gard, despre care spune cã a costat 500 milioane lei vechi. Dacã nu ar fi apãrut Albu în aceastã afacere, poate cã nu s-ar fi aflat de isprava lui Molan. În august a.c., familia Grigoras, plecatã la muncã în Italia, vine acasã si ia un teren cu deschidere la drumul national Vaslui-Roman. Vânzãtor: fostul functionar Albu, de la Cadastru, cel care detine o firmã alãturi de juristul OCPI, Pãvãloi, prin sotii. Albu ia 33.000 de euro de la “italian” si îi dã terenul în primire. Omul se duce sã-si facã documentatia, bate tãrusii conform hârtiilor de la fostul inginer de Cadastru si, din acel moment, începe scandalul. Terenul vândut de Albu intrã pe o deschidere de 10 m, la drumul national, si 270 m în deal, pe bucata de teren a familiei Mihãlus, cea care detine suprafata mostenitã de ani de zile.
Albu poartã vina pentru brambureala de la Mãrãseni
Normal, prima reactie a familiei Mihãlus a fost una de stupoare. Inginerul Albu, cunoscut pentru manevrele sale cu terenuri în Vaslui si în comunele din jur, a încurcat din nou socotelile si a vândut o bucatã de teren cu deschidere la drumul national, care se suprapunea peste terenul familiei Mihãlus. Cum fusese posibil? Nimeni nu stie. Familia Mihãlus a verificat documentatia proprie si a observat, la rândul sãu, cã vecinii, familia Molan, îsi fãcuserã casa pe terenul lor, ocupând o deschidere de 10 m la drumul national. “Gânditi-vã, am pus acest teren pe un proiect cu fonduri europene, iar acum, din vina unor oameni fãrã Dumnezeu, m-am trezit cã nu mai am terenul, desi peste tot mi se spune cã am hârtiile în regulã. Desi nu mai este angajat la OCPI, acest domn Albu a încasat o sumã frumoasã si jongleazã cu terenurile, punându-ne pe drumuri în mod inutil. Efectiv, si-a bãtut joc de noi, dar si de omul acela, care i-a plãtit o mare sumã de bani, nestiind ce surprizã îl asteaptã”, sustin reprezentantii familiei Mihãlus. Atât Molan, cât si Mihãlus au documentatii în regulã, însã din cauza faptului cã vecinul “italian” i-a împins cu zece metri înspre satul Mãrãseni, oamenii s-au trezit cã detin aceeasi suprafatã, pe o distantã de 10 m deschidere la drumul national si 270 m în deal. În jur de 3000 mp sunt în discutie si se poate ajunge oricând la instantã.
Albu o dã din colt în colt si nu vine la negocieri
Familia Mihãlus a solicitat OCPI sã intervinã în acest scandal. Cei de la Cadastru au convocat vreo douã sedinte de negociere, însã nici Albu, cel care s-a ocupat de documentatiile cadastrale în zonã, nici cei de la Primãria Bãlteni nu au catadicsit sã vinã. Ieri dimineatã, când trebuia sã fie o nouã sedintã, inginerul Albu a venit la OCPI, a stat câteva minute în biroul juristului, cu care este partener de afaceri prin firma Cadastru Top, dupã care dus a fost. Familia Molan s-ar putea trezi, în cazul în care se ajunge la proces, cu gardul dãrâmat pe o distantã de 10 m, cu care se intersecteazã în terenul familiei Mihãlus, ceea ce ar fi o dramã pentru acesti oameni. O solutie ar fi, iar Albu and comp. o stiu foarte bine. Conducerea OCPI se gândeste sã propunã cã toate pãrtile implicate în conflict sã-si mute terenurile cu 10 m fiecare, spre Vaslui, pânã la o casã care se construieste în apropiere de Cismeaua Moldovencei. Terenul ar urma sã fie luat de la douã persoane asupra cãrora planeazã semne de întrebare privind modul în care au intrat în posesie. Secretara primãriei Bãlteni si fostul primar de la Bãlteni, Coropceanu, detin mari suprafete de teren în zonã, pe care le-au aranjat pe când Albu tãia si spânzura la OCPI. Acestia ar putea ceda din terenul lor, ca sã-l apere pe cel care i-a ajutat sã prindã hectare de teren la drumul national. Însã, dacã solutia va fi acceptatã sau nu, vom afla sãptãmâna viitoare.