spot_img
spot_img
5 C
Vaslui
28-nov.-2024
spot_img
spot_img

Mafia copiilor cu mâna întinsă

- Advertisement -

*Copii de grădiniță sau de școală sunt scoși la cerșit sub supravegherea adulților *Locurile cu vad: piețe, parcări de supermarketuri, biserici…

“Spune-i maică-tii că locul tău nu e să stai noaptea în parcarea magazinului să cerșești, ci să fii acasă, să citești, să stai la căldură” – asta spunea vineri seara, pe la ora 20, o clientă unuia din cei doi cerșetori de 6-7 ani, din parcarea de la Lidl Dărmănești, în timp ce ducea căruciorul la locul special de depozitare. De după colțul magazinului se ițește imediat o arătare, adică o altă femeie, cu un prunc în brațe, care oferă un răspuns clar și fără echivoc: “Ce acasă? Ce citit? Acum e la muncă!”.

La muncă, adică la cerșit. Copii de clasa 1 care învață că ”binele” și ”răul” desenează între palierele a obține bani din cerșit sau nu. Dacă e ”bine” primesc o răsplată, o înghețată ceva… Dacă e ”rău”, adică dacă nu încasează destui bani, află ce e înfometarea și bătaia.

Episodul de mai sus a reprezentat punctul de pornire a unei documentări de week-end despre cerșetoria juvenilă în Piatra Neamț. Așa că sâmbătă și duminică, cu aparatul foto în geantă, am demarat operațiunea ”La vânătoare de cerșetori minori”.

*Piața, vadul cel mai bun

Sâmbătă, 22 martie, pe la prânz. Piața Centrală din Piatra Neamț. Lume multă la târguieli, mai multă decât de obicei. Pe platforma din fața pieței (zona de Vest, dinspre Bistrița), oamenii circulă care încotro. Unii intră, alții ies, alții se îndreaptă spre magazinele din complexele comerciale din zonă… Unele persoane și mai în vârstă se opresc să-și mai tragă sufletul pe cele câteva bănci amplasate în zona pietonală. Dar locuri nu prea mai sunt. Două grupuri gălăgioase de bruneți au pus stăpânire pe cele două bănci. Și stau, și stau… După jumătate de oră, respectivii erau tot pe locurile de odihnă. Între timp, spre ei se mai apropie câțiva puști zdrențuiți. De la depărtare, pare că ăia micii tot dau ceva ălora mai mari. Acel „du-te, vino” făcut de țâncii de vârstă școlară este completat de același traseu făcut, singură sau la pachet cu câte unul din copii și de o femeie mai tânără, de vreo 25 de ani (foto 1-5).

Pe banca din foto 1, pe care o putem numi ”cartierul general”, chiar în margine se află un bărbat. O fi unul foarte curios: neîncetat își mișca dintr-o parte în alta privirea.

Mențiune: sâmbăta, la un moment dat, în zonă a apărut o echipă de la Poliția Locală care a luat la întrebări o ceată de acest gen. Două femei păreau foarte deranjate și țipau, pentru impresie artistică, să audă toată lumea: „Dar ce, am dat la cineva în cap?”.

Duminică, 23 martie, ora 10,15, tot în Piața Centrală. Deja un echipaj de la Poliția Municipiului (cu duba trasă la marginea Pieței) ”lua interviuri” câtorva cerșetori adulți cu minorii aferenți scoși la produs. O tipă cu un copil în brațe și cu alți doi mai mărișori o zbughește pe lateral (foto 6). O femeie mai în vârstă este condusă la dubă. De pe altă ușă apare unul din puștii de mai devreme care merge și el cu ea. Văzând camera foto care acționase, onorabila doamnă (foto 7) întoarce privirea și spune polițistului care o însoțea: „Dar ăla de ce face poze? Las’ că îl prind eu și îl las în aia goală, îi iau și aparat și tot”. Bineînțeles că respectiva nu a folosit cuvântul ”aia”…

Minori supravegheați de majori

Tot duminică, cam peste un sfert de oră. Niciun picior de cerșetor în parcarea de la Kaufland unde, altfel ești bătut la cap sa cedezi căruciorul gol care valorează 50 de bani. Dar, surpriză, peste drum, două șefe și un mic prestator în ale cerșitului își trag sufletul. Băiețelul de 9-10 ani mușcă dintr-o felie de pâine (foto 8). Cele două și-au așezat fundurile (scuzați) pe un fel de pervaz exterior de la un spațiu comercial. Par din două anotimpuri diferite, una cu cizme, alta cu șlapi. Discută cu foc. Oare despre cerșit, plan de încasat, ”zgârciții care nu mai sunt miloși” sau despre anexarea Crimeii sau fărâmițarea dreptei politice din România?

După un alt sfert de oră, (foto 9) ne reamintim că e duminică. Ori ce duminică ar fi aia fără cerșetori la poarta bisericii? Aici e vorba de Biserica de lângă Școlile Normale. După aceeași rețetă deja verificată, avem adultul (tipa cu gluga verde), micul cerșetor mai răsărit (baiatul de vreo 12 ani, cu căciulă neagră) și pe cel mai mic (fetița în geacă roșie). Băiatul sesizează că au devenit personaje în vizorul obiectivului foto și dă alarma. Femeia ia copila de mână și toți trei o tulesc printre blocuri.

Cerșitul, mod de viață

Vom mai reveni cu articole despre fenomenul cerșetoriei juvenile din Piatra Neamț. Probabil că va fi vorba despre variațiuni pe aceeași temă. Până una-alta e de reținut că, la vedere sau mai de la depărtare, copiii cerșetori sunt vigilent supravegheați de adulți. O vină la fel de mare ca și cei care-i exploatează (da, acesta este cuvântul, ”EXPLOATARE”) o au și „miloșii” care dau un leu-doi, fără a pricepe că, dincolo de pomana cu care ei speră să cumpere îngăduința Celui de Sus, de fapt, finanțează cerșetoria de azi și infracțiunea de mâine.

Da lumea bani? Înseamnă că domeniul e profitabil și copiii sunt ținuți în stradă. Iar cerșetorii de azi vor fi hoții și tâlharii de mâine și aceeași ”miloși” vor fi indignații care vor boci că ”intră peste noi în case și ne dau în cap”…

Daniel VINCA

Nota Bene: Nu am folosit tehnica de mascare a feței, prin blurare sau prin clasica ”bandă neagră”. Pozele sunt făcute în spații publice. Dacă acei copii nu sunt la cerșit ci la plimbare, înseamnă că nu e nicio problemă… Dacă sunt la cerșit, ce e mai grav pentru ei și pentru șablonul atât de drag lectorilor din domeniul Protecției Drepturilor Copiilor (”interesul major al minorului”) că au fost pozați sau că sunt zdrențuiți, în haine mizerabile și exploatați prin ținerea cu mâna întinsă?

Cititi: http://ziarulceahlaul.ro/mafia-copiilor-cu-mana-intinsa/

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.