DOLIU… Vestea trecerii în nefiintã a compozitorului Marcel Iorga i-a luat prin surprindere pe toti cei care l-au cunoscut si au colaborat cu el. În mediul online, s-au strâns sute de mesaje si de comentarii care descriu durerea pierderii maestrului. Prieteni, colegi, colaboratori, copii pe care i-a îndrumat pe calea muzicii sau i-a jurizat la festivaluri, din tarã si din strãinãtate, cu totii îsi vor aminti cu drag de cel ce le încânta sufletele cu creatiile sale. „Rãmas bun, maestre Marcel Iorga! Ne rãmâi prezent, în aceastã viatã, prin muzica ta frumoasã asemenea sufletului tãu. Ne vor lipsi zâmbetul tãu cald, vorba ta blândã, bunãtatea ta fãrã margini! Dumnezeu sã te odihneascã, maestre!”, i-a transmis Liliana Cornilã-Licor, artista ce a interpretat melodia „Romanta sfântã a iubirii”, cu care maestrul a câstigat, anul trecut, Premiul Special „Tineretea sperantei” la Festivalul „Crizantema de Aur” de la Târgoviste. Toti cei care l-au îndrãgit si l-au apreciat pe maestrul Marcel Iorga îi pot aduce un omagiu pânã sâmbãtã, 26 februarie, la Capela Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Vaslui. Slujba de înmormântare va avea loc la ora 12:00, când maestrul va fi condus pe ultimul drum, la Cimitirul Eternitatea.
Compozitorul vasluian va lipsi tuturor prietenilor si colaboratorilor sãi, alãturi de care au trãit momente dragi. Colegul sãu de breaslã Marian Stere a povestit ultima sa discutie cu acesta, ocazie cu care maestrul i-a mãrturisit teama de „virusul ucigas”: „A fost o vreme, când muzica pentru copii era mult mai bogatã. Pãstrez si distribui cu sufletul aceastã fotografie-document în care – vorba cântecului – trei prieteni vorbeau despre creatie, în niciun caz despre hidosenia vietii ori perversitatea umanã. Eram mai tineri, aveam sãnãtate, aveam forta de a face lucruri noi si frumoase si nu ne gândeam la vreo boalã ascunsã. Dumnezeu a fost bun cu mine si mi-a dãruit asemenea prieteni dragi si buni pe care, astãzi îi privesc cu dor si nostalgie… De la Dumitru Lupu mi-am luat rãmas bun în 2017, negândind nicio clipã cã, în 2022, bunul meu prieten Marcel Iorga va pleca spre întâlnirea cu îngerii. Am vorbit cu el la începutul acestei luni, îmi povestea despre teama cã virusul ucigas îi va afecta inima slãbitã de atâtea interventii, asigurându-mã cã, în aceastã viatã, nimeni si nimic nu rãmâne fãrã platã si rãsplatã pentru tot ceea ce a fãcut… Marcelus, tu mi-ai spus cã mai avem treabã de fãcut… Acum odihneste-te!”, a scris compozitorul Marian Stere.
Marcel Iorga, „printre ultimii <mohicani> care scriau muzicã pentru copii”
Ileana Sipoteanu i-a dedicat, de asemenea, un mesaj: „Doliu în lumea compozitorilor. Printre ultimii „mohicani” care scriau muzicã pentru copii. Stãteam cu maestrul ore în sir la studio. Era foarte talentat si tot timpul însetat de cunoastere. Eu îi spuneam omul-orchestrã. Un moldovean simpatic, din Vaslui. Avea 66 de ani. Marcel. Asta e viata! O simfonie… Fie iertat!”. Cu creatiile pentru copii, Marcel Iorga a câstigat foarte multe premii, inclusiv la cel mai titrat festival dedicat acestora: „Mamaia Copiilor. Ultimele premii la acest concurs au fost câstigate anul trecut: un premiu II la sectiunea Creatie pentru prescolari, cu piesa „Se întâmplã ceva” (interpretare Andra Bejan, Iasi), iar celãlalt, la sectiunea Creatie pentru scolari, cu piesa „Fetele” (interpretare Mara Matasã, Târgu Neamt). „Vreau sã le multumesc tuturor copiilor care m-au reprezentat, interpretând în concurs piesele în primã auditie din anii 2020 si 2021: Diana Maria Ursulescu, Rezan Chircã, Alexandra Bianca Schiopu, Bogdãnel Coman, Cara Manole, Natalia Ududec, Anastasia Stanciu, pãrintilor care îi sustin în demersul lor si profesorilor de canto care i-au pregãtit. Toti au fost minunati, s-au pregãtit si au fost la înãltime, au umplut scena cu talentul lor si pentru asta cred cã au fost câstigãtori cu totii!”, transmitea, anul trecut, compozitorul Marcel Iorga.
„Îl plâng copiii României si ai Moldovei. Îl plâng toti cei care l-au cunoscut”
Redãm în rândurilor urmãtoare o parte din mesajele transmise de cei care îndrãgesc si apreciazã activitatea maestrului Marcel Iorga:
- Alexa Fiodorova: Îmi pare foarte rãu cã ne-ati pãrãsit, ati fost ca un tatã pentru toti copiii. Piesa pe care mi-ati scris-o ce n-am reusit sã o înscriem, sper sã o duc la capãt singuricã. Tot ce mi-a rãmas mie e piesa dumneavoastrã. Sã vã odihniti în pace!
- Eugenia Ursu: Doamne, ce pierdere… Îl plâng copiii României si ai Moldovei. Îl plâng toti cei care l-au cunoscut.
- Mihaela C. Tãnase: Drum lin cãtre îngeri, maestre! Nu vom uita niciodatã clipele minunate petrecute la zecile de festivaluri. Sã vã fie tãrâna usoarã! Toti copiii v-au iubit si nu vã vor uita niciodatã!
- Carmen Aldea Vlad: A mai cãzut o stea în mare! Talentatul compozitor Marcel Iorga n-a mai avut rãbdare…
- Carmen Rãdulescu: Doamne, nu pot sã Tristã veste! Odihnã vesnicã în Împãrãtia Domnului. Condoleante sincere familiei! Am scris aceste cuvinte si… încã nu pot sã cred cã le-am scris pentru maestrul Marcel Iorga.
- Alina Petraru: Pios omagiu maestre, sincere condoleante familiei! Îmi pare enorm de rãu pentru pierderea dumneavoastrî, un om blând si de o valoare inegalabilã. Sper ca acolo unde mergeti sã fie Luminã Vesnicã si sã vã întâlniti cu profa mea cea dragã, sã cântati din partiturile dumneavoastrã si Îngerilor! Veti rãmâne vesnic în amintirea mea, mi-ati compus una din cele mai frumoase melodii cu care am concurat la Festivalul Tineretii si Mamaia Copiilor, editia 2008. Veti rãmâne vesnic si în amintirea Colegiului National „Cuza Vodã” Husi, care si astãzi va cânta imnul compus de dumneavoastrã. Vã multumim cu recunostintã!
Drum bun Marcel cu ingerii aproape.Dumnezeu s-al ierte.Anii 90 cate amintire de la Rest,RACOVA: